woensdag 1 februari 2017

Weekmenu #5 en de eerste keer halloumi


Ai, februari... De kortste maand, maar in mijn ogen de meest hatelijke. De feesten zijn voorbij, het is nog altijd donker als je opstaat en ik heb het nu wel koud genoeg gehad; tijd voor lente, schreeuwt mijn lijf. Maar zover zijn we helaas nog niet. Al kunnen we wel al stilaan aan het nieuwe moestuinjaar beginnen denken. En eten we ondertussen nog wat wintergroenten. Staat deze week bij ons op het menu:


Gisteren was een topper: gegrilde groenten met bulgur en halloumi (op de foto kan je berloumi lezen - maar de Belgische variant van halloumi blijkt niet zo makkelijk te vinden, en omrijden wou ik er ook niet voor doen). Ik bedacht deze combinatie zelf, maar zag later dat Jeroen Meus een gelijkaardig recept heeft.

Wat heb je nodig?
3 wortels
3 pastinaken
2 uien
3 raapjes
3 teentjes knoflook
rozemarijn
250gr bulgur
pakje halloumi
olijfolie
ahornsiroop
peper en zout

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180°C. Snij de groenten in stukken en spreid uit in een ovenschaal. Strooi er de lookteentjes en de rozemarijn over. Maak een mengsel van olijfolie, ahornsiroop, peper en zout en giet dat over de groenten. Zorg dat alle groenten onder het mengsel zitten. Schuif in de oven en laat 25 minuten garen.

Kook ondertussen de bulgur gaar.

Snij de halloumi in plakjes van ongeveer een centimeter. Maak opnieuw het mengsel van olijfolie, ahornsiroop en peper (de halloumi is zout genoeg van zichzelf). Giet over de halloumi en laat 10 minuten meegaren in de oven.
Zet de halloumi en de groenten nog 5 minuutjes onder de grill.


Het was de eerste keer dat we halloumi aten, maar we zijn wel fan van deze kaas. Stevig van textuur en toch lekker smeuïg. De dochter vond het maar niets, al zag het er een pak beter uit dan op de foto hierboven. Ik zal toch eens iets aan mijn belichting moeten doen...2 opmerkingen:

  1. Hier wordt de halloumi gegrild in een grilpan en bij een slaatje gegeten met heel wat balsamico ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is een goeie voor in de lente, als er eindelijk weer frisse blaadjes zijn! Merci voor de tip, Annelies!

    BeantwoordenVerwijderen