zondag 8 februari 2015

Waar gaat mijn geld naartoe?

Zorro doet ook mee
Dat we geld uitspaarden dankzij de uitdaging van de maand januari, kon je al lezen. Hierboven zie je ook het bewijs dat ├ęcht het hele gezin mee doet.

Op naar de maand februari dan. Dit keer kwam er heel wat meer research aan te pas om mijn doel te bereiken. Gelukkig is er de website van Netwerk Bewust Verbruiken. Daar vind je in de rubriek "Producten en Diensten" een hoop artikels over duurzaam omgaan met geld. Hier leerde ik FairFin kennen, een organisatie die "mensen wil bewegen om op een verantwoorde manier om te gaan met geld".

In dit filmpje legt FairFin uit wat de banken met ons geld doen:Je kan op de FairFin-website zien in welke bedenkelijke projecten jouw bank jouw geld stopt. Mij stemde het tot nadenken. BNP Paribas gaf bijvoorbeeld sinds 2012 zo'n 1284 miljoen euro aan Shell, KBC investeerde in diezelfde periode 105 miljoen euro in Chevron. Klik maar eens door op de link achter deze bedrijven om te weten bij welke onfrisse praktijken ze betrokken zijn. Ik weet natuurlijk ook wel dat de wereld nu eenmaal zo ronddraait, maar als ik door van bank te veranderen mijn steentje kan bijdragen tot een andere wereld (hoe klein ook), dan doe ik dat met plezier.Tijd voor iets anders dus. Er zijn maar twee banken die het volgens FairFin goed voorhebben met onze centjes: VDK en Triodos. Ik kies ervoor om bij Triodos een spaarrekening "Maandsparen" uit te proberen.Voor de basisrente moet je het niet doen, die ligt op 0.25%. Maar nu de verschillen in rentevoeten bij de Belgische banken zo klein zijn, lijkt dit me het ideale moment om mijn bescheiden spaarboekje over te hevelen. Ok, het brengt wat minder op, maar het is wel beter voor mijn gemoedsrust.

Uitdaging twee was dus niet zo moeilijk. Maar het doel voor de maand maart kondigt zich lastiger aan: "Dagen Zonder Vlees" duurt namelijk geen maand maar maar liefst 40 dagen! Oftewel de hele vastenperiode voor Pasen. En die vasten beginnen dit jaar al op 18 februari. Dringend tijd om wat vegetarische recepten bij mekaar te zoeken!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten