maandag 30 januari 2017

10 vragen aan... #1Voor het eerst heb ik een echte rubriek op mijn blog! Het concept is simpel: ik stel 10 vragen aan iemand die - volgens mij - interessante eco-dingen doet en jullie mogen eens in de maand de antwoorden meelezen. Heeft de eer de rubriek te mogen inhuldigen: Sara van Content!

1. Wat is Content?
Content is een coöperatieve voedingswinkel zonder verpakkingen. We bieden alle producten aan die nodig zijn voor de dagelijkse behoeften: granen en droogwaren, groenten & fruit, brood, zuivel, drank, ... zonder (of met herbruikbare) verpakking. Zo zorgen we voor minder vervuiling en verkleinen we onze ecologische voetafdruk.
Naast verpakkingsvrij proberen we onze voeding ook zoveel mogelijk lokaal te sourcen. Producten, rechtstreeks van de boer of producent, ambachtelijk gemaakt met respect voor mens, dier en milieu. We brengen geen dure marketing in de winkel maar het verhaal en de passie van de boer. Dat is goed voor de lokale economie, we vermijden transportkosten en kunnen steeds een vers en kwaliteitsvol product aanbieden.

2. Hoe ben je op het idee gekomen om met Content te beginnen?
Content is ontsproten uit frustratie: je komt thuis van de winkel, je spullen zijn nog niet uitgepakt of je vuilbak zit al vol. Dat moet anders kunnen, dacht ik. Een google-actie bracht inspiratie: er bestond een zero waste-shop in Londen, en een aantal jongedames uit Berlijn waren net een crowdfunding gestart voor een gelijkaardig concept. Dat kunnen wij hier in Leuven ook dacht ik - en zo gezegd, zo gedaan!


3. Hoe zie je Content over 5 jaar?
We hebben niet de ambitie om een grote keten uit te bouwen - we vinden het net fijn dat Content een echte Leuvense buurtwinkel is, en dat ook de andere verpakkingsvrije winkels een eigen identiteit hebben verankerd in hun eigen streek.
Toch zijn er voordelen te halen uit samenwerking: schaalvoordelen, betere onderhandelingspositie bij de grote leveranciers, logistiek, marketing, ... We dromen dan ook van een netwerk van onafhankelijke winkels die samenwerken als gelijkwaardige partners binnen een coöperatieve overkoepelende structuur.
We hebben trouwens de eerste stappen daartoe gezet: mensen die zelf een zero-waste store willen starten kunnen bij ons stage volgen om alle kneepjes van het vak te leren.

4. Wat geeft je energie?
Onze klanten zijn stuk voor stuk geëngageerde, inspirerende mensen die vaak ook met coole projecten bezig zijn. Ze komen er in onze winkel alles over vertellen en we proberen ook mensen met elkaar te verbinden. Die ongelooflijke vibe die hierdoor in onze winkel hangt maakt dat ik er elke dag opnieuw voor wil blijven gaan.

5. Wat houdt je 's nachts wakker?
Niks. Wakker liggen heeft geen zin. Je kan maar beter fris uitgeslapen aan je dag beginnen als je de wereld wil veranderen! 
6. Welk ander duurzaam initiatief mag wel eens in de bloemetjes gezet worden?
Ik ben echt fan van wat Saar Monden doet met Groenloof: op een heel toegankelijke ongedwongen manier mensen in contact brengen met korte keten-producten en gezonde, duurzame voeding.

7. Met wie zou je graag eens een avondje op café gaan?
Met mijn lief - klinkt misschien niet spannend, maar duurzaam ondernemen kost tijd, veel tijd! We grijpen dus elke kans om elkaar te zien.

8. Wat zou je klaarmaken mocht die café-gast later bij je komen eten?
Het is veiliger als hij kookt ��

9. Wat is je levensmotto?
"Be the change you want to see in the world". 
Wacht niet tot anderen, of de politiek, of het bedrijfsleven, .... het voor jou oplossen. Bekijk wat je zelf kan doen, begin stap voor stap en lead by example! 

10. Als je 1 wens zou mogen doen, welke zou je dan het liefst zien uitkomen?
Alles begint bij een warm nest en een vol bord... Dat wens ik iedereen van harte toe.

Wil je wel eens een kijkje gaan nemen bij Content, en tegelijk een avondje discussiëren over hoe we met ons afval moeten omgaan? Kom dan op 16 februari naar Leuven! Je kan je inschrijven via deze link.

De foto van Sarah en van de winkel komen van de website van Content.

Wie of wat mag ik volgens jou zeker niet over het hoofd zien in mijn nieuwe rubriek? Laat het me zeker weten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten