donderdag 6 augustus 2015

ZomerEn toen werd het eindelijk augustus. Eindelijk, want de maand zonder plastic afval heeft toch voor moeilijke momenten gezorgd. Ik vind het bijzonder vermoeiend, steeds uit je doppen te moeten kijken om geen afval mee naar huis te nemen. We zijn de maand doorgekomen met amper drie zakjes vol afval. Zonder afval is ons dus niet gelukt, maar voor een gezin met vijf vind ik dit een geslaagd resultaat. Het moet gezegd, voor het eerst heb ik geen zin om een uitdaging voort te zetten. Ik heb dan maar met mezelf afgesproken om de rest van het jaar ons afval te beperken, maar ik ga er geen grote omwegen voor maken. Content moet wel een vaste afspraak worden, het zou fijn zijn mocht ik erin slagen om er eens per maand mijn droge voeding in te slaan.

Afval beperken, hoe doe je dat?

  1. Drink kraanwater. Dat doen we al een hele tijd. We kopen geen flessenwater meer, en filteren ons water in een kan. Het kraantjeswater in België is van uitstekende kwaliteit, dus waarom zou je meer betalen voor flessenwater? Ik hoef geen zware flessen meer te tillen, spaar geld uit én afval. Makkie!
  2. Gebruik stoffen zakdoeken en servetten. Dit bespaart ons gezin enorm veel afval. Ja maar, bezorgt je dat niet meer was? Amper, een zakdoek of servet kan er altijd wel nog bij in de wasmachine. Kies makkelijk te wassen stofjes en kleuren. 
  3. Is er een alternatief? Kan je in de winkel kiezen tussen plastic of glas, kies dan altijd voor het laatste. Ook voor het recycleren van glas is er veel energie nodig, probeer glas dan ook altijd te hergebruiken. Ik gebruik glazen potten voor vanalles en nog wat. Je kan er droge voeding in opbergen, restjes in bijhouden, groenten in invriezen,... Desnoods maak je er mooie theelichthoudertjes van.


  4. Winkel lokaal. In onze gemeente is er geen viswinkel en de slagerij sloot vorig jaar de deuren. Ook voor groenten en fruit moet je in de supermarkt zijn. Dat dàcht ik tot vorige maand toch. Ondertussen heb ik onze dorpsmarkt ontdekt en ken ik al een aantal boerderijen in de buurt waar ik terecht kan voor aardappelen en seizoensgroenten. Dit is vaak tijdrovender dan alles in één enkele supermarkt te kopen, maar het bespaart je een hoop verleidingen. Ik gaf vorige maand zo'n 100 euro minder uit aan de boodschappen dan anders. Dat zet je toch even aan het denken.
  5. Kweek je groenten en fruit zelf. Dé uitdaging voor de maand augustus, en tegelijk heel afvalbesparend. Rond de boontjes in mijn moestuin groeit geen verpakking, en ook de frambozen zitten niet in een bakje. Mijn bijbel als het aankomt op moestuinieren en moestuinkoken: De moestuin van Madame Zsa Zsa. Zo'n tuin wil ik graag ook, later als ik groot ben. Voorlopig beginnen we klein en zijn we blij met een bescheiden oogst. Voldoende voor een risotto bijvoorbeeld, met spinazie en courgette, en veel gemalen parmezaan. En ernaast een katoenen servet. Meer moet dat soms niet zijn. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten