woensdag 11 januari 2017

Weekmenu #2 en de discussie over seizoensgroenten


Ik heb nooit de indruk gehad dat onze kinderen moeilijke eters zijn - integendeel. Er wordt hier heel graag gegeten en als ik al eens iets klaarmaak dat wat experimenteler is, dan voorzie ik wat overschotjes van de dag eerder maar moet er wel even geproefd worden. Ik durf te denken dat deze aanpak werkt.

Sinds ik het weekmenu van Mme Zsazsa gebruik, komen er helaas stilaan barstjes in mijn overtuiging. Vanmorgen zat ik wat vast met het bedenken van ons nieuwe weekmenu en las ik hardop de groenten van de maand januari voor. De dochter mocht erbij zeggen of ze een gerecht wilde met die bepaalde groente of niet. Ik moet zeggen dat de lijst met gegeerde groentjes bijzonder kort was. Wortelen uiteraard, patatjes en ook wittekool. Veldsla en paddestoelen werden ook goedgekeurd (maar die laatste lust de middelste Tijdvoorietsanders dan weer niet). Voor de overige groenten werd de neus vakkundig opgetrokken. Ik snapte het wel: aardpeer, prei, rodekool, spruiten, witlof... Het zijn niet bepaald kindvriendelijke groenten. En dus deed ik wat water bij de wijn: er zou witlof en snijbiet gegeten worden deze week (en die moeten geproefd worden), maar er komen ook iets exotischere groenten op tafel. Ik slaag er dus voorlopig niet in om enkel met seizoensgroenten te koken. Het moet leuk blijven voor iedereen aan tafel, denk ik dan. En als ze zien dat wij genieten van onze maaltijd, vragen ze meestal wel om te mogen proeven.

Dit is het resultaat:

Morgen eten we orecchiette met broccoli van EVA, vegetarisch maar toch een voltreffer in ons gezin. Vandaag stond er quiche op het menu, er kon gekozen worden tussen eentje met witlof, ham en cheddar, en een met spinazie en ricotta. Een beetje stout van me, ik weet het, om de kinderen te laten kiezen tussen witlof en vegetarisch. De jongsten kozen resoluut voor die met spinazie. Vrijwillig dus geen vlees gegeten! (Vrijwillig, ahum...).

Het lukt me overigens goed om tijdens de week geen vlees te eten, behalve vandaag dan: door de vegetarische keuze van de kinderen zat er voor mij niets anders op dan ham te eten. Maandag at ik in plaats van de carbonara-saus pasta met spinazie en pijnboompitten, ook al van EVA. Ik heb de spekjes geen seconde gemist. Ik dacht dat het me veel moeite zou kosten om twee verschillende menu's te koken, maar voorlopig valt dat heel goed mee. Het vraagt wat meer organisatie, maar amper meer tijd. En zolang ze de kaas niet van mijn bord stelen, hoor je me niet klagen!

Hoe verloopt de maaltijd aan tafel bij jullie? Koken jullie enkel met seizoensgroenten? En moeten de kinderen overal van proeven?2 opmerkingen:

  1. Wij koken vaak met seizoensgebonden groenten. Ik moet zeggen dat de wintergroenten bij ons goed in de smaak vallen. Dochterlief is moeilijke eter, maar dan maken we er gewoon stoemp van. Het gebruik van verloren groenten is bij ons een moeilijkere opgave.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij passen hier ook wel al eens de 'verstop'methode toe, Cindy! In puree of quiche, dan lukt het vaak wel. We blijven proberen! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen