maandag 20 maart 2017

5 vrolijke uitstapjes met kind en treinLange tijd geleden maakte de NMBS reclame met de slogan: "De trein, altijd een beetje reizen". Voor mij is dat de nagel op de kop. Ik neem graag de trein en krijg er een instant vakantiegevoel van. Het zachte wiegen van de wagon in beweging en het voorbijglijden van het landschap maken me rustig. Geen beter vervoersmiddel voor een uitstapje, als je het mij vraagt. Geen gedoe met overvolle of onbestaande parkings, geen files en geen ruziënde kinderen op de achterbank. Om ruziënde kinderen op een treinbank te voorkomen, kan je best wel wat voorbereid zijn. Een boekje, een kaartspel of gewoon wat bokes met choco of een eitje werken hier in huis prima tegen treinverveling. Voor je het weet heb je je bestemming bereikt en kan het uitje beginnen!

1. Museum voor Natuurwetenschappen
In de volksmond ook wel "Dinomuseum" genoemd, is een prima uitstap voor jonge, leergierige kinderen. Hier hoef je niet stil te zijn, of kijkt er niemand streng als je door de gangen loopt. De familie Tijdvoorietsanders komt hier al jaaaaren, en dat mag je echt letterlijk nemen, want ik ging er al samen met mijn papa en zus naartoe, toen ik een jaar of 10 was. Ik nam er mijn stiefzonen al mee naartoe, en afgelopen Krokusvakantie was het aan de dochter. Zij ging ooit al een keertje mee als peuter, maar herinnerde zich daar niets meer van. Deze keer was ze heel erg onder de indruk van de grootte van de fossielen. Naast dino's vind je in het museum ook heel wat informatie over andere natuurelementen. Ideaal voor een regenachtige namiddag! 
Het museum bevindt zich vlakbij station Brussel-Luxemburg, gewoon de bordjes met de dino erop volgen!2. De zee
Wil je er echt even uit zijn? Neem dan de trein naar de zee! Wij kiezen standaard de trein richting Oostende, omdat dat nu eenmaal de snelste is. Ik word altijd vrolijk als ik mijn dochter richting zee zie stappen met haar rugzakje om waaruit nog een schepje steekt. Voor mij dé voorbode van een geslaagde dag. Ik ben graag aan zee, en voel me helemaal ontspannen na een dag golven springen en kastelen bouwen aan het strand. En dan 's avonds met een broek vol zand de trein op, met een hoofdje dat tegen je leunt en langzaam dieper wegzakt, uitgeput van een drukke dag...

3. Een citytrip in eigen land
Ook wie het graag wat cultureler heeft, wordt niet bedrogen met de trein. Brugge, Antwerpen, Gent,... Er liggen treinsporen naar elke grote kunststad in Vlaanderen. Of kies voor Brussel, door heel wat Vlamingen onbemind, maar eens je haar beter leert kennen, laat onze hoofdstad je niet meer onberoerd. Op de website Visit Brussels vind je een overzicht van mogelijke to do's in de grootste stad van ons land.4. Bokrijk
Voor cultuur van volledig andere aard kan je naar Bokrijk sporen. In de Limburgse bossen ligt een openluchtmuseum verborgen met historische ambachtshuisjes vol leven. Je kan er brood leren bakken, wol weven, en tal van andere workshops volgen. Er is ook een tentoonstelling over de jaren '60, een mooi park en een grote speeltuin. Genoeg voor een volledig dag vol plezier voor het hele gezin. 

5. Over de taalgrens
De trein is ook het ideale vervoermiddel om eens een kijkje te gaan nemen bij onze Zuiderburen. Namen is een uitstap waard, en ook Dinant is makkelijk te bereiken met de trein. Maar de meest unieke treinervaring in Wallonië krijg je wellicht in Luik. Het station is er van de hand van de Spaanse architect Calatrava en is een streling voor het oog. Tot 23 april kan je er overigens het terracotta-leger van de eerste Chinese keizer bewonderen. 250 stukken uit de collectie (replica's weliswaar) reizen de wereld ronden en maken nu dus een tussenstop in het station van Luik. Wij geraakten er nog niet, maar deze tentoonstelling staat tijdens de Paasvakantie wel op onze planning! Welke uitstap met de trein is volgens jou een aanrader? Aan welke dagtrip met het openbaar vervoer heb jij fijne herinneringen?2 opmerkingen:

  1. Ik ben ook een treinmens; het is veruit mijn favoriet vervoersmiddel. Heb er ook al heel Vlaanderen mee gezien... Brussel is inderdaad een superfijne stad en als we naar zee gaan is het ook meestal Oostende owv de bereikbaarheid per trein. (Gisteren naar De Panne gegaan maar met de auto.. met het openbaar vervoer was dat een iets te lange trip geworden!)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb het traject Haacht - De Panne ooit met de trein gedaan, ik vond het heerlijke me-time, zo met de weekendkranten drie uur met de trein. Maar met kinderen is dit echt geen aanrader :-)

    BeantwoordenVerwijderen