woensdag 22 februari 2017

Weekmenu #8 en een oproep aan jullie daar!


Na de prille lentekriebels van vorige week staan we weer met onze voeten op de grond. En dus halen we comfort food boven. In die categorie staat in ons gezin sinds vorige week met stip op nr. 1: de Sticky Chicken van Jamie Oliver! Wat een voltreffer was me dat zeg! Het recept komt uit "Bespaar met Jamie" waar ik het al een keertje eerder over had. Reken op goed drie kwartier om het klaar te maken.

Wat heb je nodig voor 4 personen?
(ik deed alles maal 2 zodat er zeker nog een restje over zou zijn voor dinsdag restjesdag - zei ik al dat we hier met grote eters zitten?)

4 kippenfilets
2 tl Chinees vijfkruidenpoeder (ik gebruikte gewoon wokkruiden)
olijfolie
1 el vloeibare honing
1 blikje ananas in siroop
1 el sojasaus
1 el wittewijnazijn
1 el maïzena
1 blik zwarte bonen
2 tenen knoflook
1 ui
1 wortel
1-2 rode pepertjes
1/2 chinese kool
verse koriander
1 limoen
eiernoedels



Hoe maak je het?
Hussel de kip met de helft van de kruiden door elkaar, voeg peper en zout toe. Sla de filets plat met je vuist en laat de kruiden er 15 minuten intrekken.
Snij intussen de ui in ringen, pel de tenen knoflook en snij ze samen met de wortel, de pepertjes en de kool in dunne plakjes.
Snij de ananasschijven in blokjes en doe ze samen met ananassap, sojasaus en maïzena in een kom. Meng goed door elkaar.
Leg de stukken kippen in een koekenpan en bak ze zo'n 15 minuten in olie, tot ze gaar zijn. Besprenkel ze een minuut voor ze klaar zijn met honing, om ze te glaceren. Haal de kip uit de pan.
Spoel de bonen af en laat ze uitlekken. Veeg de pan schoon en bak de bonen 5 minuten op hoog vuur in olie. Voeg de rest van de kruiden toe terwijl je de bonen bakt. Haal ze uit de pan.
Kook ondertussen de noedels.
Bak de groenten enkele minuten in de pan. Doe er het mengsel met ananas bij, voeg wat kookwater van de noedels toe en hussel goed door mekaar.
Verdeel noedels, groenten en bonen over de borden. Snij de kip in plakjes en leg ze bovenop de noedels. Strooi er wat koriander over en besprenkel met limoen. Smakelijk!


En zo vind je dus voor een keer een vleesgerecht op mijn blog! Laat je niet misleiden, ik ben ondertussen druk in de weer met het verzamelen van vegetarische recepten. Want net als de voorbije jaren, doen we ook nu opnieuw mee aan Dagen Zonder Vlees. Vanaf dit jaar kan je je zelf inschrijven in de groep "Tijd voor iets anders"! Hoe cool is dat? Ga naar de site van Dagen Zonder Vlees en registreer je snel! Hoe meer leden, hoe meer plezier! Geen nood als je geen die-hard vegetariër bent, ook wij doen niet elke dag een vleesloze dag. Maar je moest je al aan het inschrijven zijn! En als je toch bezig bent, kan je meteen ook tickets boeken voor "Dagen zonder vlees tafelt". Ik ga zondag een kijkje nemen, maar dat lees je hier binnenkort!

De foto van de Sticky Chicken komt van de website van Jamie Oliver.

Heb jij nog geweldige vegetarische recepten die je met me wil delen? Laat het me zeker weten!










Geen opmerkingen:

Een reactie posten