zondag 16 april 2017

Een zaterdag vol vrolijke dingenZaterdag was een topdag ten huize Tijdvoorietsanders. De kleinste mocht naar een verjaardagsfeestje dat heerlijk lang duurde; het sein voor meneer en mevrouw om de wijde wereld in te trekken. Genieten vind ik dat, die gestolen momenten met ons tweeën.
We trokken naar Halle, niet om naar het paarse bloementapijt te gaan kijken in het Hallerbos, maar om voor onze eigen miniatuurversie te zorgen. Ik krijg namelijk na een aantal jaren zeuren een bloemenweide! De mannen hier in huis zijn nogal gehecht aan hun gazon om op te voetballen en weigerden aanvankelijk om zelfs maar een morzel van hun terrein af te staan. Ah ja, ze hadden dat stuk met de moestuin al moeten afgeven. Maar langzaam rijpte mijn plan. Achteraan onze tuin ligt een opgedroogde beekbedding. Af en toe staat er wat water in, maar meestal gedijen er vooral bramen. Niet bepaald een pretje als je bal daarin rolt en je die telkens opnieuw in die doornige wildernis moet gaan halen. "Weet je", stelde ik voor, "als we nu eens op dat achterste stuk een bloemenweide inzaaien? Dan wordt de bal afgeremd, blijft hij daar steken en rolt hij niet verder de beek in." Strak plan, en ze hapten nog ook! Misschien moet ik toch maar in de politiek gaan...

De bewuste morzel grond
Enfin, wij dus naar Halle achter bloemenzaad. Naar Halle, omdat daar Ecoflora ligt, een ecologische tuinwinkel en kwekerij. Een beetje overdreven misschien om helemaal naar de andere kant van Vlaams-Brabant te rijden voor wat zaad, maar ik vond het de moeite waard. Je weet bij Ecoflora dat wat je koopt inheems is, en van de beste kwaliteit, toch wel belangrijke argumenten voor mijn bloemenweide. Bovendien kregen we er deskundig advies, en kwam ik nog eens in mijn geboortestreek. Meteen ook de reden waarom we het Hallerbos links lieten liggen: ik hou liever de herinnering vast aan hoe ik er met mijn ouders ging wandelen, nog voor er stewards nodig waren om de curieuzeneuzen op de paadjes te houden. Prachtig is het wel...

Na ons bloemenzaadavontuur was het tijdvoor Mijnheer. Mijnheer volgt me in mijn ecologische keuzes, zolang hij er maar niet te veel last van heeft. Hij vindt het prima dat ik principes heb waar ik aan vasthou, maar snapt soms niet waarom ik zoveel moeite doe. Maar net als ik heeft mijnheer een zwak voor jonge durvers die hun nek uitsteken. Al zeker als ze bier maken. En dus werd mijnheer fan van Brussels Beer Project, een groepje Brusselaars die uitgekeken waren op het saaie aanbod van de grote brouwerijen. En dan maar met hun eigen bier begonnen. Je kent hen misschien wel van de Babylone, een bier dat ze maakten in samenwerking met Jamie Oliver, en waarvoor ze gebruik maken van oud brood. Bier gemaakt van voedsel dat anders zou weggegooid worden, geniaal! 

Het label van de Babylone

Wij dus naar de Dansaertstraat, want daar zitten de hippe vogels van de Brussels Beer Project. Eerst nog even het kanaal over naar Molenbeek, voor Marrokaanse thee en kruiden, en toen gingen we proeven. De ideale afsluiter van een gezellige namiddag.

's Avonds legde ik me moe maar voldaan in de sofa met het boek dat ik eerder op de dag kocht. Ik was al een tijdje benieuwd naar "Dit is een goede gids (voor een duurzame lifestyle)", en denk dat het alle verwachtingen zal inlossen. Ik zit nog maar 20 pagina's ver maar geniet nu al van de heerlijke no-nonsens-stijl van Marieke Eyskoot. Met een zin als "Dat iets goedkoop is, wil niet zeggen dat het weinig kost, maar dat iemand anders dan jij de prijs betaalt", heb je mij helemaal mee. Als jullie me nu dus even willen excuseren, ik ga nog wat verder lezen...

Jullie mogen binnenkort een uitgebreide recensie verwachten van "Dit is een goede gids". 
Van welke kleine initiatieven zijn jullie fan? En wie heeft er hier nog een bloemenweide? Lukte dat meteen goed? Laat het me hieronder weten!

2 opmerkingen:

  1. Wij zouden gisteren naar het Hallerbos gaan - ik wilde nu eindelijk wel eens zien of het die heisa waard was - maar door het slechte weer hebben we er toch maar vanaf gezien. Bovendien verkies ik de rust ipv tussen duizenden anderen mensen van bloem naar bloem te schuifelen... en verdraag ik ook heel slecht hyacintengeur :-) maar wie weet, komt het er ooit wel van.
    Ik probeerde vorig jaar in de samentuin op een stuk gras waar we niets mee zouden doen, bloemen te zaaien maar het gras groeide sneller dan de bloemetjes. Dus. Dit jaar probeer ik overal wat rond bloemen te zaaien, want hoe meer bijtjes & vlindertjes, hoe meer vreugd! (Tenzij de slakken gaan lopen met de scheutjes, want sommige ervan vinden die precies wel erg lekker...)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hopelijk laten de slakken wat plantjes en bloemetjes staan!

    BeantwoordenVerwijderen