woensdag 21 januari 2015

Witte stammetjessoep

Witte stammetjessoep

Het lijkt alsof de uitdaging van januari stilaan een gewoonte aan het worden is. Na het cake-debacle zijn er geen mislukkingen meer gevolgd. Hier wordt geen eten meer weggegooid!

De eerste week was een aanpassing. Ik moest opeens wat meer nadenken over ons avondeten. Waar ik anders streef naar een wisselend weekmenu en daar zelden van afwijk (of het zou voor een groot pak friet met curryworst en andalousesaus moeten zijn), moest ik nu creatief zijn.

Hoe lossen we het restjesprobleem op?

De eenvoudigste manier om niets eetbaars verloren te laten gaan, is de overschotjes de dag erna naar het werk mee te nemen als lunch. Bij mij werkt dit het best als ik 's avonds mijn lunchportie al in een potje doe. Zo hoef ik het 's morgens enkel nog uit de ijskast te halen, en klaar!

Maar soms volstond de lunchportie niet om alle restjes weg te werken. Want dat leerde ik deze maand bij: kinderen zijn heel wispelturig wat eten betreft. Scheppen ze de ene dag tot tweemaal toe bij, krijgen ze de dag erna amper één bordje uit. Af en toe hadden we dus helemaal niets over, en soms veel te veel.

Dus begonnen we aan kettingkoken te doen. Het restje van de dag ervoor werd de basis voor een nieuw menu. Prinsessenboontjes die op dag 1 nog perfect dienst deden als hoofdgroente gingen mee de pot in voor een pikante groentecurry. De tomatensaus die overbleef nadat alle balletjes op waren, werd hergebruikt voor een zacht sausje bij de scampi van dochterlief. Dit kan uiteraard enkel als je alle ingrediënten mooi gescheiden houdt.

Bleken bij ons trouwens van onschatbare waarde om de overschotmaaltijd op te vrolijken:
ui, wortel, look, eieren, room. Zij nemen ondertussen een belangrijke plaats in onze keuken in.

Ik werd dus wat creatiever in de keuken en dacht wat meer na, maar daar had ik opeens ook tijd voor. Want anders dan verwacht stond ik de afgelopen weken minder lang in de keuken dan anders. Restjes werden opgewarmd, we gebruikten de wok en maakten winterslaatjes.

Het ultieme restjesrecept van de voorbije weken is voor mij deze zelfverzonnen witte stammetjessoep:
- bloemkoolstammetjes die ik anders gewoon weggooi
- aspergestammen uit de diepvries, gekregen van de buurvrouw die al vele jaren aan restjeskoken lijkt te doen
- enkele selderstengels die zich niet goed genoeg verstopt hadden
- een overgebleven raapje (waar ik, op aanraden van Jonge Sla, ook de stengels van gebruikte)
- een ui

Het smaakte romig, winters warm en erg lekker. En het kostte amper een euro. Daar word ik nu vrolijk van! Want ook dat valt me op, al dat restjeskoken is ook nog eens goed voor ons budget. Misschien moet ik dat tegen volgende week maar eens uitrekenen. En het uitgespaarde sommetje meteen als uitgangspunt nemen voor het voornemen van de maand februari...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten