zaterdag 28 maart 2015

Komkommertijd
Vorige zaterdag zette ik een stapje in de wereld met mijn zus en een goede vriendin ( met twee goede vriendinnen dus). De bestemming werd Gent en we zouden een restaurant kiezen waar elk van ons haar gading kon vinden. De vriendin lust geen vis, de zus is niet avontuurlijk aangelegd en voor mij graag geen grote lappen vlees alstublieft. Er werd een lijstje opgesteld met een top-vijf, maar het ene adres na het andere bleek volzet. 1 naam bleef over op de lijst: Komkommertijd. De zus aarzelde: een vegetarisch buffetrestaurant, zou ze dan niet met honger van tafel gaan? En zou ze dat wel lusten?

Dat wisten we ook allemaal niet, maar veel keuze hadden we niet. Veel plaats was er ook niet meer vrij. En dus reserveerden we snel een tafeltje. Het restaurant ligt achter een kleine binnenplaats, een gezellig terras in de zomer. Eens binnen kwamen een aantal pittige geuren ons tegemoet. We hadden meteen zin om te proeven. En dat kon eigenlijk meteen. Het concept is eenvoudig: je neemt zelf bestek en servies en je schept op waar je zin in hebt, na afloop ruim je alles zelf op. Wij begonnen met een bordje olijven en loempia's om bij een goed glas biologische wijn, bier of sap te klinken op ons avondje uit. Na dat aperitiefbord hadden we eigenlijk nog zin in hapjes en gingen we nog een keer terug. We keken ook al eens goed rond en ontdekten dat het restaurant goed vol zat en dat het eetpubliek best divers was. Er was een tafeltje met de obligatoire andersglobalisten, een tafel met een meisje dat haar ouders mee uit eten nam, een groepje vrienden, een man met een goed boek en een tafel met vier vriendinnen waar er duidelijk eentje uit de toon viel. Te kort zwart jurkje, veel make-up en duidelijk niet op haar gemak. Maar we zagen haar in de loop van de avond verschillende keren met plezier aanschuiven aan het buffet.
Ze was niet alleen, ook wij gingen verschillende keren ons bord vullen. We begonnen bescheiden met een kommetje soep. "Aardappelsoep" stond er bij de grote kookpot, maar waar we een dikke, zachte soep verwachtten bleek het een kruidige groentebouillon. Best pikant, we waren meteen opgewarmd.

Daarna volgde de eerste proefronde, we namen behoedzaam een beetje van alles en keken al uit naar het dessert dat verleidelijk naar ons lonkte. Ik genoot van de gratin met pastinaak, en de overheerlijke rijstballetjes. Ik schepte nog wat extra loempia's op en at er kruidige warme worteltjes bij. Enkel de gewokte noedels vond ik niet bijzonder. Naast de warme schotels is er ook een ruim assortiment aan koude groentjes, die ik voornamelijk als garnituur gebruikte. Ik schepte tot drie keer toe mijn bord vol en besefte toen dat ik het dessert uit het oog verloren was. Alweer te gulzig geweest... We besloten een stuk chocoladecake met zijn drieƫn te delen en bezworen ons dat wie die fout bij een volgende keer niet meer zouden maken. Konden we dan niet gewoon met het dessert beginnen? A ja, het is toch een buffet voor iets!

U leest het, wij hebben geweldig lekker gegeten en ons goed geamuseerd. Maar daardoor verloren we wel de tijd uit het oog, en bleek er geen tijd meer te zijn om te proeven van de uitgebreide theekaart. Komkommertijd stopt namelijk stipt om 22u30 en er worden vanaf 22u15 geen bestellingen meer opgenomen. We gingen dan maar in de rij staan om aan de toog te betalen. Voor ons was het een domper op de feestvreugde maar we begrijpen het idee erachter wel. Komkommertijd is een coƶperatieve van vijf mensen (twee Finnen, twee Britten en een Roemeense), er wordt zonder personeel gewerkt en dus moet er na afloop van de avondshift nog opgeruimd en afgewassen worden. Wij sloten onze avond dus elders af, maar zijn zeker van plan nog een keertje terug te gaan. En de tijd wat beter in de gaten te houden. Een aanrader!

Komkommertijd zorgde er trouwens ook voor dat ik mijn misstap van vorige week kon goedmaken. Ziehier weekmenu 5:

Donderdag 19/03: pensen met appelmoes
Vrijdag 20/03: slaatje met brie en walnoten
Zaterdag 21/03: Komkommertijd
Zondag 22/03: rijstschotel met gedroogd fruit en noten
Maandag 23/03: groene puree met spek
Dinsdag 24/03: quiche met wortel en broccoli en quiche met ricotta en andijvie
Woensdag 25/03: spaghetti bolognaiseGeen opmerkingen:

Een reactie posten