maandag 24 oktober 2016

Hygge

Follow my blog with Bloglovin

Mijn relatie met de herfst is nooit echt geweldig geweest. Ik denk met tegenzin aan het moment waarop ik mijn slippers moet inruilen tegen pantoffels, korte shortjes voor lange broeken en leuke topjes voor dikke truien. Met het verhogen van de thermostaat draait mijn humeur spontaan een paar graadjes lager.

Maar daar komt dit jaar verandering in! De weekendbijlage van De Standaard bracht redding: in het artikel "Respect voor de herfst" staan tips om de herfst te overleven. Wij brachten er gisteren al enkele in de praktijk en ik kan je zeggen, het werkt! Enfin, bij mij toch. De kinderen vonden dat ik wat overdreef met mijn "amai, dat is hier toch gezellig" maar ik ging toch maar lekker goedgemutst slapen!

Het belangrijkste voornemen na het lezen van het artikel: meer buitenkomen! Ja, ook als je veel liever onder je dikke dons een winterslaapje doet. Zelfs als de zon niet komt piepen, krijg je buiten vitamine-D binnen, belangrijk voor je weerstand. Door in de buitenlucht te komen, word je dus minder ziek. Bovendien heeft zo'n herfstwandeling bij mij ook een helend effect, al het gepieker is uit mijn lijf eens ik weer thuis kom. Lekker bij de stoof kan ik opnieuw de hele wereld aan! Ik ga dus proberen om deze herfst (én winter) elke dag minstens een halfuurtje buiten te komen - òòk als het regent. Zoals de Noren zeggen:


"Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær"
(Er bestaat geen slecht weer, enkel slechte kleding)

Nog uit Scandinavië, maar dan uit Denemarken komt de term "hygge". Je vertaalt het nog het best als huiselijke gezelligheid. Toen we enkele jaren geleden naar Kopenhagen gingen, hoorde ik het woord voor het eerst. De Denen weten als geen ander hoe ze de donkere periode het best door kunnen komen. Zij maken het in huis gezellig met dekentjes, kaarsen, koekjes,... Alles kan, als het je maar een warm en behaaglijk gevoel geeft. 

En dus gingen wij aan de slag!


We maakten een sfeervol hoekje bij de voordeur:We bakten heerlijke wafeltjes op basis van het kookboek van de KVLV (voor mij nog steeds dé keukenbijbel).
Dit is het recept:

Nodig voor ongeveer 30 stuks (het zijn kleine wafels):
300gr bloem
250gr vetstof
250gr suiker
4 eieren
4 pakjes vanillesuiker

Laat de vetstof lichtjes smelten. Klop er de suiker, de eieren, de vanillesuiker en de bloem onder.
Maak het wafelijzer heet en bak het deeg tot wafels. (Leg met een koffielepel 4 hoopjes deeg per dubbel wafelijzer). Laat ze uitdampen en afkoelen op een taartrooster.

We kerfden pompoenen:


En staken alle kaarsjes in huis aan.
Fijne herfst!

Heb jij ook last van de herfstblues? En hoe ga jij deze te lijf? Ik lees graag jouw tips!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten