woensdag 8 maart 2017

Weekmenu #10 en 3 veggie-toppers bij kinderen





Dagen Zonder Vlees is een week ver, en het lukt ons aardig om om de andere dag vegetarisch te eten. Voorlopig weinig gemor van het kinderfront ook. De jongste Tijdvoorietsanders is makkelijk te overtuigen, net als ik is ze nogal gevoelig voor dierenleed en de toestand van de planeet. De oudste twee wonen hier maar halftijds, zij hadden snel uitgerekend dat het voor hen dus over amper 10 dagen zonder vlees gaat. En dat vonden ze nog wel te doen.

Bovendien heb ik in de loop der tijd gerechten verzameld die het in ons hele gezin goed doen. Deze succes-veggie-maaltijden komen dan ook nu op tafel. Dit is onze top-3!

Chili Sin Carne
Ook wel bonenchili, wordt hier in huis met plezier naar binnen gelepeld. De succesformule: serveer op tortilla's en laat de kinderen zelf hun toppings opscheppen. Ik voorzie meestal maïs, avocado, geraspte kaas, koriander en extra pepertjes.

Wat heb je nodig? (voor 5 personen)
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
1 rood pepertje, zonder zaadjes en gesnipperd
2 paprika's, in blokjes
1 blik rode bonen
3 handvol gedroogde kikkererwten (laat een nachtje weken)
1 blik tomatenstukjes
korianderpoeder
komijnpoeder

Hoe maak je het?
Fruit de knoflook aan en voeg de ui en het pepertje toe. Als de ui glazig is, doe je de paprika's erbij. Roer af en toe, tot de paprika's zacht zijn. Voeg de tomatenstukjes, rode bonen en kikkererwten toe. Kruid met koriander en komijn. Laat nog 20 minuten sudderen. Tijd genoeg om de groenten die je erbij wil serveren klaar te maken. Smakelijk!




Orecchiette met broccoli en pijnboompitten
Fantastisch gerecht voor als het snel moet gaan! Je kan de pijnboompitten vervangen door walnoten of amandelen. Ik voeg meestal wat room toe.
Het recept vond ik op de website van EVA, en vind je hier terug.


Lenterolletjes 
Uit het eerste kookboek van Dagen Zonder Vlees, naar een recept van Truong Thi Quyen van het restaurant Little Asia. Ik moet nog wat oefenen op het inpakken van de rolletjes, en presenteer je dus geen foto's van mijn spring rolls-door-een-onhandige maar het smaakte wél heerlijk.

Wat heb je nodig? (voor 5 personen)
5 el sojavermicelli
100gr tofu
3 wortels
2 preiwitten
5 lente-uitjes
10 Parijse champignons
5 el plantaardige olie (ik gebruik sesamolie)
20 rijstvellen
sla
koriander
2 koffielepels sesamzaadjes
snufje zeezout



Hoe maak je het?
Week de vermicelli 5 minuten in heet water, giet af en knip in korte stukjes (dit kan wat geknoei met zich mee brengen).

Snij de tofu, wortels, prei, lente-uitjes en champignons in julienne. Bak de tofu goudbruin in olie. Haal uit de pan.

Doe de rest van de olie in de pan en bak hierin de de groenten. Laat afgedekt stoven tot de groenten gaar zijn.

Doe de vermicelli en de tofu bij de groenten en kruid met wat zeezout. Haal van het vuur maar houd warm.

Dompel de rijstvellen kort onder in heet water tot ze zacht zijn. Leg op een vochtige handdoek, leg ze best niet op elkaar, dan gaan ze kleven en wordt het moeilijk om ze ongeschonden te gebruiken.

Verdeel sla en koriander over de rijstvellen en leg hierover je groentemengeling. Bestrooi met wat sesamzaadjes en rol op (opgepast, nogmaals kans op geknoei).

Serveer met een dipsausje.

Vrijdag eten we hier croque monsieur. Ik zou graag een vegetarische versie voor mezelf klaarmaken, maar ben zelf niet zo zot van croque hawaii. Hebben jullie misschien een receptje? Anders houd ik het bij croques met kaas...



4 opmerkingen:

  1. Een croque met rode of groene pesto en mozzarella? Met een tomaatje en een olijfje? 'k Zeg maar iets... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Of eentje met peer, Luikse siroop en brie? De combo's zijn eindeloos! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ooh, goeike, Annelies! Ik ga voor peer, siroop en brie :-) Ik wist dat ik het gewoon even in de groep moest gooien!

      Verwijderen
    2. Het is een croque met blauwe kaas, groene appel en honing geworden. Heerlijk! Bedankt voor je tips, Annelies!

      Verwijderen