maandag 27 maart 2017

10 vragen aan... #3Deze maand legde ik de 10 vragen voor aan Karen van Dagen Zonder Vlees. We zijn ondertussen over halfweg de vastenperiode, tijd om even stil te staan bij wat het team achter Dagen Zonder Vlees bezig houdt.

1. Wat is Dagen Zonder Vlees ?
Dagen Zonder Vlees is een frisse bewustwordingscampagne over de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu. Het opzet is simpel: 40 dagen minder vlees en vis eten, met zoveel mogelijk mensen. Een soort alternatieve vastenperiode als het ware, om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en onze culinaire horizonten te verleggen. Tijdens deze zesde editie van Dagen Zonder Vlees hebben we al meer dan 100.000 mensen op te teller die zich engageren om gedurende 40 dagen duurzamer te eten!
Dagen Zonder Vlees wil op een losse manier prikkelen en inspireren, zeker niet met de vinger wijzen. Op onze website kan je je ecologische besparing bijhouden met een teller. Met elke vegetarische dag bespaar je 11m² op je ecologische voetafdruk. Voor wie een stapje verder wil gaan zijn er vier extra uitdagingen: meer plantaardig eten, meer seizoensgroenten, minder voedselverspilling en minder verpakkingen. En je staat er niet alleen voor: ook als groep kun je deelnemen en in een van de 40 categorieën strijden om de kleinste ecologische voetafdruk. De winnaars van elke categorie krijgen een moestuinbox, maar het is hem vooral om de voldoening en de eer te doen natuurlijk.

2. Hoe ben je op het idee gekomen om met Dagen Zonder Vlees te beginnen?
De initiatiefneemster van de campagne is Alexia Leysen. Dagen Zonder Vlees is een idee dat gegroeid is tijdens een slapeloze nacht, vanuit het besef dat we niet zomaar kunnen toekijken terwijl de aarde om zeep gaat. De sterkte van Dagen Zonder Vlees is dat het een heel simpel basisconcept is. Ook het feit dat iedereen de vrijheid heeft om zelf te beslissen hoe intensief (lees: hoeveel dagen) hij/zij deelneemt, zorgt ervoor dat Dagen Zonder Vlees veel mensen kan aanspreken. Alexia heeft bewust gekozen om haar initiatief op te hangen aan de vastenperiode die we al kennen vanuit de christelijke traditie. Een nieuwe (ecologische) jas op een vertrouwde kapstok. 
Een goed idee is één ding. Voeg daar de durf en vastberadenheid van Alexia aan toe om jaar na jaar meer navolging en media-aandacht te krijgen… Toen ze voor de eerste keer Dagen Zonder Vlees lanceerde, had ze nooit durven te denken dat ze vijf jaar later alle partijvoorzitters zover zou krijgen om haar campagne te steunen en veertig dagen lang minder vlees en vis te eten. Laat staan dat meer dan honderdduizend deelnemers zich zouden aanmelden om hetzelfde te doen.


3. Hoe zie je Dagen Zonder Vlees over 5 jaar?
Het is moeilijk koffiedik kijken. Ergens hoop ik dat Dagen Zonder Vlees over 5 jaar niet meer nodig is. Dat er door de kleine zaadjes die we ieder jaar met de campagne geplant hebben, een grotere ecologische bewustwording is gaan groeien. Misschien is vegetarisme binnen een tiental jaar zelfs de norm geworden, in plaats van de uitzondering… Ik durf het stiekem te hopen. Dat zou je een naïeve utopische stelling kunnen noemen, maar ik vind het alvast een mooi doel om voor ogen te houden.
Veel mensen beseffen ergens wel dat we ‘op kleinere voet’ moeten gaan leven, maar niet iedereen realiseert zich dat de grootschalige vleesconsumptie hierin een cruciale rol speelt en dat we daar als burger wel degelijk een verschil in kunnen maken. Dagen Zonder Vlees is een burgerinitiatief dat bij veel mensen een bewustwording over een duurzame manier van leven kan in gang zetten. Sinds mijn deelname aan Dagen Zonder Vlees een aantal jaar geleden, ben ik ook buiten de vastenperiode bewust minder vlees gaan eten en meer gaan nadenken over duurzame alternatieven. Ik hoop dat deze gedragsverandering ook bij vele anderen teweeg is gebracht.

4. Wat geeft je energie?
Het is fantastisch om te voelen hoe we met een kleine vrijwilligersploeg de campagne bolgewerkt krijgen. Elk heeft zijn specifieke verantwoordelijkheid, maar we trekken allemaal aan dezelfde kar. We komen op geregelde tijdstippen samen; vergaderingen waar al eens taart verorberd wordt. Maar meestal blijven we van elkaar op de hoogte via mail of via een facebookoverleggroep. Deel uitmaken van een topteam, dat kan me een echte energieboost geven.

5. Wat houdt je 's nachts wakker?
Ik denk dat we terecht moeten wakker liggen van de crisis waarin het klimaat zich bevindt. De ‘World Meteorogical Organisation’ (de meteorologische organisatie van de Verenigde Naties) heeft op 21 maart haar jaarlijks rapport gepubliceerd en trekt opnieuw aan de alarmbel nadat er in 2016 nieuwe klimaatrecords zijn gebroken. Het rapport bevestigt dat 2016 het warmste jaar sinds het begin van de waarnemingen was. Ook de zeetemperaturen zijn nog nooit zo hoog geweest, het zeeniveau blijft stijgen en het zee-ijs aan de polen lag het grootste deel van het jaar ver onder het gemiddelde. Met CO2-niveaus in de atmosfeer die record na record doen sneuvelen, valt de invloed van de mens niet meer te ontkennen. Onheilspellende bevindigen, zeker in een tijd waarin de president van Verenigde Staten de klimaatopwarming afschildert als een hoax en dan ook weinig of geen inspanningen wil doen om de bestaande klimaatakkoorden na te leven.


6. Welk ander duurzaam initiatief mag wel eens in de bloemetjes gezet worden?
Onlangs heb ik eFarmz ontdekt, een online boerenmarkt waar je seizoensgebonden, lekkere en gezonde producten kan kopen die afkomstig zijn van een lokale boer. Het initiatief wil vooral de band tussen de consument en de boer herstellen, door het hele industriële productieproces er weer van tussenuit te halen. Want uiteraard wordt er samengewerkt met boeren die kleinschalig of niet-industrieel kweken en kiezen voor duurzaamheid. eFarmz probeert zijn ecologische voetafdruk te beperken door leveringsrondes te optimaliseren en zoveel mogelijk gebruik te maken van ecologische vervoermiddelen.

7. Met wie zou je graag eens een avondje op café gaan?
Een lastige vraag. Er zijn zoveel mensen met wie ik graag eens een avondje zou doorzakken. Maar ik laat me voor deze vraag graag inspireren door de BV’s die hun favoriete vegetarische recepten hebben ingestuurd voor het nieuwe kookboek van Dagen Zonder Vlees. Het boek viel open bij Dirk De Wachter. “Hoogleraar, psychiater, auteur en bon vivant”, zoals ze hem in het boek omschrijven. Ik denk dat dat een avond met boeiende gesprekken zou worden.8. Wat zou je klaarmaken mocht die café-gast later bij je komen eten?
Als Dirk De Wachter bij me zou komen dineren, zou ik ongetwijfeld een gerecht willen uitproberen uit het kookboek van Alice Toklas. Dat boek was ook voor Dirk een inspiratiebron voor zijn receptkeuze voor het nieuwe kookboek van Dagen Zonder Vlees. Alice Toklas was de partner van Gertrude Stein, de legendarische schrijfster die salon hield in Parijs in het begin van de 18e eeuw. Ze ontvingen schrijvers en kunstenaars zoals Hemingway, Picasso en Matisse, die vaak ook bleven eten (en drinken). De recepten die ze in al die jaren had verzameld, heeft ze opgenomen in een bijzonder literair boekje ‘The Alice B. Toklas Cookbook’. Wat moet het heerlijk en inspirerend geweest zijn om daar aan tafel aan te schuiven. 

9. Wat is je levensmotto?
Ik heb verschillende levensmotto’s, maar ze zijn niet allemaal even serieus bedoeld. “Hoe meer zielen, hoe meer zever” of “Scheetjes laten mag, als je maar pardon zegt”, zijn er enkele van. We moeten onszelf niet altijd even serieus nemen, nietwaar?
Eén van mijn meer poëtische levensleuzes is “pluk de dag en ’s nachts de sterren”. Genieten van het leven dus, maar ook sterren/dromen plukken en die altijd proberen na te streven in alles wat je doet. Mijn inzet voor Dagen Zonder Vlees is daar een mooi voorbeeld van. “Be the change you want to see in the world”, zei Gandhi.

10. Als je 1 wens zou mogen doen, welke zou je dan het liefst zien uitkomen?
Mijn wens voor de wereld, dat is meer evenwicht. Dan gaat het van uit de kom, misschien opnieuw in ‘t gewricht.

Meer evenwicht is wat we nodig hebben, daar ben ik van overtuigd. Als de 8 rijksten van de wereld evenveel bezitten als de 3,6 miljard armsten van de wereld, dan is er toch echt iets fundamenteel scheefgegroeid door al het winstbejag. Om de weegschaaltest nog even op de vleesindustrie toe te passen: als er voor 1 kg rundsvlees pakweg 15.500 liter water nodig is tijdens het productieproces, dan is de balans absoluut niet in evenwicht. Je hoeft geen econoom te zijn om te beseffen dat de wereld failliet gaat als je jaar na jaar op zo’n grote schaal met verlies blijft draaien.

Zonder melig te willen doen: ik wens dat we algauw beseffen dat onze grootste rijkdom de natuur rondom ons is, en niet de euro’s en dollars op de bankrekeningen. Door deel te nemen aan Dagen Zonder Vlees, zijn er al meer dan 100.000 mensen die daar ook mee akkoord zijn en bijdragen aan meer evenwicht. Hoe mooi is dat!

De foto's in deze blogpost komen van de fb-pagina van Dagen Zonder Vlees, op de laatste na: de foto van Dirk De Wachter komt uit Humo, en is eigendom van Geert Van De Velde.

2 opmerkingen:

  1. Damn, die eFarmz zag er kei-interessant uit! Jammer genoeg nog niet in Leuven. Doet me qua concept - rechtstreeks kopen bij de boer en online bestellen - denken aan Boeren & Buren.
    Heel leuk om een interview te lezen met iemand van DZV. Het zijn deze mensen die me echt wel inspireren om bewuster te gaan eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel! Ik vind het zelf ook fijn om te lezen wat de mensen die me inspireren antwoorden op mijn vragenlijst. Het geeft me altijd weer zin om door te gaan!

    BeantwoordenVerwijderen