zondag 17 juli 2016

De zomer in een potje


Een versgeplukte mengeling van rode bes, zwarte bes, framboos en bosaardbei, recht uit de tuin. Lekker! Deze portie gaat recht de diepvriezer in, om in donkere tijden toch nog te kunnen genieten van een hapje zomer. Invriezen kan perfect in een glazen pot. Ik hergebruik hiervoor gewoon de potten uit de winkel, van confituur of passata. Je hoeft hier zeker geen nieuwe potten voor te kopen. Vul ze wel niet tot de rand, bij het invriezen kan de inhoud wat uitzetten. Ik doe dit nu al een hele tijd en heb tot nu geen scherven gehad.

Deze bessenmengeling past perfect bij de crumble die ik uit één van de eerste kookboeken van Jamie Oliver haalde. Ik ben geen taartenbakster maar met dit dessert oogst ik steeds succes. Poepsimpel maar o zo lekker. Heb je niet genoeg fruit verzameld om een crumble te kunnen maken? Voeg er dan gewoon nog een ander stuk fruit bij, dit is een ideaal recept om iets in te verwerken dat anders toch maar zijn einde zou kennen op de composthoop.
Werden door ons al uitgetest en goedgekeurd: rabarber en rood fruit, appel en kaneel, banaan en appel, braam en banaan, perziken,... Volgens mij kan je er zo goed als elk stuk fruit in kwijt.

Wat heb je nodig?
crumble
225 gr bloem
115 gr boter
100 gr suiker
mespuntje zout

fruit
450 gr gewassen en schoongemaakt fruit
3 eetlepels suiker

Hoe maak je het?
Meng alle ingrediënten voor de crumble tot het mengsel op broodkruim lijkt - ik doe dit gewoon met mijn handen. Spreid het fruit uit in een ondiepe ovenschaal en strooi er de suiker over. Verdeel het crumble-mengsel over het fruit en zet de schaal een halfuur in een voorverwarmde oven (200°C). Serveer met een bolletje vanille-ijs.

Wij zijn overigens niet zo'n fan van de scherpe smaak van zwarte bes. Iemand tips over hoe we deze bes het beste kunnen verwerken? Of laten we ze toch maar gewoon hangen voor de vogels?


2 opmerkingen:

  1. Ik maak altijd confituur van onze zwarte besjes (ik hou wel van die cassissmaak). Ik doe er ook altijd een citroen bij. De potten halen het einde van de zomer niet...
    Of op jenever? Dan krijg je een cassislikeur (-> lekker om bv. Kirr mee te maken).
    Groetjes x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goede tip! We hadden er dit jaar nog niet genoeg voor confituur, maar we proberen het volgende zomer eens uit!

    BeantwoordenVerwijderen