maandag 20 februari 2017

9 tips om minder afval te verzamelen
Afgelopen donderdag mocht ik bij Content in Leuven een lezing geven over mijn ervaringen rond het voorkomen van afval. Het was mijn eerste 'publieke optreden' en dus best spannend! Het hielp dat het publiek heel geïnteresseerd was en duidelijk al wat stappen gezet had in de goede richting. Het viel me op dat ik dat eigenlijk echt wel graag doe, komen vertellen over waar ik mee bezig ben. En dat ik dat eigenlijk best wel wat vaker zou willen doen. Zo'n gevoel heb ik wel vaker en dan maak ik grote plannen over hoe ik Vlaanderen ga doorkruisen met verhalen over hoe het anders kan. Wil ik mijn stoute schoenen aantrekken en iedereen mailen die van ver of dichtbij iets met de problematiek te maken heeft en van de daken schreeuwen dat iedereen mij mag boeken!!!

Die euforie duurt gemiddeld een tiental minuten. En dan komt het monstertje in mijn hoofd aan het woord. "En wie gaat daarnaar komen luisteren, denkt ge?", "Gaan de mensen u wel tof vinden?", "Wat als ze een moeilijke vraag stellen, en ge weet het antwoord niet?", "Kunt ge niet gewoon content zijn met wat ge nu doet?", "Wie gaat er ondertussen de was doen en koken terwijl gij Vlaanderen verovert?"... Elke keer opnieuw laat ik me doen door dat stomme stemmetje dat het beter denkt te weten. En elke keer opnieuw laat ik het praten.

Tot voor kort ging ik er dan ook vanuit dat wat ik doe met deze blog, wat rommelen in de marge is. Er zijn andere en grotere blogs, meer inspirerende, frequentere,... Maar toch geef ik de mijne niet op. Af en toe krijg ik een reactie waaruit blijkt dat ik iemand op weg gezet heb naar een duurzamere manier van leven. En af en toe opent het een deur en moet ik uit mijn comfortzone komen, zoals afgelopen donderdag. En dan ontdek ik hoe fijn het is te merken dat sommige mensen echt geïnteresseerd zijn in wat jou bezig houdt. En dus ga ik nog maar wat door met rommelen!Hoe ziet dat nu met die tips die ik donderdag gaf? Wel, hier zijn ze!

 1. Vergeet plastic zakjes
 2. Vervang plastic flessen door flessen met statiegeld en flessenwater door kraantjeswater. Het kraantjeswater in België is bij de meest gecontroleerde ter wereld en is dus zeker drinkbaar. Helaas smaakt het water in onze gemeente nogal muf. Ik kreeg mijn gezin dan ook niet overtuigd om over te stappen naar kraantjeswater, tot we een waterfilter kochten. Geen vieze smaakjes of geurtjes meer. En een serieuze besparing, niet alleen wat afval betreft, maar ook voor mijn rug. De volgende tip is iets minder goed voor je rug:
 3. Koop grote verpakkingen of losse productenAls je kan kiezen tussen een pak muesli van 500 gr en één van 2 kg, ga dan voor het laatste. Maar neem ook enkel wat je nodig hebt. Koop geen zak wortelen als je er eigenlijk maar 10 zal gebruiken.
 4. Ga naar de markt of schrijf je in voor groentepakketten.
 5. Koop droge voeding bij de verpakkingloze winkelNatuurlijk mag je hier nog veel meer dingen kopen, maar ik denk dat je het meest verschil qua afval maakt als je hier je droge voeding shopt.
 6. Gebruik op wat je hebt en vervang het als het op is door een natuurvriendelijker exemplaar. Het heeft een hele tijd geduurd vooraleer ik door mijn voorraad wasmiddel heen was. Ik ben daarna overgeschakeld op Ecover, die ik ook liet navullen. Vroeger vond je op de site van Ecover een kaartje met de navulpunten, maar nu hun site hernieuwd is vind ik dit niet meer terug. Ondertussen ben ik nogmaals veranderd van wasproduct, dit keer naar wasnoten omdat ik dacht dat die nog ecologischer zijn. Helaas is de ecologische voetafdruk van dit product vrij hoog, én is mijn was niet altijd helemaal proper. Opmaken dus en op zoek naar een nieuw alternatief!
 7. Koop tweedehandsSimpele tip, maar heel efficiënt!
 8. Kies voor stoffen servietten en zakdoeken in plaats van papieren versies. Na een grondige inspectie van onze vuilnisbak, bleek dat het hoofdbestanddeel te zijn van onze rommel. Zorgt dat niet voor veel extra was? Niet echt, ik stop die gewoon bij de was die er bij ons sowieso al in stapels ligt. Als je de servetten en zakdoeken nadien zonder wasknijper op een rekje hangt te drogen, met de vouw in het midden, moet je ze niet eens strijken. Als dat geen tip is!
 9. Maak het zelfVoor velen onder jullie zal deze tip misschien hoger in het lijstje mogen voorkomen, maar ik ben gewoon niet zo handig. Op het internet vind je tal van voorbeelden voor het maken van wasmiddel, deo of tandpasta. Maar dat is voor mij een stap te ver. Ik hou het bij duurzame producten van Weleda of ga shoppen bij Kudzu.
De foto bovenaan deze blogpost is er trouwens eentje van de allereerste krokus in onze tuin!

Heb jij nog afvaltips? Of zit je ook met zo een monstertje in je hoofd dat voorkomt dat je uitbreekt? Laat het me zeker weten!


6 opmerkingen:

 1. Hoi, leuke blog heb je! Wat tof dat je een presentatie hebt gegeven. Ik herken wel het gevoel dat er altijd nog betere en grotere blogs zijn, maar eigenlijk is het toch super dat er steeds meer mensen bezig zijn met duurzamer leven en ook weer anderen inspireren door erover te bloggen. Ik ga je volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankjewel voor je lieve woorden, Sofie! En zo is dat: het is heel fijn te merken dat ik niet als enige verschil probeer te maken. Maar af en toe een duwtje in de rug kan deugd doen! Stapje voor stapje...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat gaaf dat je een lezing mocht geven. Stoer hoor en als het fijn voelt: gewoon vaker doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat gaaf dat je een lezing mocht geven. Stoer hoor en als het fijn voelt: gewoon vaker doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zag dit event bij content passeren toen, en vond het heel jammer dat ik er niet bij kon zijn, en helemaal nu ik zie wie er de uitleg kwam doen :-) Ik ben ook nog op zoek naar ecologisch wasmiddel - dat van die wasnoten heb ik ook eens ergens gelezen en dus niet de moeite gedaan om ze te testen - en een vervangmiddel voor keukenrol. Ik gebruik die laatste nl. voornamelijk om achtergelaten vet in de pan (na het bakken van vlees) te verwijderen. Als ge dat met een vod of een handdoek of zo doet dan is dat niet goed voor uw leidingen, vermoed ik. Duuuus ik zoek verder...

  BeantwoordenVerwijderen