maandag 8 mei 2017

Hoe organiseer je een fantastisch fair feest?
Vorige week hadden wij een feestje, de jongste Tijdvoorietsanders deed haar eerste communie. Omdat wij dat zelf niet hadden zien aankomen, moest ze in maart eerst nog in allerijl gedoopt worden. Maar nu was het dus tijd voor een feest in stijl. Zelf zijn wij niet zo van de feestzaalfeesten met alles erop en eraan, wij vieren liever thuis. Simpeler, maar ook wel stressvoller voor de organisatrice. Bovendien legde ik de lat voor mezelf nog een stukje hoger, het zou een fair feestje worden - hopelijk het eerste in een lange rij. Aanvankelijk voelde ik me hierdoor behoorlijk beknot in de mogelijkheden, maar gaandeweg merkte ik dat het ook wel bijzonder fijn is om minder keuze te hebben. Dit zijn mijn tips na de organisatie van het eerste Tijdvoorietsanders-fair-feestje.

1. Zoek het lokaal
Voor de spijs en drank van het feestje kozen we voor plaatselijke leveranciers. De bio-wijn bestelden we bij de wijnhandelaar in het dorp, El Vino Loco, een kenner van Spaanse wijn, mét een voorliefde voor eerlijke wijnen.
Het vlees kwam van de slager, helaas kon ik mijnheer Tijdvoorietsanders niet overtuigen om hier voor bio te gaan - het prijsverschil was gewoon te groot. Zelf betaal ik met plezier meer voor beter, maar gelukkig is mijnheer er om ons financieel plaatje in het oog te houden. Wat we wel deden, is dit keer minder vlees bestellen en een grotere pot vegetarisch stoofvlees als alternatief aan te bieden aan onze gasten.
Bij stoofvlees hoort veldsla en witlof, zo leerden wij thuis. Dat treft, net twee seizoensgroenten en dus makkelijk lokaal te vinden.
Ook voor de hapjes kozen we voor makkelijk en seizoensgebonden, met onder andere een quiche met spinazie en ricotta - met de mini-tomaat-garnaal weliswaar als uitzondering.
Voor het dessert viel de keuze unaniem voor rabarbercrumble (met rabarber uit de tuin van de papa) en eerlijk ijs van Coupe Matadi (over hen vertelde ik hier al een keertje).


2. Organiseer een restjes-feest
Of nog beter, laat je uitnodigen op een restjes-feest. Dat geluk kenden wij, we mochten de day-after naar het feestje van een klasgenootje. Daar doen ze de ene dag een feest voor de familie, de dag erna is er een brunch met left-overs voor de vrienden. Dat ik daar nog niet eerder was opgekomen! Prima bestemming voor de overschotjes quiche en crumble.

3. Doe van leentje-buur
Omdat we het feest thuis hielden, konden we wel wat extra's gebruiken. We leenden twee tafeltjes en een drankfrigo bij de buren, tafellakens bij onze papa en een frietketel bij mijn schoonpapa (we hebben zelf geen frietketel omdat we ervan overtuigd zijn dat we mét zo'n 20 kilo meer zouden wegen, iets met late hongertjes en vieze goestingkes). Mijn "schoon servies" komt gewoon van de Kringloopwinkel. Extra bestek heb ik ooit gekregen van mijn oma, het koffieservies is nog van de moemoe van mijn man geweest. Ik vind het heerlijk om die dingen weer boven te halen bij een feestje, ze geven ons het gevoel dat zij via hun spullen toch nog verder leven in ons gezin. De bloemen op tafel warden wildgeplukt.


4. Hul je in fair fashion
Mijn dochter was voor haar communiefeest uitgedost in een second-hand kleedje. Ze zag het zelf een hele tijd geleden hangen bij de tweedehandswinkel in het dorp. We kochten het voor wat toen nog haar lentefeest zou worden. Zowel mijn dochter als ik vonden het de normaalste zaak van de wereld. Maar toen naderde de communie en leken alle gesprekken op school over de outfit te gaan. Ik stond al op het punt om met mijn communicant te gaan shoppen, tot ze gelukkig zelf zei dat dat niet hoefde, dat ze perfect gelukkig was met haar kleedje.
Ik volgde haar voorbeeld en ging winkelen in mijn eigen kleerkast. Ik koos voor een bijna nieuwe blouse van Wunderwerk en een rok van minstens vijftien jaar oud, die ik in al die tijd maar drie keer gedragen heb omdat hij te chique is voor elke dag. Zowel mijn vestje als schoenen zijn Belgisch. Het was de eerste keer dat ik deze combinatie droeg, en zo leek het alsof ik in het nieuw stak, maar kostte het me amper geld en moeite.


5. Kies tijdloze cadeau's
Wij gaan op grote feesten steevast voor belevingsgeschenken: uitstapjes, een vlottentocht, een weekendje aan zee,... Ook dit keer was het de bedoeling om iets dergelijks op poten te zetten. Maar de kleinste kon nog wel wat spullen voor in haar kamertje gebruiken ook en dus gingen we dit keer voor een slaapkamer-make-over-geschenk-pakket. Daarnaast kreeg ze voornamelijk nuttige cadeau's zoals een nieuwe rugzak, maar toch ook de drie dingen die ze op haar verlanglijst had staan: een vriendenboek, een springbal en een spelletje. Eigenlijk werd ze op die manier beloond voor haar beknopte lijstje, ik vond het namelijk heel knap van haar dat ze niet per se grote cadeau's wou.

Ik heb heel hard genoten van ons feestje, vooral omdat het zo heerlijk ongedwongen was. Dat heb ik ondertussen ook wel geleerd, ik heb de neiging om alles tot in de puntjes voor te bereiden, maar dat is nergens voor nodig. Zolang het gezelschap gezellig is doet de rest er nog weinig toe. Op naar de organisatie van ons volgende grote feest: de trouwfuif op het einde van de zomer!

Het liefst van al deed ik mijn fuif in een wei met een houten podium en honderden lampionnetjes. Helaas is dat met ons Belgisch weer een beetje gokken, en zoeken we ook een plek waar je binnen terecht kan.
Ken jij mooie, eenvoudige feestlocaties in het Leuvense waar we kunnen komen fuiven? Wat was jouw fijnste feest? Laat het me zeker weten!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten