zondag 26 juli 2015

Content


Een maand zonder plastic afval, dat roept om een bezoekje aan Content, de eerste verpakkingsarme winkel in Leuven. Content is meer dan een kruidenierszaak: je kan er droge voedingswaren kopen, maar er is ook een mooie selectie biobieren en -fruitsap, je vindt er natuurlijke poetsproducten, zuivel en groenten en fruit. Alles is zo lokaal mogelijk geproduceerd. Je zit bij Content ook goed voor een hapje en drankje. Een mooi initiatief, en toch was het nog maar de derde keer dat ik er heen ging.

De eerste keer dat ik bij deze winkel binnenstapte was op uitnodiging van Koppen. De reportage die toen gemaakt werd kan je hier nog een keer bekijken. Nadien ging ik nog eens terug, maar voorlopig slaag ik er niet in om regelmaat te vinden in mijn shoppingavonturen bij Content. We wonen een twintigtal minuten van Leuven vandaan, te ver om eventjes over en weer te rijden voor wat pasta of muesli. Content zou dus een gewoonte moeten worden, één keer per maand zou ik in ons drukke leven toch tijd moeten vinden voor een uitstap naar een van de sympathiekste winkeltjes in de streek.

Want gezellig is het er. Als ik de deur open duw moet ik steevast aan de kruidenier uit Jip en Janneke denken. Met dat verschil dat je hier zelf alles mag uitkiezen en in een mooi rieten mandje kan stoppen. Aangezien er niet aan verpakkingen gedaan wordt, kan je deze best van thuis meebrengen - al kan je er ook wel glazen potten kopen. Het principe is simpel, je neemt je pot of bakje, weegt deze op de weegschaal, plakt de sticker op je pot die aangeeft hoe zwaar deze is en je kan beginnen vullen. Er is een hele muur vol dispensers, van pasta over noten tot cornflakes.


Dit is meteen het leukste aan deze winkel, je mag je potjes zelf vullen. Ik vind het fijn om zo'n hendel naar beneden te drukken en de hazelnootjes in mijn pot te zien vallen. Doe wel voorzichtig, of de hele vloer ligt vol met jouw favoriete etenswaar. Niet bepaald het idee achter Content, de gedachte hier is dat je door zelf te beslissen hoeveel je meeneemt, je ook minder zal weggooien. Anders dan de voorverpakte producten in de supermarkt, waar je weinig keus hebt. Voor mij is Content een verademing, het is er bijzonder rustig, je kan op je gemak rondkijken en je wordt vriendelijk verder geholpen als je dat wenst. Toen wij er waren mochten we ook gratis restjes meenemen, helemaal Tijdvoorietsanders!

Content lijkt duurder dan de gewone supermarkt, maar omdat ik er enkel koop wat ik nodig hebt valt de rekening best mee. Ik kwam er voorlopig weinig andere klanten tegen, en hoop dan ook dat het Content lukt om het hoofd boven water te houden. De boodschap die ze uitdragen zou niet bijzonder mogen zijn, maar is het dat vooralsnog wel.

Voor alle duidelijkheid: Tijdvoorietsanders wordt niet gesponsord, daarvoor is deze blog veel te bescheiden.  Content was niet op de hoogte van ons bezoek, en wist ook niets van onze plannen om er een blogpost over te schrijven. De meningen in dit artikel zijn die van mevrouw Tijdvoorietsanders, en van niemand anders.

1 opmerking:

  1. Leuk, dat wist ik niet. Pas nog voor het eerst bij Robuust in Antwerpen geweest maar vanaf eind september ga ik 1x per week naar Leuven en kan ik daar dus regelmatig langsgaan.

    BeantwoordenVerwijderen