dinsdag 27 juni 2017

10 vragen aan... #5


In het najaar van 2017 werd ik door Bond Beter Leefmilieu en de provincie Vlaams-Brabant uitgekozen als één van de klimaatpioniers die verzameld werden onder de vleugels van De Burgerschool. Dit is een project waarbij mensen en groepen begeleid worden om hun klimaatideeën tot een goed einde te brengen. Ik heb tijdens deze lesavonden veel bijgeleerd, vooral ook van mijn collega plannenmakers. Het was een vrolijk, kleurrijk allegaartje van mensen die met duurzaamheid bezig zijn. Ik hield er een paar fijne contacten aan over. Eén van hen is Christophe Dahlem van Edelhert Natuurlijk. Ik kende bijzonder weinig van natuurverf voor ik met hem in contact kwam, het leek mij eerder een nice-to-have dan een must-have. Door met hem te praten weet ik nu wel beter. Leer Christophe en zijn ideeën beter kennen op basis van de 10 vragen die ik hem stelde:


1. Wat is Edelhert?
Eigenlijk is het Edelhert Natuurlijk! In de bvba staat in de statuten Edelhert Interieur, maar ik vind dat niet meer passen. Vandaar de verandering naar natuurlijk. 
Edelhert is voor mij een krachtige naam, een solitair dier dat zijn uiterste best doet om te overleven in zijn soort, dominant binnen zijn grenzen. 
Dat koppel ik dan aan mijn bedrijf. Ik zet krachtige, duidelijke lijnen om in natuurlijke, gezonde manieren om je leefruimte mee af te werken. Ik probeer een zo gezond mogelijk leefklimaat te creëren met natuurlijke afwerkingsmaterialen. Ik ben geen ruwbouwman, doe bijvoorbeeld geen houtskelet, maar wel de fijnere afwerking zoals schilderen, lemen, tadelakt,...

2. Hoe ben je op het idee gekomen om met Edelhert Natuurlijk te beginnen?
Ik ben nu al 18 jaar zaakvoerder van een eigen schilders- en afwerkingsbedrijf. Vroeger werkte ik zoals de meeste schilders in het reguliere verfsysteem - het ongezonde systeem, zeg ik nu. Ik besefte wel dat het niet klopte qua gezondheid en energie-uitstraling maar ik was nog niet klaar om de stap te zetten naar een meer gezonde en ecologische manier van werken. Toen ik de stap uiteindelijk wél zette, verklaarden mijn collega's me "goed zot". 
Ik stapte echt uit mijn comfort-zone, maar ik hield voordien geen positief gevoel meer over aan dat waar ik goed in was (afwerking). De energie die je met gewone verf in gang zet in een woning is dode energie, compleet afmattend voor de schilder, maar ook voor de bewoner. De levensenergie die bij natuurverf hoort is hier bijna een tegenpool van. Dat voel ik ook als de werken nu klaar zijn: ik heb nieuw leven gegeven!

3. Hoe zie je edelhert over vijf jaar?
Ik hoop dat ik op dit pad rustig kan verder wandelen. En voldoende tijd kan en durf nemen om rond me heen te kijken en te observeren wat er gaande is rondom mij, wat me triggert en wat me uitdaagt. Door traag te wandelen schep ik zelf de luxe om hier even bij stil te staan. 
Over vijf jaar zou ik graag vaker lezingen geven om de mensen te informeren over de positieve effecten van de keuze voor natuurlijke afwerkingsmaterialen. Voorts doe ik gewoon graag verder zoals ik bezig ben.


4. Wat geeft je energie?
Ik haal heel veel energie uit Cross-Fit, een combinatie van kracht en uithoudingsvermogen. Ik doe het elke dinsdag- en donderdagochtend van 7 tot 8 uur, en ga dan gewoon werken. Voorts doe ik ook nog aan kick-box, hier leer ik incasseren en uithalen, zalig! Sporten geeft me zo veel positieve energie, ook al moet ik er vroeg voor uit mijn bed. Ik heb dan de hele dag een goede gronding, ik bén er dan echt, voel me helemaal neergezet. Vroeger probeerde ik dat te behalen door veel en hard te werken, maar dat is de verkeerde manier van opladen voor mij. Het werkte eerder naar beneden dan naar boven. 

5. Wat houdt je 's nachts wakker?
Ik kan soms echt piekeren en zelfs ronduit angstig zijn 's nachts. Vaak zijn het situaties waarin ik  overdag beland ben, die hiervoor zorgen. Soms raak ik in conflict met een andere persoon, ik vind het heel erg moeilijk om dingen niet persoonlijk op te vatten. Dan ga ik in mijn bed de innerlijke discussie aan en kan de nacht lang duren... Ik neem tijdens de lunchpauze af en toe de tijd om me even neer te leggen, gewoon op de werkvloer, zonder kussen of wat dan ook. Ik val dan gewoon een halfuurtje in slaap. Dit doet echt wonderen voor mij!6. Welk ander duurzaam initiatief mag wel eens in de bloemetjes gezet worden?
Dat is een zeer moeilijke vraag voor mij omdat er zo veel mooie projecten zijn! Als ik een fiets zie rijden met het plaatje "alweer een auto minder" is dat voor mij soms een grote confrontatie met mezelf, als ik op dat moment zelf met de bestelwagen in de file sta. Duurzaam beleid wil voor mij vooral zeggen dat we de aarde dienen te respecteren en dat we die verantwoordelijkheid dragen voor onze achter-achter-kleinkinderen.
Wie ik bijvoorbeeld volg via Facebook, is Toon Eerdekens. Hij is een recyclagekunstenaar en toont vaak hoeveel plastic er in zijn Limburg in de bermen en rivieren sukkelt. Hij is gekant tegen het opruimen van die bermen door burgerinitiatieven en ik deel zijn mening hierover: kinderen, wijkcomités, enkelingen,... ruimen het afval langs de weg op. Maar de producent blijft dat afval gewoon maken, zolang hij niet verplicht wordt om het afval zelf op te ruimen zal hij ook blijven produceren. Daarom ben ik ook een voorstander van statiegeld. Het is ongelooflijk hoe Eerdekens steeds de kracht vindt om telkens opnieuw een filmpje te maken en dat te delen via Facebook, hoewel hij soms ook negatieve reacties krijgt. Zeker eens de moeite om te bekijken!

7. Met wie zou je graag een avondje op café gaan?
Eigenlijk kom ik niet graag in cafés, ik mijd het liefst plaatsen met veel volk. Anderzijds vind ik het super om op een terrasje in de schaduw tijdens een zonnige dag naar voorbijgangers te kijken... Maar met wie dan? Misschien best eens met mezelf! Ik zou mezelf wel eens willen bekijken en bezig horen, want alleen ik begrijp mezelf. Dat gesprek zou dus zeer intens en krachtig zijn.
Ik kan ook erg genieten van samen te zijn met mijn vrouw en opgroeiende kinderen. Het zijn mooie spiegels van mezelf. Rustig gaat het er dan wel niet aan toe, met twee puber-jongens...8. Wat zou je klaarmaken mocht die café-gast later bij je komen eten?
Chili con carne, mmmh...

9. Wat is je levensmotto?
De grens van de comfort-zone ligt véél verder dan je denkt. Durf door de angst te gaan en er ontstaat een grote kracht.

10. Als je 1 wens zou mogen doen, welke zou je dan het liefst zien uitkomen?
Ik zou graag zo intuïtief mogelijk willen leven en mijn denken willen laten voor wat het is.

Alle foto's in deze blogpost zijn eigendom van Edelhert Natuurlijk.

Kreeg jij na het lezen van deze antwoorden ook zin om in je pen te kruipen? Aarzel dan niet om me te contacteren via een reactie hieronder, wie weet sta jij hier binnenkort wel te blinken met je duurzame initiatief!

2 opmerkingen: