zaterdag 28 januari 2017

Hoe doe je dat eigenlijk, minder afval verzamelen?De middelste zoon kreeg deze week een taak over afval mee naar huis. Hij moest noteren hoeveel afval er per week buiten gezet werd in zijn gezin. En over hoeveel kilogram dat dan precies ging. We zaten meteen een beetje vast. Wij zetten wekelijks geen afval buiten. Dat komt uiteraard door ons gedrag, maar ook wel door het afvalbeleid van onze gemeente. Sinds enige tijd werkt Ecowerf bij ons met afvalcontainers voor het restafval. Deze containers worden bij het driewekelijks ophalen gewogen en je betaalt voor het aantal kilogram afval dat je meegeeft. Het principe van de vervuiler betaalt, met andere woorden. Een principe waar ik volledig achter sta.
Bovendien is in onze gemeente eindelijk ook de roze zak voor harde plastics ingevoerd. Helaas wordt deze momenteel nog niet opgehaald, en moet je er dus mee naar het containerpark. Tot gezucht van mijnheer Tijdvoorietsanders, die zich - terecht - afvraagt of er nog andere mensen in onze gemeente zo gek zijn om zich hiermee bezig te houden. Ik hoop het wel, ik zet alvast door, in de hoop dat de roze zak binnenkort ook opgehaald zal worden.

Maar om terug te komen op de huistaak van de middelste: Blijkbaar verzamelt de Belg jaarlijkse gemiddeld zo'n 145 kg restafval. Restafval is datgene wat in de grijze zak of container terechtkomt en in principe (de naam zegt het ook) niet gesorteerd kan worden, de rest dus. Ik viel bijna achterover toen ik dat cijfer las. Honderd-vijf-en-veertig kilogram, PER PERSOON. Dat is toch een heleboel rommel!
We zochten op onze afvalfactuur op hoeveel wij verbruikten per jaar, en kwamen gelukkig heel wat lager uit. 55 kilogram, met het hele gezin! Hoera! Als je dat door gemiddeld 4 personen deelt (we zijn namelijk soms met 5 en soms met 3), dan kom je op ongeveer 14 kilogram uit. Dat is 131 kilogram minder dan het nationaal gemiddelde. Dat kàn toch niet!!! Ja, wij doen goed ons best, maar zitten nog verre van een afvalloos huishouden. Waar halen al die andere mensen dan dat afval vandaan?Ik snap het echt niet goed. Ja, vroeger zat onze vuilnisemmer ook een pak voller, maar ik kan me niet inbeelden dat wij ooit aan pakweg 100 kilogram gezeten hebben. Dat is toch onnoemelijk veel... Gelukkig gaat de grafiek stilaan in dalende lijn, maar dan nog...

Misschien vraag je je wel af hoe wij dat dan doen, zo weinig afval verzamelen? Het kost ons in elk geval niet echt veel moeite. Hier zijn volgens mij de drie belangrijkste redenen voor ons beperkt verbruik:

Sorteren
Ik beken: ik ben uber-perfectionistisch wat recyclage betreft. Ik kan van elk materiaal in huis vertellen bij welk afval het hoort. Wij sorteren papier en karton, glas, PMD en sinds kort ook harde plastics. Onze moestuin is dankbaar voor het groenafval dat op de mesthoop belandt. Met lege batterijen zijn ze blij op school. Via een initiatief van Bebat spaart de school punten waarmee ze bijvoorbeeld laptops kan aankopen.
Daarnaast verzamel ik ook onze versleten kledij voor het Conscious-programma van H&M, de opgebruikte theelichtjes gaan naar Ikea die beweert ze te recycleren, de waterfilters van Brita brengen we naar het inzamelpunt in de Bioplanet.
Spullen die we niet meer nodig hebben maar niet stuk zijn, worden verkocht of gaan naar de Kringloopwinkel.

Verpakkingen vermijden
Allemaal goed en wel, dat recycleren, maar als je geen afval hebt, hoef je het ook niet te sorteren. Sinds enkele jaren let ik dan ook op de verpakkingen van de producten die ik koop. Content heb ik ondertussen al genoeg aangeprezen, denk ik. Maar ook in andere Vlaamse steden kan je verpakkingloos winkelen. In Antwerpen is er Robuust, In Gent Ohne, en in Mechelen vanaf maart Kabas. Is er in jouw buurt nog geen zo'n winkel? Dan is de markt een prima alternatief. Vergeet vooraf wel niet het zinnetje "Dat hoeft niet in een zakje hoor", in te studeren! (Over mijn ervaringen met dat zinnetje kan je hier meer lezen).
Ook in gewone supermarkten kan je overigens onverpakte groenten en fruit kopen. Er hangen dan wel overal van die plastic zakjes (die gelukkig binnenkort verboden worden) maar je hoeft die niet per se te gebruiken. Ik stak ze vroeger gewoon los in een doos. Ondertussen heb ik van mijn schoonzus superhandige zakjes van Re-Sack gekregen die ik met me meeneem als ik ga winkelen. Niemand die er vreemd van opkijkt. Je kan deze zakjes onder meer bij Kudzu vinden.
En nog een gouden tip: Hoe vaker je vers kookt, hoe minder voorverpakte voeding je koopt! En je spaart er nog geld mee uit ook.


Nadenken voor je wat koopt
Vraag je voor je wat koopt even af of je het echt nù nodig hebt. Is dat niet het geval, laat het dan liggen. De kans is groot dat je er later nooit meer aan denkt. Sinds ik voor mezelf deze regel hanteer, komt er hier in huis heel wat minder binnen. En minder binnen, is ook minder dat ooit weer buiten moet als het uitgeleefd is.

Welke afvaltips heb jij? Hoe pak jij het aan? En lukt het jou om onder dat nationaal gemiddelde te zitten?

De foto bovenaan deze blogpost komt van de website van Natuur en Bos. 
De bron van de grafiek is MIRA op basis van gegevens OVAM (WWW.MILIEURAPPORT.BE).7 opmerkingen:

 1. Hoi Tijdvoorietsanders, nog maar eens een poging om te reageren op een van je stukjes, technische problemen hiero.

  Wat fijn om te lezen dat jullie zo bewust omgaan met zo veel zaken.

  De grootste fractie aan restafvalgewicht is volgens mij voedsel- en verpakkingsafval. Ik heb mensen bezig gezien die alles gewoon in de restafvalzak kieperen, op dat glazen potje na misschien. Zo heb je van een barbecue met wegwerpbordjes al gemakkelijk een halve zak vol. Misselijk word ik van zoiets, maar ik ben al lang opgehouden met ter plaatse beginnen "preken", vooral voor m'n eigen gemoedsrust.

  Gelukkig maken vele druppels op de hete plaat wel een verschil, jouw blog helpt hier zeker bij.

  Op een van je vorige stukjes over favoriete ecoblogs wou ik er nog graag eentje suggereren: lowimpactman.wordpress.com . Met zijn archief ben je een aantal weken zoet, en zijn zomerreeks van ergens in 2011 of zo over hoe het in de toekomst zou kunnen lopen, vond ik fantastische lectuur.

  Groetjes van Elinevanantwerpen

  PS bedankt om me aan je blogroll toe te voegen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Eline, bedankt voor je reactie! Ik vrees ook dat wat wij doen nog altijd de uitzondering is. De middelste wou zijn huistaak eerst zo niet afgeven, "de leerkracht ging het toch niet geloven". Ik heb hem gezegd dat hij er onderaan moest bijschrijven: "Voor meer tips, neem eens een kijkje op www.tijdvoorietsanders.blogspot.be ". ;-)

   En inderdaad, de Low Impact Man verdient minstens een vermelding. Ik mag binnenkort al eens een nieuw lijstje met ecoblogs maken!

   Groetjes

   Verwijderen
 2. Wij proberen afval te verminderen door onze koters meestal in wasbare luiers te steken. Dat zou 8 ton per kopke uitsparen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik heel moedig, Saar! Toen wij nog in de babyfase zaten, zat ik helaas nog niet in mijn overtuigde groene fase ;-) We hebben even aan wasbare luiers gedacht, maar zijn toch maar voor het gemak gegaan. Mocht ik nu herbeginnen, ik zou dat zeker anders doen.
   Sterk dat jij het wel doet!

   Verwijderen
 3. Leuke blog! Ik maak mijn wasmiddel, bodylotion, crème's en afwasmiddel zelf en dat scheelt ook wel in verpakkingen. Ik probeer ook zoveel mogelijk in glas te kopen dan heb ik toch al wat minder plastiek gebruikt!veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankjewel Katlijne! Ik zou dringend ook eens wat dingen zelf moeten proberen te maken, maar die onhandigheid van me houdt me wat tegen... Wat goed dat jij dat wel doet!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Aaah, blij te lezen dat er nog gemeentebewoners zijn waar de roze zak is ingevoerd en je 'm zelf naar het containerpark moet brengen en die hem dan toch heel netjes vullen! Ik was mij namelijk hetzelfde aan het afvragen, of er nog zo'n gekken zijn die dat doen :-D Hopelijk komen ze 'm volgend jaar wel ophalen.
  Sinds wij wonen waar wij nu wonen hebben wij ook containers met een weegsysteem, feitelijk zou ik eens een persoonlijk grafiekje moeten maken, vooral om te zien of ons restafval sinds de roze zak gedaald is!

  BeantwoordenVerwijderen