zaterdag 27 mei 2017

Een unieke plek: De Vaartkom in Leuven


De voorbije jaren werd er duchtig gerenoveerd aan de Vaartkom in Leuven. In het verleden was de buurt rond de haven niet echt aantrekkelijk te noemen, er waren behoorlijk wat industriële stadskankers. Maar nu raakt de buurt stilaan opgeknapt en de hoge, lelijke gebouwen maakten plaats voor trendy appartementen en lofts. Je krijgt er een heel ander Leuven te zien, veel moderner dan het historische centrum. Sommige Leuvenaars hebben kritiek op het cleane uitzicht van deze nieuwe wijk, maar ik krijg er een instant-vakantiegevoel. Wij vulden er onlangs dan ook enkele uurtjes en genoten van een rustige kant van de stad, mét enkele hippe en verrassende plekjes.

In Level 5
Zo is er zopas een nieuwe duurzame kledingwinkel opengegaan, In Level 5. De inrichting is stijlvol, met veel groen en leuke accenten. Door die styling dacht ik dat het een hele dure shop zou zijn, maar dat valt op het eerste zicht best mee. Ik zag er jeans aan 120€, wat voor fair fashion best goedkoop is. Er hangt overigens ook een kleine selectie kinderkleren, zonder schreeuwerige prints, roze flamingo’s en groene cactussen. Prima vind ik dat, want daar heb ik het wel een beetje mee gehad.

In Level 5
Niet ver van In Level 5 zit Noordoever, een vegetarisch restaurantje waar je per gram betaalt. Als kleine eter ben je hier in het voordeel! In de keuken wordt vooral gebruik gemaakt van biologische en lokale producten. Je kan er ook gewoon wat drinken en genieten van het terras met zicht op de haven. Ik bestelde een vers sapje met wortel en gember, heel erg lekker en verfrissend!


Nog een leuke plek om een terrasje te doen is OPEK (openbaar entrepot voor de kunsten), in Leuven ook wel “den Entrepot” genoemd. Hun terras staat op een pleintje dat ondertussen verkeersvrij gemaakt is en leuk werd aangekleed. Ideaal om met een paar vriendinnen bij te kletsen terwijl de kinderen rolschaatsen of steppen. Je kan er lekker lunchen, er staan verschillende vegetarische opties op de kaart. De spaghetti is er overigens heerlijk en niet duur.


Om de hoek van de OPEK in de Vaartstraat verrees onlangs het Vaartpark, een gloednieuw park in Leuven. Er is een groot grasveld waar je kan picknicken en er is een waterspeeltuintje voor kinderen. Je kan er ook afdalen tot de oevers van de Dijle. Nog meer terrasjes bij “Grand Café De Hoorn”, gelegen in het gebouw waar de oude Stella Artois-brouwerij gevestigd was. Het gebouw werd in haar glorie hersteld en huisvestigt nu enkele creatieve bedrijven. Je kan de brouwerszaal van toen ook afhuren voor feestjes. Een prachtige locatie, maar je betaalt voor de exclusiviteit!


Op enkele meters stappen van het Vaartpark vind je nog meer erfgoed. Eens de brug over kom je in een ouder stukje Leuven met het Klein Begijnhof als verborgen parel. De huisjes werden zorgvuldig gerenoveerd en als je erdoor wandelt ga je spontaan stiller praten. Wat een mooie oase van rust!
Leuven is geen grote stad, de buurt rond de Vaartkom is te voet makkelijk te bereiken vanuit het historische centrum.


Heb je zin gekregen in een uitstapje naar Leuven? Lees dan zeker ook de blogpost waarin ik het had over mijn favoriete duurzame adresjes in de stad.

Ken jij nog andere fijne plekjes in Leuven dit het ontdekken waard zijn? Laat ze zeker achter in de reacties!

2 opmerkingen:

  1. Ik ben nog niet in het nieuwe park geraakt! Wel fiets ik elke dag door de Vaartkom en het is fijn om te zien hoe die nieuwe wijk langzaamaan tot bloei komt. Zondag is het er Camping Flamingo, lijkt me ook erg leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Camping Flamingo was druk maar gezellig! Voor herhaling vatbaar :-)

    BeantwoordenVerwijderen