maandag 9 maart 2015

Stop met klagenOnlangs kreeg ik dit boek cadeau van Mijnheer Tijdvoorietsanders. Ik maakte me meteen zorgen, "Stop met klagen", wou Mijnheer mij iets vertellen? Ik draag het motto "Ik wil de zaag niet zijn" een warm hart toe, dus ik schrok toch wel even. Maar Mijnheer Tijdvoorietsanders kent me natuurlijk wel beter dan dat. Dit boek past perfect bij mijn jaarproject.

"Stop met klagen" is het nieuwe boek van Steven Vromman, die je misschien wel kent als de Low Impact Man. Vromman besliste een aantal jaar geleden het roer om te gooien, en zijn ecologische voetafdruk drastisch te verkleinen. Hij had het geluk dat Canvas net op dat moment op zoek was naar een insteek voor een programma rond de milieuproblematiek, en voila, de Low Impact Man was geboren. Vromman leeft ondertussen iets minder extreem, maar nog steeds met oog voor de wereld rondom zich, en dus met een zo klein mogelijk impact op onze aarde. Maar wat mij het meest jaloers maakt: hij is sindsdien nooit meer opnieuw aan het werk gegaan, maar leeft van het geven van lezingen en het schrijven van boeken (al is dat natuurlijk ook werken).

"Stop met klagen" luidt een nieuwe fase in het leven van Steven Vromman in. In plaats van te zeuren om wat er allemaal misgaat in de wereld om ons heen, en een belerend vingertje op te steken, stelt hij voor om er een vrolijkere nieuwe wereld van te maken. Akkoord, wereldproblemen zullen we niet oplossen door zwerfvuil op te rapen, maar misschien zetten we hierdoor wel andere mensen aan om mee op een andere manier te gaan denken, en wie weet zelfs anders te handelen.

Vromman vertelt op beknopte manier wat er dan wel allemaal misloopt (een redelijk deprimerend overzicht) maar al snel verandert de toon van het boek. Ok, het gaat niet goed, maar hoe kunnen we hier iets aan doen? Hierna volgt een enthousiaste opsomming van kleine en grotere acties. Vromman reikt vrolijk zoveel verschillende idee├źn aan dat iedereen zich wel in eentje ervan kan vinden. Na het lezen van zijn boek wil je meteen aan de slag gaan. Wat uiteraard ook zijn bedoeling is. Voor mij werkt het alleszins aanstekelijk. Een ideaal boek om te doorbladeren als ik het wat moeilijker heb om mijn doelstellingen te behalen.

En dat brengt ons bij ons flexitarisch weekmenu 2:

Woensdag 25/02: Chili con Carne
Donderdag 26/02: Chinese wok met champignons
Vrijdag 27/02: Zalm met tomaat in de oven
Zaterdag 28/02: Cannelloni met spinazie en ricotta
Dit recept staat bij de kinderen met stip op nr. 1 van "lekkerste vegetarische recepten ooit"
Zondag 01/03: worteltjes en erwtjes, aardappelpuree en hamburger
Maandag 02/03: groentecurry
Dinsdag 03/03: Macaroni

Deze uitdaging gaat ons hele gezin goed af. De jongste dochter verkiest af en toe een restje boven ons vegetarisch menu, maar daar kan ik - uitdaging 1 indachtig - niet tegen zijn. Welke vegetarische schotels vinden jullie kinderen eigenlijk lekker?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten