woensdag 14 januari 2015

Twee weken verderMidden januari, de Nieuwjaarseuforie ebt langzaam weg. Vrienden maken zich zorgen om mijn voornemen. "Weet je wel goed waar je aan begint?", "Waarom maak je het jezelf zo moeilijk?",... en andere bezorgde vragen worden gesteld.
De antwoorden zijn makkelijk: Ja, ik heb goed nagedacht. En nee, ik maak het mezelf niet moeilijk. Mijn voornemen lijkt te werken: ik heb me amper zorgen gemaakt om onze aarde. Ik heb me hoogstens het hoofd gebroken over die halve courgette die lag te verslensen in de ijskast. En over de gebeurtenissen in Parijs, maar het lijkt me net iets te hoog gegrepen om daar iets te proberen aan te doen.

We focussen ons dus op de opdracht van deze maand: gooi geen voedsel weg. En, hoe het gaat met die uitdaging?

Zeer goed, dankjewel!
We aten de voorbije dagen aardappelsalade, groentencurry, restjespuree en een slaatje met pasta en overschotjes. En we dronken chocosmeltpiet.


 
Maar het liep ook mis:
Op zaterdag 10 januari gooide ik drie plakken mandarijncake weg. Voila, het is eruit. Ik gooide eten weg. 10 dagen ver, en het einddoel is al om zeep. Ik was er toch even niet goed van.

De cake paste nochtans volledig in het project. In de omgeving van de Kempen is het de traditie dat er met oudjaar aan Koekenzingen wordt gedaan. Kinderen gaan van deur tot deur en krijgen in ruil voor een liedje koeken. Soms ook snoep, of chips, of platte mandarijnen. Veel platte mandarijnen...

En dus maakten de jongste dochter en ik op 2 januari een soort mandarijncake, eigenlijk was het mandarijn-kokos-clafoutis. Op de foto hierboven ziet het er geweldig uit, in mijn keuken was het helaas wat minder. Pas op, het smaakte heerlijk. Maar het zag er niet uit. Zeker niet goed genoeg om mee te nemen naar de Nieuwjaarsreceptie van de buurt. Ah nee, ik heb daar wel een reputatie hoog te houden.

Daar zaten we dan opeens met cake voor 12 man. We hebben heel hard ons best gedaan om alles zelf op te eten, maar de laatste stukken waren er teveel aan. Nadat ze al een paar dagen lagen te vegeteren in de koelkast heb ik dan toch maar het moeilijke besluit genomen...

Opdracht 1 mislukt.

Maar we gaan wèl door. Want als blijkt dat we op 31 januari enkel drie plakken cake hebben weggegooid, dan lijkt me dat nog steeds een overwinning. Tja, ik heb nooit goed tegen mijn verlies gekund. En opgeven, dat doe ik ook al niet. Dus doen we verder, en hopen we dat de cake een beginnersfout bleek.

En die verlepte courgette? Die heb ik in een puree gestopt van aardappel, pompoen en wortel. En dat was wel een succes. Er bleef na het avondeten geen kruimel meer van over.Geen opmerkingen:

Een reactie posten