zondag 11 januari 2015

Tijd voor iets anders2015.

Een nieuw jaar. En dus ook nieuwe voornemens. Voornemens die dit jaar hopelijk niet in de prullenbak belanden tegen maart. Want dit jaar heb ik een serieus voornemen. Ik ga niet sporten, niet minder drinken en ook niet leren beter te parkeren. Dit jaar ga ik voor rust in mijn hoofd. Ik zei toch dat het serieus was! 

“Rust in mijn hoofd”, allemaal goed en wel, maar hoe moet je dat dan aanpakken?
Tijd om na te denken over wat me zo onrustig maakt. Er zijn de dagelijkse beslommeringen, de combinatie gezin-werk, enfin, de dingen waar zowat iedereen tussen de 30 en 45 mee worstelt. Maar daarnaast stel ik me tegenwoordig vooral de vraag of dit echt de wereld is waarin onze kinderen volwassen zullen worden. We lopen onszelf voorbij om nog meer te hebben en nog meer geld te kunnen uitgeven. Daarbij bedenken we nauwelijks hoeveel dit van onze aarde vraagt. En met welke erfenis we onze kinderen opzadelen. Als je het mij vraagt is het tijd voor iets anders. 


Genoeg gezeurd dus, tijd om de koe bij de hoorns te vatten. Deels uit overtuiging, deels uit eigenbelang. Misschien zwijgt dat belerend stemmetje in mijn hoofd dan wat meer. Het zullen kleine stapjes zijn, misschien wel een druppel op een hete plaat. Maar voor mij is het de moeite waard. Daar gaan we! 

Waar beginnen we? Onder het motto “ik wil de zaag niet zijn”, moeten mijn stapjes haalbaar zijn voor het hele gezin. Het is niet omdat ik iets in mijn hoofd gestoken heb, dat ze daar thuis allemaal de gevolgen van moeten dragen. Zo kan ik nu al vertellen dat we zullen deelnemen aan “Dagen zonder vlees”, maar dat het in ons geval eerder “Dagen met wat minder vlees” zal worden. En hopelijk dus ook “Dagen zonder ʻtoch niet weer vegetarischʼ-gezeur”. Ons gezin telt een paar overtuigde vleeseters en die heb ik ook nodig om mijn goed voornemen tot een goed einde te brengen. Er zullen dus compromissen gesloten moeten worden. 

Dit is het plan: ik zet voor mezelf elke maand een nieuw doel. Ik zal heel hard mijn best doen dat doel te behalen, maar heb mezelf toegestaan niet doodongelukkig te zijn als ik de eindmeet niet bereik. Hopelijk kan ik dan tegen het einde van het jaar terugblikken op een paar succesjes. En wie weet krijg ik anderen wel zover om mee te doen? 

Voila, dit zijn ze dan, mijn goede doelen voor 2015:
Januari: Gooi een maand lang geen eten weg. (ingeschreven op Kliek & Co

Februari: Zoek een betere bestemming voor je spaargeld.
Maart: Doe mee aan “dagen zonder vlees”.
April: Tijd voor het “Minimalism Game”. Op dag 1 moet één ding het huis uit, op dag 2 twee,...
Mei: Zet één auto een maand aan de kant.
Juni: Wees zuinig met water.
Juli: Mijdt afval.
Augustus: Eet uit je eigen moestuin.
September: Voorkom een “black out” en herbekijk je energieverbruik.
Oktober: Breng “buy nothing new”-maand tot een goed einde.
November: Ga op zoek naar originele geschenkjes en bespaar je de cadeau-stress. December: Kijk met een gevoel van rust terug op het afgelopen jaar.
Rest er alleen nog mezelf geluk te wensen! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten