zondag 25 september 2016

Zuur in een potje
Als je zelf een moestuin hebt, dan ken je het gevoel. Tegen het eind van de zomer kan je geen courgette meer zién! Er is soep gemaakt, gevulde courgettes op verschillende wijzes (met gehakt of met ricotta) gegeten, in alle spaghettisauzen en curry's heb je zoveel mogelijk courgettes verstopt, en nog is de oogst niet verwerkt.

Dan rest er je - naast invriezen - nog één enkele oplossing: tafelzuur maken!

Ik haalde mijn inspiratie uit "Bespaar met Jamie", een geweldig kookboek van Jamie Oliver waarin hij ook tips geeft om minder te verspillen.Het recept is simpel:
Doe 1 mok water met 2 mokken azijn naar keuze (ik gebruik wittewijnazijn) met 1 opgehoopte eetlepel zeezout en 1 eetlepel suiker in een passende pot en roer tot de suiker is opgelost. Je kan er eventueel wat kruiden aan toevoegen (ik gebruik meestal mosterdzaad, maar korianderbolletjes kunnen bijvoorbeeld ook). Doe je groenten bij het vocht en klaar!


Je kan zowat elke groente gebruiken in je potje, zolang het maar knapperig is. Ik koos courgette, puntpaprika en een rood pepertje, maar maakte er eerder ook al met boontjes, komkommer of wortel. Let wel op met rode groenten zoals rode kool, rode biet of radijs, zij kunnen ervoor zorgen dat de andere groenten in je pot roze gaan kleuren. Wat misschien wel interessant kan zijn om een dochter in de rozemeisjesfase meer groenten te laten eten.

Je kan je zuur in een potje zo'n 8 weken bewaren. Wij gebruiken het bij de boterham of croques, maar  je kan het ook verwerken in curry's of wokgerechten.Heb jij nog andere recepten waarin je makkelijk een courgette verstopt? Laat het me zeker weten!

2 opmerkingen:

  1. Ik heb eens courgettebrood en courgettecake geproefd. Ook lekker! En rauw in dunne repen met honing en munt en gebakken zalm erbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Courgettebrood? Dat moet ik onthouden voor volgend jaar.
    Wat heb ik ondertussen spijt dat de courgette-tijd voorbij is, nu al opnieuw heimwee naar de zomer...

    BeantwoordenVerwijderen