dinsdag 12 april 2016

Maison CouleurBegin dit jaar zette ik eindelijk een aartsmoeilijke stap. Ik veranderde van kapper. U leest het goed.
Dat ik in 2015 met mijn eigen bakjes naar de winkel ging, tot daar aan toe, maar iemand anders aan mijn haar laten zitten dan ik gewend was, daar is veel moed voor nodig geweest. Veel zenuwen ook, maar die bleken achteraf totaal overbodig.

Laat ik met het begin beginnen. Toen ik op mijn 27e zwanger werd van de kleinste Tijdvoorietsanders verschenen meteen ook de eerste grijze haren. Op mijn 27e! Daar kon ik me niet zomaar bij neerleggen. Eens het kleintje geboren was, trok ik naar mijn vertrouwde dorpskapper voor een kleuring. Ik wachtte tot na de geboorte omdat ik ergens gelezen had dat dit niet goed was voor de baby - dat het misschien ook wel niet goed was voor mezelf kwam toen nog niet bij me op.
De eerste keer ging ik trots naar huis met een weelderige, kastanjebruine haarkleur maar ook wel met een brandend gevoel aan mijn hoofdhuid en vooral onnoemelijk veel jeuk. Die jeuk bleef, elk uur van de dag. Ook toen de kapster nieuwe producten probeerde waar geen ammoniak in zat en ik mijn haar minder ging wassen. Mijn hoofdhuid was kurkdroog en niets hielp. Bovendien werd mijn haar steeds doffer en voelde het aan als stro.

En toen werd ik het beu. Mijn haar niet kleuren is voor mij vooralsnog geen optie, ik ben tenslotte nog altijd maar 34 en toch al zo grijs als een duif (enfin, dat beweer ik zelf toch, maar ik heb het lef niet om dit ook werkelijk uit te zoeken). Op zoek dus naar een alternatieve kleuringsmethode. Al snel werd me voorgesteld om henna uit te proberen maar daar heb ik me niet aan gewaagd. Ik ben een geweldige knoeier en zag de badkamer al helemaal rood kleuren. Bovendien was ik bang dat ik dan mijn natuurlijke haarkleur niet zou kunnen benaderen, wat ik toch belangrijk vind.

Ik stelde de vraag dan maar via Facebook, op "durf te vragen Leuven". Een kwartier later had ik de oplossing al gevonden. Er werden me meerdere suggesties gegeven maar eentje sprong er toch uit: Maison Couleur, in Kessel-Lo. Ik haalde diep adem en belde met een klein hartje naar Charlotte. Zij stelde meteen de juiste vragen (wat er scheelde met mijn haar, of ik last had van allergie├źn, welke haarkleur ik bij benadering wenste,...) en stelde me op die manier gerust. Ze voegde er nog aan toe dat de behandeling toch zo'n twee uur zou duren. TWEE uur, zo lang had ik nog nooit in een kappersstoel gezeten. Het maakte me nieuwsgierig en ik begon toch wat uit te kijken naar die eerste afspraak.Maison Couleur ligt op een heuvel met zicht op de abdij van Vlierbeek, in de verte zie je Leuven liggen. Je bereikt het via een oprijlaan, de heuvel op, daar kreeg ik meteen een gevoel van luxe van. Was dit wel iets voor mij? En zou dat niet te veel gaan kosten? Want dat was ik uiteraard vergeten te vragen...

Charlotte ontving me met een rustige glimlach en stelde me een heleboel vragen terwijl ze mijn hoofdhuid en haren inspecteerde. Het verdict was hard maar eerlijk. Mijn haar had zwaar geleden onder de kleuringen en was futloos geworden. Het was heel droog en moest dringend opnieuw gevoed worden, maar het goede nieuws was: het kon gered worden!

Mijn haar werd gewassen en gevoed, mijn hoofdhuid zalig ingemasseerd. En zo rustig dat het er was! De kleuring gebeurt anders dan bij de gewone kapper. Charlotte maakt een papje van verschillende natuurlijke kleurproducten (in mijn geval zag het eruit als chocolade) en warmt dit op. Dit papje wordt dan warm op je haren aangebracht, wat een zalig gevoel geeft. Eens de kleuring is aangebracht wikkelt ze je haren in een natte, warme handdoek zodat alles beter kan inwerken. Het resultaat was voor mij een rijkere, natuurlijke kleur, die naar verluidt intenser wordt na meerdere kleuringen. Ik kreeg nog de tip mee om mijn haren af en toe te voeden met olijfolie.

Eens thuis ontving ik nog een mailtje met extra verzorgingstips erbij:

Oliebehandeling voor droog haar: 
Gebruik olijfolie, jojobaolie, amandelolie,... van biologische kwaliteit.
Enkele drupjes aanbrengen op droog haar, vooral lengtes en punten.
Minstens 2u laten intrekken, mag ook een hele nacht (leg dan een extra handdoek over je kussen of gebruik een slecht kussensloop)
Shampoo een klein beetje aanlengen met water, goed schudden dat je schuim hebt. Schuim inmasseren op droge lengtes en punten.
Uitspoelen.
2e maal wassen.

Je kan doorheen de dag ook enkele drupjes olie inmasseren als je merkt dat het toch nog wat pluist.

Kokosolie-masker voor het haar: 
Je hebt nodig:
- 50 ml kokosboter
- 15 drupjes etherische olie naar keuze: lavendel, rozemarijn, cederhout, ylangylang
Boter zachtjes laten smelten tot het vloeibaar is, etherische olie eraan toevoegen en aanbrengen op droog haar. Minimum 2u laten inwerken. Zelfde manier uitspoelen als bij de olijfolie.

Ecolife vzw maakte dit filmpje over mijn nieuwe kapper.

Maison Couleur heeft er alvast een fan bij, en de prijs, die lag ook nog eens onder de 100 euro. En dat voor meer dan 2 uur verwennerij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten