zondag 26 maart 2017

Het recept voor de lekkerste homemade nacho's ooit!





Ik zat deze week een paar dagen in het buitenland voor mijn job en wou mijn gezin op de vooravond van mijn trip verwennen met comfort food. Omdat we nog altijd ons best doen om onze om-de-andere-dag-zonder-vlees tot een goed einde te brengen, koos ik voor een vegetarische versie. Het werd een compromis tussen een veganistisch recept van De Groene Meisjes en eentje met vlees van Dagelijkse Kost.

Wat heb je nodig? (voor 5 personen)
Voor de chili
2 rode uien
400 gr seitangehakt
3 rode paprika's
2 blikken gepelde tomaten
2 potten maïs
chilipoeder
cayennepeper
koriander
enkele chilipepers, in stukjes

Voor de guacamole
2 avocado's
4 lente-uitjes
een potje zure room
sap van 2 limoenen
koriander

100gr cheddar
En nachochips uiteraard!

Hoe maak je het?
Snij de uien en paprika's in stukjes. Stoof de uien en het gehakt gaar in een pan. Voeg de paprika's en de maïs toe en laat sudderen. Kruid bij met chili- en cayennepeper, en eventueel koriander. Voeg de tomaten toe en laat nog even pruttelen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.

Neem een vuurvaste kom en spreid daarin een dikke laag nachochips uit. Giet het chilimengsel erover. Werk af met de chilipepertjes en cheddar en schuif in de oven. Laat een tiental minuten garen tot de kaas gesmolten is.

Ondertussen heb je tijd om de guacamole te maken. Snij de avocado's en lente-uitjes in grove stukken. Doe in de keukenmachine en voeg de room, het limoensap en de koriander toe. Mix tot een glad geheel.

Serveer met extra chips en pepertjes. Je comfort food is klaar!



Ik mocht voor het werk voor het eerst naar een conferentie in het regenachtige Lissabon. Meer dan 250 mensen kwamen vanuit de hele wereld overgevlogen. We verbleven in een chique vijfsterrenhotel en er was eten en drinken bij de vleet. Ondanks het feit dat het wel eens fijn was om in de watten gelegd te worden, hield ik er toch een wrang gevoel aan over. Het verschil met de manier waarop ik probeer te leven was zo groot! Dat, in combinatie met het nieuws over het slachthuis in Tielt, deed me nog eens stilstaan bij mijn kleine duurzame strijd. Ja, het lijkt misschien maar een druppel op een hete plaat, maar ik kàn niet anders. Ik kàn niet zomaar meevaren met de stroom en schouderophalend lekker niets doen. En weet je, ik ben niet alleen. Dat jij deze blog leest, doet al vermoeden dat je er ook al op een of andere manier mee bezig bent (of gewoon van comfort food houdt, dat kan ook). Ja, er zit nog heel veel scheef in deze wereld, maar er zijn ook lichtpunten. En wij kunnen er samen voor zorgen dat die lichtpunten groter en groter worden. Blijf niet mopperen, maar doé iets. Eet minder vlees, neem vaker de fiets of ga mee het strand opruimen!

En vergeet niet te genieten van de zon!

Welke plannen heb jij tijdens dit zonnige weekend? Moet je vaak naar het buitenland en hoe pak jij dat dan aan? 

6 opmerkingen:

  1. Oh, dat ga ik zeker eens proberen, bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij zijn dit weekend gezinsgewijs met de fiets naar de garageverkoop in het buurdorp gegaan en hebben daarna kruiden geplant en bloemen gezaaid. Was heerlijk met dat weer! En 's avonds heb ik de veggie chili no carne van Jeroen Meus gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zalig he! Ik heb mijn moestuin ook onkruidvrij gemaakt. De kruiden zijn voor woensdag. En ik krijg een bloemenweide! Daarover later meer ;-) Geniet nog van de zonnige dagen!

      Verwijderen
  3. Ik moet de laatste tijd steeds harder slikken als we uit eten gaan of op vakantie. Ik probeer vast te houden aan de goede gewoontes die we thuis hebben opgebouwd met als gevolg dat eten op een ander altijd net dat ietsje moeilijker is. Als je bedenkt hoeveel voedsel er van een hotelbuffet wordt weggegooid aan het einde van de service, dan gaan uw haren toch recht overeind staan hé... Dus tegenwoordig ga ik steeds vaker op zoek naar leuke adresjes waar ze werken met seizoensgroenten en duurzamer vlees, al is dat niet altijd even evident!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn ogen gingen echt open op "business-trip", ik had er geen idee van dat het daar zo aan toe gaat. Maar goed, we kunnen maar gewoon ons best blijven doen, en inderdaad op zoek gaan naar die andere adresjes, want die zijn er gelukkig ook meer en meer!

    BeantwoordenVerwijderen