maandag 3 april 2017

Groene doelen voor de maand aprilVanochtend ontdekte ik toevallig het bestaan van ene Rob Greenfield. Toen ik zijn website bekeek, vond ik het bijzonder vreemd dat ik nog nooit van de man gehoord had. Dat terwijl hij een prima voorbeeld is van hoe je op je eentje het verschil kan maken! Greenfield vertelt op zijn site hoe hij veranderde van een "drunk dude to a dude making a difference". Ik ga niet proberen de levensstijl van Greenfield na te bootsen: hij heeft maar 111 bezittingen en die passen allemaal in zijn rugzak. Maar ik ga me wel door hem laten inspireren. Hij toont op een positieve manier dat het ook anders kan, en dat vind ik een prima duwtje in de rug. Ik zal dan ook vanaf nu proberen om maandelijks een lijstje te maken met groene doelen die ik tegen het einde van de maand wil bereiken. Sommigen zijn makkelijk haalbaar, andere vragen wat meer engagement. Tja, de wereld verander je nu eenmaal niet op 1-2-3. Hier gaan we!

1. Onze papierberg halveren
Zowel mijnheer Tijdvoorietsanders als ik werken in de media, en allebei zijn we verknocht aan onze eigen krant. Ik merk helaas al een tijd dat ik mijn dagblad enkel in het weekend gelezen krijg, tijdens de week neem ik meestal genoegen met de digitale versie. Tijd dus om over te stappen naar een digitaal abonnement, met als compromis een papieren krant in het weekend! Nu nog een bestemming zoeken voor de bijlagen, ik vermoed dat er heel wat mensen die ook later op de week willen lezen.
Naast de krant wil ik ook af van de personaliseerde reclamefolders. We hebben al een sticker met "geen reclame" erop op de brievenbus kleven, maar toch krijgen we veel geadresseerd promomateriaal. Allemaal dingen die eens uit hun plastic verpakking in de papiermand belanden, even opzoeken of ik ze niet meteen stop kan zetten...

2. Een duurzaam communiefeest organiseren
De jongste Tijdvoorietsanders besliste dit voorjaar zelf dat ze graag haar communie wil doen. Die hadden we niet zien aankomen, want zelf zijn we daar niet zo mee bezig. We waren sowieso wel van plan om een feestje te organiseren voor haar, maar nu wordt het dus een echt communiefeest. Nu ja, echt, zo traditioneel zijn we nu ook weer niet. We zullen gewoon bij ons thuis feesten, hopelijk zit het weer mee en kan het gewoon in de tuin. Waar ik wel op zal toezien, is dat het een duurzaam feestje wordt. Met seizoensgroenten dus, en met zo weinig mogelijk verpakkingen. Met bio- of fair trade-wijn en een cadeau dat langer dan een seizoen meegaat.3. Ecosia installeren
Een tijdje geleden leek het of iedereen het hier over had, maar ik had er nog geen tijd voor vrijgemaakt om de ecologische zoekmachine te installeren. Ecosia doet hetzelfde als Google, mààr belooft daarenboven ook nog eens om met de opbrengst van de advertenties die het publiceert, bomen te planten.

4. Mijn vliegtuigreizen compenseren
Ik vind de vraag of je al dan niet met je kinderen verre reizen moet maken een hele moeilijke. Zelf gingen we als kind meestal naar de Noordzee, en hoewel ik daar best mooie herinneringen aan heb, wou ik toch liever de wijde wereld in. Tot nu heb ik maar in beperkte mate gereisd, vind ik zelf, maar nu de kinderen groot genoeg zijn om alles bewust en zonder zeuren mee te maken, mag het wel wat meer zijn. Deze zomer zullen we voor het eerst met hen het vliegtuig nemen. Ik voel me niet goed bij het idee dat onze ecologische voetafdruk meteen de hoogte zal in schieten, maar ik wil hen ook tonen hoe andere mensen leven en dat kan nu eenmaal niet van thuis. Ik hoop dat ik hen nieuwsgierig kan maken naar de ander, en dat ze op die manier ook respect zullen hebben voor die ander. Dat is me heel veel waard. Ook een vliegtuigreis, die ik dan wel wil compenseren. En als ik dan toch geld aan het uitgeven ben, kan ik meteen wat doneren om die vreselijke hongersnood uit de wereld te helpen, via 1212.

5. Zo min mogelijk naar de supermarkt gaan
Ik zeg al een hele tijd dat ik beter wil weten waar ons voedsel nu precies vandaan komt. Tot nu toe kom ik helaas niet verder dan dit te verkondigen. Maar na de verhalen van het slachthuis in Tielt en het besef dat het groentekraam op de markt ook maar gewoon inkoopt op de veiling, stel ik me toch vragen over de herkomst van onze voeding. En hoewel ik ondertussen wel wat alternatieven ken, val ik toch al te makkelijk terug op de supermarkt. Ik wil me deze maand graag eens verdiepen in al die nieuwe initiatieven, van plukboerderij tot voedselteam. Hopelijk heb ik tegen het einde van de maand een model gevonden dat goed bij ons past.
6. De auto vaker aan de kant laten
Je denkt wellicht dat dit ondertussen wel een evidentie moet zijn ten huize Tijdvoorietsanders. Maar niets is minder waar. Ik merk dat ik te gemakkelijk in de auto spring als het snel moet gaan. Om vervolgens stil te staan in de file. Ik probeerde een tijdje het openbaar vervoer maar botste op het gebrek aan flexibiliteit. Toch wil ik het nog eens een kans geven, al is het maar omdat ik na het kwartiertje van de bushalte of het station steevast uitgewaaid en goedgemutst toekom op het werk. En alweer wat heb kunnen lezen. In het boek van Rob Greenfield bijvoorbeeld. Of in Dit is een goede gids, een gids voor een duurzame levensstijl.

7. Eindelijk eens de moestuin verder in orde brengen
Wat dat wordt nu echt wel eens tijd!


De foto bovenaan deze blog komt van de Facebook-pagina van Rob Greenfield

Welke doelen staan er nog op jouw lijstje? Heb je tips om die van mij tot een goed einde te brengen? Laat het me zeker weten!


6 opmerkingen:

 1. Zo leuk om behapbare doelen te stellen! Ik heb onlangs gelezen dat het bij Ecosia toch niet allemaal is wat het lijkt... ik weet alleen niet meer waar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, dat moet ik eens uitzoeken dan! Bedankt om het me te melden, ik had er tot nog toe alleen maar goeie dingen over gehoord...

   Verwijderen
 2. Fijne plannen! Voor die ongewenste geadresseerde post moet je eens kijken of de Robinsonlijst nog bestaat. Want als je je daarop zet, zou je geen/opvallend minder papier moeten binnenkrijgen. Maar ik vrees dat de winkels waar je een klantenkaart hebt zich daar niet aan (moeten) houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor de tip! Ik heb al ontdekt dat je op sommige sites kan aanvinken dat je geen gewone post meer van hen wil ontvangen. Maar het is dus wel een opgave...

   Verwijderen
 3. Ik kan je alvast een paar tips bezorgen: Buurderij (Boeren & Boeren) die afhaalpunten heeft in heel Vlaanderen (en daarbuiten), ik ben groooote fan :-) ; The Food Hub is een biowinkel achter het station in Leuven waar je ook weet waar je eten vandaan komt; voor vlees ben ik al een tijdje vaste klant bij deeleenkoe.be ; en voor het compenseren van vliegtuigreizen kwam ik eens greenseat.nl tegen, wat ik zelf van plan ben te doen eer we nog eens een vliegreis boeken. Ben benieuwd naar je voorbereidingen voor het duurzame feest!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor de tips! Ik ben nog niet bij de Food Hub geweest, terwijl ik helemaal achter het concept sta. Moet ik dringend eens doen. Ik neem eens een kijkje bij deeleenkoe.be, merci!

   Verwijderen