dinsdag 27 december 2016

7 duurzame adressen in LeuvenEen tijdje geleden stootte ik via resaarcle op de site van Opgemärkt - een Nederlands project dat de wereld wil laten zien dat duurzaam leven ook mooi en gemakkelijk kan zijn. Zij gebruiken er de term "Effortless Sustainability" voor. Eén van hun initiatieven is BRON, een duurzame stadskaart. Je kan via de site of app bekijken waar de eco-adresjes in je favoriete stad zich bevinden. Voorlopig vind je er vooral hotspots in Nederland terug, maar ook Parijs, Berlijn en Antwerpen zijn bijvoorbeeld al beschikbaar. Je kan ook zelf een duurzame winkel of bar toevoegen. Dat deed ik net voor Leuven, binnenkort vind je op BRON dus ook mijn eco-tips in de studentenstad bij uitstek!

Wil je nu al weten welke plekjes ik selecteerde? Hier zijn ze!

 1. Content: Leuvens verpakkingsvrije winkel! Een verademing om je boodschappen te halen zonder al te veel keuzestress (dat kon je hier al een keertje lezen).
 2. Cyaankali: Hippe tweedehandswinkel voor topmerken. Heb je er altijd al van gedroomd een Delvaux aan je arm te hebben bengelen? Of een Ann Demeulemeester om je schouders te hangen? Dan is dit de plek! Ideaal om een betaalbare luxe-outfit te scoren voor oudjaar!
 3. Doekjes en broekjes: Babywinkel die ooit begon met enkel katoenen luiers en draagdoeken maar ondertussen uitgroeide tot een heuse eco-baby-uitzet-shop.
 4. Vaude: Voor duurzame outdoorkledij. Het Duitse merk krijgt op de site van Rank a brand een B! 
 5. Noordoever: Gezellig restaurantje aan de Vaartkom, waar je biologisch kan eten en drinken. Je betaalt je maaltijd per gram, wat vooral een meevaller is als je een kleine eter bent.
 6. Coupe matadi: Heerlijke eerlijke ijsjes op een boot! Opgelet: het is aftellen tot de paasvakantie vooraleer het ijsjesseizoen bij Coupe Matadi opnieuw begint.
 7. Rawette: Tweedehandswinkel voor mannen en vrouwen. Kwaliteitsvolle merken voor een scherpe prijs, je kan er ook zelf spullen binnenbrengen voor verkoop en je verdiende centjes meteen weer spenderen!
Ben ik volgens jou een adresje vergeten? Laat het me zeker weten in een reactie!

De plattegrond van Leuven bovenaan deze blogpost werd gemaakt door Orangetown.
12 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat je Leuven in kaart bracht!! En bedankt voor de vermelding 😄.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O wat leuk! De meeste adresjes kende ik al, maar van Coupe Matadi wist ik niet dat ze ook ecologisch waren. Schandalig dat ik er nog nooit geweest ben eigenlijk, aangezien ik er bijna dagelijks passeer!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ze noemen het bij Coupe Matadi zelf "natuurlijk ijs met superieure ingrediënten". Ze werken zonder chemische smaak- en kleurstoffen en zoeken naar het beste. Echt fruit dus, fair trade vanille en chocolade. Heel eerlijk dus, maar vooral heel heerlijk lekker! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Harvest club is ook duurzaam :-)! https://www.harvestclub.be

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Lili, wat een goede tip! Ik had nog nooit van Harvest Club gehoord, daar moet ik dringend eens langsgaan. Vlakbij de Mechelsestraat dan nog, volgens mij het gezelligste plekje van de stad. Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hempmade kan hier misschien ook tussen? http://hempmade.be/nl

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nog niet bij Hempmade geweest, vandaar niet in het lijstje. Maar met al jullie tips kan ik binnenkort een tweede versie maken! Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Om hier nog eens op terug te komen: intussen is er nog een (redelijk nieuw, denk ik) winkeltje in de Mechelsestraat, Tenue Préférée. Ben er zelf nog niet binnen geweest maar lijkt me ook een tof winkeltje!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, ik stapte er voorbij toen het nog niet open was, maar was meteen geïntrigeerd door de beschilderde etalage. Het staat dus op mijn to-do-lijstje :-) Ik moet overigens binnenkort maar eens een tweede versie van dit artikel schrijven!

  BeantwoordenVerwijderen