dinsdag 1 november 2016

8 boeken die je inspireren tot een groenere manier van leven


Ah, de herfstvakantie! Tijd voor boswandelingen, gezelschapspelletjes én de boekenbeurs! Mocht je je nog wat willen voorbereiden voor je naar Antwerpen trekt, dan kan je hieronder mijn lijstje met favoriete groene boeken raadplegen. Misschien krijg je er wel inspiratie door! 1. Het klein Verzet (Tine Hens): Dit boek is voor mij een echte oog-opener geweest! Soms krijg ik wat sombere gedachten en vraag ik me af of het wel de moeite is om schijnbaar alleen ten strijde te trekken tegen de gevestigde windmolens. Maar in "Het klein verzet" krijg je zoveel inspirerende voorbeelden dat je na het lezen van het boek vol energie weer aan de slag kan. Het boek is van de hand van journaliste Tine Hens en is naast inspirerend ook nog eens taalkundig een topper. Ben je geïnteresseerd, maar wil je graag meer over het boek weten? Ik schreef er hier al eens een blogpost over.
 2. Groeten uit Transitië (Eva Peeters en co): Dit is het eerste duurzame boek dat ik las en de achterflap dekt de lading volledig: "Groeten uit Transitië is een vrolijk boek dat even stil doet staan bij het leven dat we leiden en dat aanzet om kleine dingen te veranderen met een groot effect". Prima boek als je erover nadenkt om duurzamer te gaan leven, maar geen idee hebt hoe je daar nu best aan begint (Het feit dat je deze blog leest is alvast een goed begin!). 
 3. Stop met klagen (Steven Vromman): Een boek van de Low Impact Man himself. Ik besprak dit enthousiaste manifest vol tips al een keertje hier.
 4. De Moestuin van Mme ZsaZsa (Dorien Knockaert en Kim Leysen): Het tweede boek van Mme ZsaZsa in deze lijst - ze schreef ook mee aan "Groeten uit Transitië". Een lijvig boek dat je zin doet krijgen om met je vingers in de aarde te woelen en dagelijks met verse groenten te koken. Er staat heel wat lekkere recepten in, van de hand van Dorien Knockaert.
 5. De eetbare tuin (Alys Fowler): In dezelfde categorie als "De moestuin van Mme ZsaZsa" maar met zo mogelijk nog mooiere foto's en dus nog meer kans dat je je mouwen gaat oprollen om te gaan wroeten in de modder. Alys Fowler tovert haar stadstuintje om in een overvloed aan groenten en fruit. De BBC maakte er een televisieprogramma van maar dat kende helaas maar twee seizoenen; Fowler vond dat ze niet meer voldoende tijd had voor het echte werk, en keerde terug naar haar tuin. Zonde, maar we snappen haar wel...
 6. Bespaar met Jamie (Jamie Oliver): Een fijn kookboek van Jamie Oliver met budgetvriendelijke gerechten en tips over hoe je restjes kan pimpen. Het recept voor "zuur in een potje" komt uit dit dikke boek.
 7. Dagen zonder Vlees - Het Kookboek: Nog een kookboek dat niet mag ontbreken in dit eco-lijstje. Ook een aanrader in de periode buiten "Dagen zonder vlees". De recepten staan gegroepeerd per maand, zo ben je zeker dat je met seizoensgroenten werkt. Probeer in de maand april zeker eens Goi Cuon Chay (lenterolletjes met tofu en groenten), een recept van Truong Thi Quyen (Little Asia), op pagina 85 van het boek.
 8. De verborgen impact (Babette Porcelijn): Als je maar één boek in dit lijstje zou lezen, kies dan dit! "De verborgen impact" deed mijn ogen nog wat meer open gaan (dat kan je hier nog een keer lezen) en brengt best shockerende cijfers. Heftige kost, maar gelukkig komt Porcelijn ook met een heleboel tips om zelf je steentje bij te dragen. 

Welk boek inspireerde jou en moeten we dringend allemaal eens lezen? Laat het me weten!

6 opmerkingen:

 1. Als je voelt dat je klaar bent voor nog meer Porcelijngehalte, kun je 'The story of stuff' van Annie Leonard eens proberen. Je mag 'm van me overkopen, let wel, het is een hamer...

  En verder: +1 voor Groeten uit Transitië en Stop met Klagen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oh, dat wil ik wel graag! Ik ben lid van de fb-groep "the story of stuff", maar wist niet dat er ook een boek over bestond. Stuur me gerust een fb-message voor de details. Dankjewel voor de tip!

   Verwijderen
 2. Ik had nog niet van 'Bespaar met Jamie' gehoord, ondanks een vriendin die lichtjes verslaafd is aan Jamiekookboeken! Goeie tip als cadeau voor haar!
  Wat ik ook wel de moeite vond: 'Tegengif' en 'Goed eten'.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oh ja, "Goed Eten" staat niet in het lijstje! Ik heb het een paar keer uit de bib geleend, maar het zou niet misstaan in onze huisbibliotheek. Misschien toch maar op mijn verlanglijstje zetten!

   Verwijderen
 3. Wat een leuke tips! Ik ben vooral - op dit moment- opzoek naar tips voor een gezonde maaltijd voor weinig geld. Thanks!

  liefs, Kim / www.kimbuining.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Kim, dan moet je zeker "bespaar met Jamie" eens lezen! Veel succes met je zoektocht!

   Verwijderen