dinsdag 7 april 2015

Twintig dagen zonder vlees

De Dagen Zonder Vlees-statistiek
van Mevrouw Tijdvoorietsanders

Het zit er op! Pasen kwam en Dagen Zonder Vlees ging. Maar liefst 52000 mensen hebben deelgenomen aan de actie. De ene at nog minder vlees dan de andere, en alles samen zouden we zo'n 8 miljoen vierkante meter bespaard hebben op onze ecologische voetafdruk. Ook de familie Tijdvoorietsanders deed deeltijds mee, en wel ja, het doet deugd. We zijn fier op dit eindresultaat. Volgens de site van DZV heb ikzelf 253 m2 bespaard, en dat door twintig dagen geen vlees te eten. Hoe straf is dat!

Als het aan mij lag doen we verder op dit elan, maar ik moet toegeven dat er hier toch wel uitgekeken werd naar de einddatum. Er werd niet geklaagd wanneer het een vegetarische dag was, maar de euforie om het menu was toch steevast groter bij de vleesmaaltijden. We gaan dus doseren, en evolueren naar twee dagen per week vegetarisch. Zelf kom ik wellicht aan meer dagen, maar voor de kinderen hoeft dat niet.

Voorts was het hier een drukke periode. Ik kreeg plots de vraag om mee te werken aan een tv-reportage over afval. Ik twijfelde, want dat afval, daar zou ik toch pas in juli op gaan letten. Maar na een tijdje bedacht ik me dat ik hier geen "nee" kon op zeggen. Ik ben het jaar gestart met een missie om bewuster te gaan leven. En ja, ik hoop stilletjes dat in mijn zog enkele mensen zullen volgen. Dus  is meedoen aan zo'n reportage toch een must. En dus zei ik "ja", en kreunde Mijnheer Tijdvoorietsanders stilletjes. Dit is het eindresultaat:

http://www.een.be/programmas/koppen/weg-met-afval

Het was alvast een goede generale repetitie voor de maand juli. En ik ging nu al langs bij Content, de verpakkingsloze winkel in Leuven. Hoe gezellig is het daar niet! Ik genoot ervan om mijn potjes te mogen vullen zonder dat ik vreemd bekeken werd. Mij zien ze daar zeker terug, en hiervoor zal ik niet wachten tot juli!

En dan is het dringend tijd om de uitdaging van de maand april aan te vatten. Het Minimalism Game: Gooi op eerste dag 1 ding weg, op dag 2 2 dingen, enzovoort. Een uitdaging om u tegen te zeggen, want op 30 april zal ik op deze manier 465 dingen opgeruimd moeten hebben. Maar ik heb er zin in! De lente is in het land, het ideale moment om te ontrommelen. Bovendien had ik de voorbije maanden wat last van uitstelgedrag. "Oh, maar dat ruim ik wel op in april". Wel ja, nu dus... We beginnen er dus met volle moed aan. Ik hoop zo weinig mogelijk dingen ├ęcht weg te gooien, en andere mensen gelukkig te maken met wat ik kan missen. En ik hoop ook dat ik netjes noteer wat ik allemaal weggedaan heb. Want 465, dat is niet mis...
Geen opmerkingen:

Een reactie posten