woensdag 10 mei 2017

Weekmenu #19 en het eerste moestuinrecept


Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar bij mij groeit er dit jaar amper iets in de moestuin. Op een verloren radijs en wat spinazie na, woekert er enkel rucola. En dat had ik dan nog geeneens gezaaid! Ook de bieslook en de munt doen het uitmuntend, maar verder... niets.

Toch kriebelde het om nog eens aan moestuinkoken te doen en dus ging ik op zoek naar een gerecht met frisse blaadjes. In het kookboek "Empty the fridge" vond ik het recept voor bladgroentengratin met rijst, precies wat ik zocht! Het kostte me behoorlijk wat moeite om 300gr groene blaadjes bij mekaar te krijgen (het werd een mengeling van veel rucola en een beetje spinazie) maar eens dat gelukt was bleek de rest van het recept een koud kunstje.



Wat heb je nodig?
300 gr bladgroenten (rucola, snijbiet, spinazie, radijsjesloof,...)
2 el olijfolie
1 grote ui
2 teentjes knoflook (geperst)
1 snufje chilivlokken
250 gr gekookte rijst
1 handvol verse kruiden (ik gebruikte peterselie en bieslook)
1 el munt
1 tl zeste van een citroen (we hadden enkel een limoen liggen, maar daarmee lukt het ook)
1 tl komijnpoeder
3 eieren
125 ml melk
100gr verkruimelde feta
50gr parmezaan
125gr ricotta (hadden we ook al niet in huis, ik gebruikte verse kaas)
zout en peper
1 handvol broodkruim (ik vond nog een restje geraspte kaas in de koelkast en verving het broodkruim hierdoor)



Hoe maak je het?
Snij de bladgroenten in fijne reepjes. Verwarm olijfolie in de wok en fruit de fijngehakte ui en knoflook glazig. Kruid met de chilivlokken. Voeg de bladgroenten toe en bak tot ze geslonken zijn.

Meng de bladgroenten met de rijst, de fijngehakte verse kruiden en munt, de zeste en komijn. Roer er de eieren en de verschillende kaassoorten aan toe en breng op smaak met peper en zout.

Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal. Besprenkel met broodkruim (of doe zoals ik en gebruik geraspte kaas) en bak zo'n 20 minuten in een voorverwarmde oven.


Tot slot wil ik jullie de eerste groene sprietjes in onze bloemenweide niet onthouden! Of het hier werkelijk over bloemetjes-in-spe gaat, of enkel over simpel onkruid, ik heb er geen idee van, maar er groeit EINDELIJK wat... Het gevoel toen ik de scheutjes ontdekte moet de euforie van het vinden van water op Mars benaderen.





2 opmerkingen:

  1. Nothing beats de eerste sprietjes in de moestuin ;-)
    Ik had helemaal niks in de moestuin staan; de radijzen waren grotendeels verorberd door de slakken, en heb nog maar net de eerste aardbeien kunnen oogsten. Bladgroenten daar doe ik zelfs geen moeite voor want dat zou voor 100% naar de slakken gaan :p

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier is het door de droogte ook allemaal een pak minder. Door de bouw van een nieuw huis rechtover het onze, en het oppompen van grondwater voor de kelder daar, staat onze regenwaterput volledig leeg. En mijn plantjes gieten met kraantjeswater, dat vind ik toch een stap te ver...

    BeantwoordenVerwijderen