woensdag 18 januari 2017

Weekmenu #3 en een pleidooi voor restjesdag
Eigenlijk maak ik al een hele tijd weekmenu's. Alleen deed ik nooit de moeite om ze netjes op te schrijven en er ook nog eens een foto van te maken. Tot nu. En ik moet zeggen, het loont! Ik vond zelf al dat ik teveel op automatische piloot aan het koken was, wel dankzij het weekmenu-idee van Mme Zsazsa doe ik al eens wat meer een kookboek open, en wordt er opnieuw wat vaker avontuurlijker gekookt. Tot tevredenheid van iedereen hier in huis! Het grote voordeel van het netjes bijhouden van zo'n weekmenu is dat ik binnenkort eens kan terugbladeren in mijn "archief" als ik even geen inspiratie heb. Top!Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar ik heb de neiging om teveel te koken. Dan zijn er patatjes over, dan weer groenten,... Dankzij de uitdaging van Kliek&Co een hele tijd geleden hebben we er een gewoonte van gemaakt om onze overschotjes niet weg te gooien. We vriezen wel eens porties in, eten het als lunch, maar vaker houden we gewoon een restjesdag. Ideaal op een drukke weekdag, waarop je 's avonds nog amper weet waar je hoofd staat. Even kijken wat er nog allemaal in de frigo zit, desnoods wat rijst of een eitje koken, eens rondvragen wie het liefst wat eet, en klaar! Makkelijk, gezond en goedkoop! Met zo'n slogan ben je toch fan? We hadden al donderdag veggiedag en vrijdag visdag (al is dat hier vaker frietdag). Wat denken jullie, zullen we vanaf nu dinsdag omdopen tot restjesdag?

We aten vanavond overigens de ovenschotel met wintergroenten uit het Dagen Zonder Vlees-kookboek. Best wat werk eer alle groenten in blokjes gesneden waren, maar ideaal op zo'n zonnige koude dag als vandaag!

Wat heb je nodig?
6 loskokende aardappelen
2 rode bieten
2 pastinaken
1/2 knolselder
2 aardperen
2 dl melk
50g boter
125g verse geitenkaas
Paneermeel
1 rolletje gerijpte geitenkaas
100 ml room

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Schil en kook de aardappelen gaar.
Schil intussen de overige groenten en snijd ze in dobbelsteentjes van ongeveer 1 cm.
Doe ze in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Gaar ze zo'n 35 min. in de oven. Roer af en toe en voeg olijfolie toe indien de groenten te sterk kleuren.

Pureer de gare aardappelen met wat melk, boter, peper en zout. Warm intussen de room op en smelt er het verse geitenkaasje in. 

Haal de geroosterde groenten uit de oven, giet er de room-geitenkaasmengeling over. Dek af met de puree. 

Snijd rondjes van de gerijpte geitenkaas en leg ze op de puree, bestrooi met een dun laagje paneermeel en besprenkel met wat olijfolie.

Plaats de schotel nog 20 min. in de oven tot je een mooi knapperig laagje hebt.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten