zondag 17 april 2016

Demain
Ik wilde al een tijdje naar 'Demain', de Franse documentaire die onverwacht een César won in 2015, en duizenden Fransen naar de cinema bracht. In de grote filmzalen is de docu niet te vinden, maar een pientere medewerker van het cultureel centrum van Heist-op-den-Berg vond 'Demain' interessant genoeg om hem in het filmaanbod te steken.

Wij dus naar Heist-op-den-Berg, voor de documentaire die zovele Fransen en Franstalige Belgen inspireerde. In 'Demain' willen de makers een optimistisch antwoord bieden op alle onheilspellende berichten die over de klimaatverandering de ronde doen. Ze vragen zich af hoe we kunnen voorkomen dat de wereld er binnenkort helemaal anders zal gaan uitzien. Omdat ze vonden dat ze lang genoeg gewacht hadden op antwoorden van bovenaf, trokken de documentairemakers zelf op pad. Ze maakten een positief portret van al die mensen die zelf de handen uit de mouwen steken en op hun manier een verschil proberen te maken.

Naar de man in Totnes die een alternatieve munt bedacht, naar een boerderij die dankzij permacultuur op een kleine oppervlakte drie keer zoveel opbrengt dan normaal, naar Finland waar ze educatie het allerbelangrijkste vinden en waar ze een onderwijssysteem invoerden waar wij voorlopig nog maar van kunnen dromen.

Na het zien van 'Demain' verlaat je de zaal met een goed gevoel, een gevoel dat het anders kan en dat het wél uitmaakt als je het zelf probeert. Een gevoel dat je niet alleen staat, dat er nog zoveel andere mensen zijn die kritisch zijn voor de huidige consumptiemaatschappij. En dat een andere wereld mogelijk is als je er zelf maar in investeert. Tijd voor iets anders dus!

Heb je ook zin gekregen om 'Demain' te zien? Op het Documentaire Film Festival 'Docville' in Leuven, kan je de film op 5/5 en 7/5 bekijken. Veel kijkgenot!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten