woensdag 25 februari 2015

Flexitarisch weekmenu 1

De geroosterde groenten van Jonge Sla

Ik zou de titel van mijn vorige post eigenlijk moeten aanpassen, want de teller van deelnemers aan Dagen Zonder Vlees staat ondertussen op 46 000! Ik ben aangenaam verrast door dit aantal, en het geeft me een duwtje in de rug. Het is fijn te weten dat er nòg mensen nadenken over de manier waarop we consumeren.

Het moet gezegd: "Dagen Zonder Vlees" zit goed in mekaar. Het is een positieve campagne, die mensen aanspoort om minder vlees te eten maar dat niet op een belerende manier doet. Door een aantal bekende koppen in te zetten, is de media-aandacht flink gegroeid. En door voor deze editie met groepen te werken, worden meer mensen dan ooit zich bewust van de campagne. Zo wordt er bij ons op het werk tijdens de lunch al een paar dagen over "Dagen Zonder Vlees" gepraat. Mensen die het nog niet opgepikt hadden in de media, zijn nu ook op de hoogte. En wagen soms zelfs de sprong.
En dan is er nog dat ingenieuze bolletjeskleur-systeem op de website. Hoeveel voldoening geeft het niet om 's avonds dat bolletje groen te kunnen kleuren! En stiekem te piepen hoe die BV's het wel niet doen. Stimulerend, en ja, ik geeft het toe, het competitiebeest in mezelf is wakker!

Omdat we met het hele gezin meedoen, probeer ik dat competitiebeest toch enigszins in bedwang te houden. En dus proberen we het 20 dagen met ons gezin vol te houden, in plaats van 40 dagen alleen. Voorlopig loopt alles voorspoedig, iedereen is enthousiast en er werd nog niet echt gemord (of toch niet meer dan anders). Hier vind je ons weekmenu van de eerste week "Dagen Zonder Vlees", of in ons geval "Om De Andere Dag Zonder Vlees".

Woensdag 18/02: Orechiette met broccoli en pijnboompitten  (ik voegde wel room toe aan het recept). De dochter vroeg achteraf wanneer we dit nog eens zouden eten. Voltreffer dus!

Donderdag 19/02: spruitjespuree met visburger.

Vrijdag 20/02: restje van gisteren voor de dochter, ovengroentjes voor ons. Ik gebruikte ui, wortel, raapjes en witloof voor de ovenschotel. We aten er couscous bij, waar ik gedroogde abrikoos en feta door gemengd had.

Zaterdag 21/02: Frietjes!

Zondag 22/02: Groenteballetjes in tomatensaus. Kookeetleef geeft op haar blog de tip mee om vegetarische varianten van kindvriendelijke vleesgerechten klaar te maken. Alles werd opgegeten, maar de dochter vond échte balletjes toch lekkerder.

Maandag 23/02: Witte kool met biefstuk.

Dinsdag 24/02: risotto met appeltjes, blauwe kaas en walnoot. Zoals ik eerder al schreef, sowieso een topper in ons gezin.

Volbloed-vegetariërs zullen we niet worden, maar ik had niet verwacht dat iedereen zo goed zijn best zou doen. Als je de kinderen goed uitlegt waarom je dit wil doen, werken ze makkelijk mee. Ik heb dan ook amper emotionele chantage moeten gebruiken ("We doen het voor jullie toekomst, wij zijn tegen dan allang dood").

Weggegooid deze maand: Een kwart doosje zure room en een restje kip in Mexicaanse saus (dat krijg je dan met zo'n vegetarische uitdaging).1 opmerking:

  1. Het verbaasd me dat zo'n actie zo veel mensen weet te bereiken, kei goed hé!!! Succes ermee. Ik ben al sinds mijn 16 jaar vegetarier ;-)

    BeantwoordenVerwijderen