woensdag 1 maart 2017

Weekmenu #9: Dagen zonder vlees maar met smaak



Dag 1 van Dagen Zonder Vlees vandaag, en we beginnen met een experiment! Ik haalde niet alleen het nieuwe kookboek van Dagen Zonder Vlees in huis, maar ook "Empty the Fridge". Na de website waarop Jennifer haar tips en tricks onthult over wat je met overschotjes kan doen, is er nu ook het boek! Een boek vol praktische informatie over het bewaren van voeding, over hoe je meer kan doen met je voorraadkast, maar vooral vol recepten die je met restjes kan maken. Ik nam regelmatig een kijkje op de website als ik teveel gekocht of gekookt had en inspiratie zocht om die left-overs te verwerken. Maar het boek nodigt nog veel meer uit om te beginnen koken met wat je in huis hebt. Je zou bijna beginnen hopen dat de frigo net niet leeg genoeg is!


Het eerste recept dat ik uitprobeerde uit "Empty the Fridge" is de spicy rijstsalade met pindasaus. We hadden nog een overschotje rijst, en nog wat ingrediënten over van de guacamole. Op een kwartiertje stond het eten op tafel! En dus had ik voordien tijd om de spaghettisaus voor morgen te maken, als dat niet efficiënt is!

Wat heb je nodig?
Voor de pindasaus:
2 el honing
1 el vissaus
2 el pindakaas
sap van 2 limoenen
60 ml water
1 teentje knoflook
1 el gember (dit had ik niet in huis, en ben ik ook niet speciaal gaan kopen)

Voor de salade:
4 el pinda- of cashewnoten
4 handenvol kool naar keuze in fijne reepjes (ik had enkel nog ijsbergsla, maar dat lukte ook)
100 gr mango of ananas in blokjes
2 stengels selder (ook dit hadden we niet in huis, werd vervangen door een rode paprika)
+/- 600 gr rijst
4 lente-uitjes (in fijne reepjes)
4 el verse koriander en/of munt



Hoe maak je het?
Doe alle ingrediënten voor de pindasaus in een bokaal, schroef het deksel erop en schud stevig door elkaar. Zet in de koelkast tot je de salade gaat serveren.

Rooster de noten in een droge koekenpan. Laat afkoelen en hak fijn. Snij de groenten fijn en meng alle ingrediënten voor de salade. Giet de dressing over de salade en roer goed door elkaar. Serveer met de gehakte noten en extra limoen en koriander.

Hoe ging jouw eerste dag zonder vlees? Of doe je liever niet mee?


4 opmerkingen:

  1. Ik had ook nog vanalles liggen (dat toch wel op moest). Gegoogled naar de ingrediënten en hopla: gevulde courgette met linzen, paprika en feta. 'k Heb manlief niet horen klagen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik had het makkelijk gisteren... wij gingen uit eten en ik koos voor de vegetarische optie op de menukaart. Alhoewel ik 's middags ook wel zonder vlees gekookt heb voor de kids. Mijn eerste dag is dus geslaagd! Ik heb wel al een voorraad groenteballetjes 'to the rescue' in de koelkast (volgens mijn zoon past dat bij alles).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat moet ik dringend ook doen: wat back-ups kopen voor als het snel moet gaan. Die zijn dan wel niet supergezond, makkelijk is het wel! En idd, ik kies op restaurant ook alsmaar vaker voor iets vegetarisch. Het aanbod is de laatste jaren enorm toegenomen, lijkt me. Niet enkel meer pasta met groenten of slaatje met geitenkaas :-)

    BeantwoordenVerwijderen