vrijdag 20 maart 2015

Bocadillo de jamon


Ik beken, ik heb gezondigd. Het ging me goed af, dat om de andere dag vegetarisch eten, liet ik in mijn vorige post weten. Tot eergisteren. Een dag naar Barcelona voor het werk, met een snelle hap tussendoor. Maar wat werd er ons daar aangeboden? Jawel, een broodje met hesp. Ruilen kon niet, want iedereen kreeg hetzelfde broodje. Het was dus kiezen, vasten of zondigen. Even was er twijfel, maar ik zette al snel mijn tanden in de bocadillo. Iedereen die me goed kent weet namelijk hoe knorrig ik word als ik honger heb. Ik heb dus gezondigd om mijn collega's te sparen.

Een ramp is het niet voor mijn uitdaging, er resten me nog twee weken om deze faal-dag goed te maken. Maar het zette me wel aan het denken: het is als vegetariër nog altijd niet overal even makkelijk om een volwaardige maaltijd te nuttigen. Ook het bedrijfsrestaurant op mijn werk loopt wat achter. Waar er elke dag keuze is tussen het dagmenu en een viva-menu (zogezegd gezonder), moet je het als vegetariër stellen met twee verschillende menu's per week. Op maandag en dinsdag is er dezelfde vegetarische schotel, en op woensdag, donderdag en vrijdag een andere. Moet het gezegd dat de vegetariërs dan maar hun eigen potje meebrengen? Het valt me op dat ze ook niet protesteren om die beperkte keuze, want ze willen niemand tot last zijn. Ze zijn het met andere woorden gewoon om hun plan te trekken. Maar is dat niet vreemd? In een tijd waarin de kookboeken van Pascale Naessens als zoete broodjes verkopen, waar gluten de nieuwe boosdoeners zijn en waar superfoods naar verluidt essentieel zijn voor een gezonde levensstijl, is het in een gemiddeld bedrijfsrestaurant in Vlaanderen nog steeds onmogelijk om degelijk vegetarisch te eten. Ondanks het grote aantal deelnemers aan DZV, is er dus nog serieus wat werk aan de winkel. Misschien moet ik onze bedrijfskok mijn weekmenu's eens doormailen, wie weet krijgt hij zo voldoende inspiratie voor een dagelijks gevarieerd vegetarisch menu.

Weekmenu 3:
woensdag 04/03: frittata met spinazie
donderdag 05/03: restjes
vrijdag 06/03: de succespasta met broccoli van EVA
zaterdag 07/03: kip met appelmoes
zondag 08/03: couscous met pompoen en sinaasappel
maandag 09/03: spaghetti bolognaise
dinsdag 10/03: vegetarische chili

Weekmenu 4:
woensdag 11/03: risotto met venkel en scampi
donderdag 12/03: overschotjes van de chili, verse guacamole
vrijdag 13/03: frietjes
zaterdag 14/03: vegetarische pizza - kindertopper als je hen hun eigen pizza laat beleggen
zondag 15/03: stoofvlees met veldsla
maandag 16/03: geroosterde groentjes, pasta en feta (geïnspireerd door dit artikel van Jonge Sla)
dinsdag 17/03: tomaat-garnaal
woensdag 18/03: bocadillo de jamon

Nog een tiental dagen en uitdaging vier gaat van start. Ik kan nu al vertellen dat ik op dit moment aan uitstelgedrag lijd. Opruimprojecten worden uitgesteld, mogelijke afdankers worden alvast geteld. Er zal veel het huis uit moeten, maar dat treft, we hébben ook veel te veel.Geen opmerkingen:

Een reactie posten