donderdag 25 mei 2017

#Weekmenu 21, eindelijk ook fan van Ottolenghi en een pleidooi voor de markt





Genieten jullie ook zo hard als ik van de zalige temperaturen? Het heeft wellicht iets met mijn Spaanse roots te maken, maar ik ben écht een andere persoon als de zon schijnt. Ik heb meer energie, ben opgewekter en laat me minder makkelijk uit mijn lood slaan. 's Avonds een boek lezen op het terras, fietstochtjes maken en naar de markt gaan, allemaal prima zomerse activiteiten. Ik ben overigens een echte fan van de markt, en zou er - als het me lukte - steeds mijn boodschappen halen.

Waarom doe ik zo graag marktjes?
Op de markt kan je lokaal kopen. Let wel op, de meeste grote kramen kopen hun waar gewoon op de veiling, maar als je goed kijkt vind je ook kramen van plaatselijke boeren.
Bovendien kan je aan die kraampjes vaak ook enkel seizoensgroenten en -fruit kopen, hoef je daar al niet zelf je hoofd over te breken. Op onze plaatselijke markt is er boerengezin dat ook confituur en verse soep verkoopt. Mevrouw verwerkt alles wat vers niet verkocht geraakt op die manier en probeert zo nog een extra centje te verdienen. Een filosofie waar ik helemaal achter sta!
Als je wat moeite doet, kan je op de markt ook afvalvrij kopen. Het vergt enige voorbereiding, maar ook niet zo veel extra. Als ik naar de markt ga, maak ik eerst mijn boodschappenlijstje en neem dan mijn boodschappenkarretje. Ja, ik heb me echt zo een bomma-ding gekocht. Het is mega-handig en de onze is best wel flashy, als je het mij vraagt. In mijn karretje zitten standaard stoffen en papieren zakjes en glazen bokalen. Als het warm is, stop ik er nog een zak met een koelelement in, voor de boodschappen van het vlees-, vis- of kaaskraam. Oefen alvast de zin "Dat hoeft niet in een zakje hoor", en je bent vertrokken!







Na ons marktbezoek van gisteren aten we heerlijk in het zonnetje, nog één van mijn favoriete bezigheden in de zomer. We hadden heel veel zin in de smaken van het zuiden én in kleine hapjes in plaats van een uitgebreid diner. Gelukkig is er sinds kort ook een heerlijk olijvenkraam op onze markt, met mediterrane specialiteiten. Dat, samen met een recept van Yotam Ottolenghi, zorgde voor een perfecte zonnige maaltijd - niet zo lokaal, ik weet het...


We aten gebakken kikkererwten met Griekse yoghurt, uit het kookboek Plenty. Ik zocht een recept om de laatste opgeschoten andijvie in te verwerken en dit bleek een topper.

Wat heb je nodig?
300gr andijvie (Ottolenghi maakt het recept met snijbiet, die je wel eerst moet blancheren. Je kan ook spinazie of rucola gebruiken)
olijfolie
4 middelgrote wortelen, in kleine blokjes
1 theelepel karwijzaad (komijn kan ook)
250gr kikkererwten uit blik
1 teentje knoflook, geperst
1 eetlepel fijngehakte munt
1 eetlepel fijngehakte koriander
1 eetlepel citroensap
zout en peper
100gr Griekse yoghurt



Hoe maak je het?
Was de andijvie, knijp het vocht eruit en hak fijn.

Verhit olijfolie in een grote pan. Doe er de wortelen en het karwijzaad bij en roerbak zo'n 5 minuten. Voeg de andijvie en kikkererwten toe en schep alles een aantal minuten om. Doe er dan de knoflook, kruiden, citroensap en wat zout en peper bij. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud iets afkoelen.

Roer voor het serveren de yoghurt en olijfolie door elkaar en voeg zout en peper toe.



Wat eten jullie met dit warme weer? Heb je vegetarische barbecue-ideeën, dan mag je deze altijd delen in de comments. Als je goed naar de laatste foto kijkt, zie je dat wij dit weekend Rotterdam onveilig maken. Ken jij daar plekjes die we zeker niet mogen missen? Laat het ons dan zeker weten! Geniet van de zon!

2 opmerkingen:

  1. Dat boek is mijn laatste nieuwe kookboekenaanwinst... Het kriebelt om erin te beginnen :-)
    De warmte slorpt al mijn energie op, zo lijkt het.. Ik slaap slecht (door het vroege daglicht en de vogels 's morgens), en ik heb de indruk dat ik niet stop met zweten. Geef mij een ganse zomer tussen de 20 en de 25 graden en ik zou er zo voor tekenen!

    BeantwoordenVerwijderen