donderdag 4 augustus 2016

Duik eens in je kleerkast, zeiden ze...



Ziehier een post die ik steeds opnieuw uitstelde.

Een tijdje geleden engageerde ik me om deel te nemen aan de Fair Fashion Challenges. Ik word droevig van al die verhalen over kinderarbeid, onmogelijke werkomstandigheden en chemische brol die schijnbaar gepaard gaan met onze kledingindustrie. Toen zag ik een oproep om mee te doen aan de uitdaging en zei ik enthousiast "ja!". Dat kon je eerder al lezen.

Maar toen ik mijn kleerkast aan een grondig onderzoek onderwierp, begon het me te dagen. Het is verdomd moeilijk om 'betere' kleren te kopen. De merken die in mijn kast hangen, scoren gemiddeld "D" in de tabel van Rank a Brand.


Vila
D
Object
D
Ichi
?
Skunkfunk
C
Bluttschwester
?
King Louie
D
Essentiel
?
Only
D
S. Oliver
E
Pepe Jeans
E
Kling
?
Mexx
?
G-Star
C


Ik mijd nu al jaren de grote ketens maar toch sluipt hun kledij steeds stiekem mijn kleerkast binnen. Via kleinere boetieks waarvan ik vermoed dat ze kwaliteitsvolle kleding verkopen. Maar kwaliteitsvol wil dus duidelijk niet zeggen duurzaam. Dat een merk wat duurder is, wil blijkbaar ook al niet zeggen dat het daarom Fair Fashion is (zie Pepe Jeans). 

Conclusie: ik moest beter opletten als ik ging winkelen.
Dat zinnetje nestelde zich in mijn hoofd en maakte het me de voorbije weken heel lastig. Ik koop sowieso weinig kleren maar af en toe heb ik toch eens nood aan iets nieuws. En dus trok ik naar onze plaatselijke boetiek. Daar gebeurde het: ik werd slechtgezind van shoppen! Ik durfde amper iets te kiezen omdat ik vreesde dat het de Rank a Brand-test niet zou doorstaan maar ik wou ook niet met lege handen naar huis. "Want ik had zin in iets nieuws! En ik mocht mezelf af en toe toch ook een cadeautje geven! Ik had dit verdiend!", klonk het allemaal in mijn hoofd. En dus ging ik overstag en kocht een jumpsuit van Only waarvan ik ondertussen nochtans wist dat dat een no go-merk was. En nog een bloesje van 'Selected'. Er stond "Femme" in het etiket en dat stelde me om één of andere reden gerust. Ik verliet met een wrang gevoel de winkel en prentte mezelf in dat ik het volgende keer beter zou doen. Maar ik had tenminste één kledingstuk gekocht waarvan mijn geweten me vertelde dat het goed zat. Tot thuis, 'Selected' blijkt net als Vila en Object tot dezelfde keten te behoren als Only. Niet Goed Dus. En zo eindigde een gezellig koop-uitje in een hoofd vol schuldgevoel.

Ik besloot dat ik maar beter weg kan blijven uit de gewone boetieks, tot ik meer ervaring heb. Laat ik me eerst maar beperken tot de winkels waarvan je weet dat het goed zit. Al vind ik dat wel een serieuze domper, nu Today is a good Day ermee ophoudt, blijft Dimanche à Bamako als enige op mijn lijstje over. Dat is dus de volgende stap: uitzoeken waar ik Fair Fashion kan kopen, zodat ik weer goedgemutst en met een goed geweten kan gaan winkelen. En meer tweedehands shoppen: zoals de schoenen hierboven op de foto, of de kledij hieronder. Want daar word ik pas gelukkig van! Je moet wat beter zoeken, maar de kick is zoveel groter als je op een verborgen pareltje stoot aan de prijs van een hippe Gin-Tonic!



Ken jij nog een goed Fair Fashion-adresje? Laat het me dan zeker weten!

4 opmerkingen:

 1. Je bent er veel mee bezig, dus dan ken je de volgende lijst misschien al? http://www.schonekleren.be/images/Duurzame_Kleding_-_140129_Final.pdf
  Groetjes x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Annelies,
   ik kende de lijst nog niet! Heel erg bedankt voor de info, zal ik eens aan nader onderzoek onderwerpen!

   Verwijderen
 2. Supergoods in Mechelen en Gent - www.supergoods.be!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Supergoods staat inderdaad op mijn to-do-lijstje! Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen