woensdag 31 mei 2017

Weekmenu #22 en zomerse couscoussalade


Morgen vertrekt de kleinste Tijdvoorietsanders voor het eerst op tweedaagse met school. Vanmiddag pakten we samen haar koffertje (zij las het lijstje voor dat de juf had opgesteld en doorstreepte vakkundig op het papier wat ik inpakte). Het is de eerste keer dat ze op een kampje gaat en gelukkig heeft ze er heel veel zin in. We hebben dan ook al wel met haar geoefend, ze bleef al bij verschillende vriendinnetjes en familieleden slapen, soms zelfs meerdere dagen op rij. Maar toch voelt ze dit keer een gezonde spanning, ze mag dan ook met al haar klasgenootjes bij de juf thuis gaan slapen. Ik kijk nu al uit naar haar thuiskomst (ook al is dat al overmorgen). Om haar terugkeer te vieren is het weekendmenu extra feestelijk geworden - met diners die een 7-jarige toch als feestelijk omschrijft. Ik ga ook resoluut voor comfort food de komende weken, want nu de examenperiode voor de twee oudsten stilletjes dichterbij sluipt, verdienen zij ook wel een smakelijk steuntje in de rug.


Vanavond hielden we het simpel met een couscoussalade, gebaseerd op een recept uit het allereerste kookboek van Jamie Oliver (the naked chef), meteen ook het allereerste kookboek ooit dat ik cadeau kreeg.

Zomerse couscoussalade (voor 5 personen)
Wat heb je nodig?
400gr couscous
dressing van olijfolie en citroensap (2 eetlepels citroensap, 5 eetlepels olijfolie, peper en zout)
4 dl koud water
2 puntpaprika's
3 sjalotten
1/2 teen knoflook, geperst
1 rood pepertje
4 tomaten
sap van 1 citroen
1 theelepel rode-wijnazijn
2 handenvol verse kruiden (munt, peterselie, koriander,...)
1 eetlepel olijfolie
peper en zout

Hoe maak je het?
Doe de couscous in een kom en hussel er de dressing met olijfolie en citroensap door. Roer het water erdoor en laat de couscous zo'n 15 minuten staan, zodat de dressing geabsorbeerd kan worden.
Doe de stukjes paprika in een kom en voeg er sjalotten, knoflook, een pepertje, tomaten, citroensap, azijn en kruiden bij. Sprenkel er de olijfolie over en breng op smaak met peper en zout. Roer goed om, laat nog 15 minuten staan en meng het dan met de couscous.

Ik serveerde er feta bij en voor de vleeseters balletjes die ik liet sudderen in een sausje met laurier, witte wijn en citroenzeste en nadien liet afkoelen.

Leg jij de kinderen ook extra in de watten als ze terug zijn van een kampje? Of als ze een zware studieperiode voor de boeg hebben? En hoe doe jij dat dan? Wat was jouw favoriete comfort food als kind? En wat zijn jouw troost-toppers vandaag?

2 opmerkingen: