zondag 8 januari 2017

Een opgeruimd huis in één-twee-drie!


Een tijdje geleden schreef ik over de combinatie tussen werk en gezin. Ik vertelde er over mijn voornemen om iedereen wat meer te laten helpen in ons huishouden. Ik zou dat weekend nog een kalender in mekaar knutselen, en iedereen zou een handje gaan toesteken. Ondertussen zijn we twee maanden verder, en is er van dat voornemen weinig in huis gekomen.

De eerste reden voor de vertraging is van praktische aard. Ik slaagde er niet in om mijn idee voor een kalender om te zetten in de werkelijkheid. Ik stuitte telkens weer op mijn beperkte diy-kennis. Uiteindelijk zag ik een kant-en-klare familieplanner liggen in de boekhandel en nam ik deze mee naar huis. Ietsje minder duurzaam maar probleem opgelost!

Afgelopen week slaagde ik er eindelijk in om de kalender ook werkelijk in te vullen. Toen ik mijn idee eerder uit de doeken deed bij mijn huisgenoten, voelde ik redelijk wat weerstand. Het maakte dat ik niet meteen zin had om mijn plan ook echt te gaan uitvoeren. Wat uiteraard jammer zou zijn! Het hele idee was om wat last van mijn schouders te laten halen, en dan liet ik me door een beetje kritiek zo uit mijn lood slaan. Ik wil de kinderen opvoeden tot beleefde, respectvolle en zelfstandige volwassenen, maar dan moet ik hen wel iets laten doén. Door wat te zuchten en dan maar opnieuw alles alleen op te ruimen, leren ze niets bij.
En dus zette ik uiteindelijk toch door. Hier is hij dan, onze weekkalender! Met een kleine taak voor de kinderen, en in samenspraak met hen. Ook voor de volwassenen in huis staan er taakjes op, maar dat is eerder omdat de kinderen niet zouden denken dat zij de enigen zijn die iets moeten doen. Uiteraard doe ik wel wat meer dan de was en de boodschappen. Er was nog één kolom over, daarin komt ons weekmenu.

Mocht je je afvragen wat het "fotoproject" op dinsdag precies inhoudt, het werd dringend tijd dat we wat opkuis deden in onze digitale foto-verzameling. Door het op de kalender te zetten, zullen we er misschien ook effectief werk gaan van maken.

Ik hoop van harte dat deze kalender voor een nieuwe routine in huis zorgt en dat ze na een paar maanden geen stof hangt te vergaren. Hopelijk kan ik tegen het einde van het jaar schrijven dat dit de doorbraak bleek te zijn naar eindelijk een opgeruimd huis!

Hoe gaat dat bij jullie? Moeten de kinderen in jullie gezin meehelpen? En zo ja, werken jullie met een bepaald systeem? Laat het me zeker weten in een reactie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten