maandag 8 augustus 2016

Zelf lavendelwater maken
Toen mijn dochter geboren werd kreeg ik het beste advies ooit van onze kraamhulp. Ze stelde voor om geen wasverzachter te gebruiken want dat droogt babyhuidjes uit. "Om je was zacht te houden kan je gewoon een scheutje azijn in het bakje doen", zei ze.

Ik was aanvankelijk zeer sceptisch over deze tip. "Azijn, maar stinkt je was dan niet? Als dat zo geweldig goed werkt, waarom gebruikt iedereen dat dan niet?"... De nieuwsgierigheid overwon en de volgende keer deed ik wat de kraamhulp voorgesteld had. Het werkte! Geen baby-exceem meer, ook ik had geen jeuk meer (ik die al die jaren dacht dat jeuk en kledij hand in hand gingen, het was dus de schuld van de wasverzachter!), de was was proper en vooral, er hing geen vreemd geurtje aan!

Helemaal geen geurtje zelfs, en dat viel me toch wat tegen. Ik hou niet van mensen wiens kledij te geparfumeerd ruiken maar een kleine frisse toets ontbrak toch in mijn was. En dus begon ik lavendelwater te gebruiken. Nu de fles bijna leeg is, vroeg ik me af wat er nu eigenlijk allemaal in lavendelwater zit. Ik googelde wat en het antwoord bleek heel simpel: lavendel en water. Ik had het zelf niet beter kunnen bedenken. Dat kon dan toch niet moeilijk zijn om zelf te maken! En voilĂ , ziehier mijn eerste doe-het-zelf-post.

Dat er nog niet meer zulke posts verschenen, komt om een heel eenvoudige reden. Ik ben niet de handigste thuis, en ben nogal ongeduldig. Maar dit kon niet misgaan!

Wat heb je nodig?
4 eetlepels lavendelbloemen
250ml water
vliesdoek
trechter
flesje

Hoe maak je het?
Rits de lavendelbloemen van hun steeltjes en doe ze in een glazen kom. Breng het water aan de kook en giet over de lavendelbloemen.Laat afgedekt een nachtje weken. Giet het mengsel door een vliesdoek in een kom.Giet het lavendelwater in een flesje. Klaar!

Het lavendelwater dat ik maakte, geurt heerlijk, nu is het zaak om de juiste hoeveelheid bij de was te doen, kwestie van niet te weinig of te veel naar lavendel te ruiken.Enig minpunt aan mijn brouwsel: het ziet colabruin! Het lavendelwater dat ik bij Dille en Kamille kocht is kleurloos. Ik was wat bang dat dat bruine kleurtje mijn witte was grauw zou maken, maar dat blijkt niet het geval. Ik vermoed dat de bruine kleur het gevolg is van teveel verdorde blaadjes, volgend jaar begin ik er dus vroeger aan.

Zoals gezegd: doe-het-zelven is niet mijn sterkste kant, en dit recept moet dus nog wat bijgesteld worden, maar het werkt wel! Mocht je je vertwijfeld afvragen wat dat plastic flesje op de foto staat te doen: de oudste zoon bracht het mee vanop kamp, en zo slagen we er toch nog steeds niet in volledig plasticloos door het leven te gaan...

Heb jij ook een eenvoudige doe-het-zelf-tip die onhandigheid-proof is? Laat het me dan zeker weten!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten