donderdag 15 juni 2017

Weekmenu #23: comfort food en rode bessenconfituur
Hier is het deze week al studeren wat de klok slaat. De kleinste wordt er gelukkig nog van gespaard maar de oudste twee hangen dezer dagen met hun neus boven de boeken. Ze zitten in het eerste en het derde middelbaar dus voorlopig valt het nog wel mee met de hoeveelheden die ze moeten verwerken, maar toch proberen we hen in deze periode wat te verwennen.

Ten huize Tijdvoorietsanders staat verwennen gelijk aan lekker eten. Er worden al eens vaker dessertjes op tafel getoverd en het weekmenu staat helemaal in het teken van hun favoriete gerechten. En zo komt het dat ik gisteren winterse hamrolletjes klaarmaakte tijdens een zomerse dag.


Ik vond ook tijd om rode bessenconfituur te maken. Hoe heerlijk rustig word je daarvan! Vooral sinds ik weet dat we gewoon confituur kunnen maken met onze broodbakmachine. Je voegt de ingrediƫnten toe, kiest het juiste menu en de molen begint te draaien. Noem het gerust "luie vrouwen-confituur" maar dit comfort geef ik niet makkelijk meer af! De zonnepanelen draaiden gisteren toch overuren - het perfecte moment dus!Vergis je niet: ook in de voorbereiding kruipt heel wat werk. Met het plukken van de trosjes en het ritsen van de bessen ben je een tijdje zoet. Ik gebruikte een dessertvorkje om de besjes van hun tak te halen, maar zelfs dan is het een tijdrovend werkje.


Wat heb je nodig?
600 gr rode bessen
400 gr suiker
13 gr pectine

Hoe maak je het? (in de broodmachine)
Doe de helft van de bessen en de helft van de suiker in de mengkom. Voeg daarna nog eens hetzelfde toe. Strooi er de pectine over. Selecteer het juiste menu en laat zo'n 2 uur koken.

Terwijl de machine zich over de confituur ontfermt, laat ik glazen bokalen weken in heet water. Haal ze pas uit het water als de confituur klaar is en droog ze af met een schone handdoek. Je potten moeten brandschoon zijn, anders loop je het risico dat je confituur schimmelt. Je hoeft hier niet speciaal confituurpotten voor te kopen, ik hergebruik gewoon glazen bokalen uit de winkel.

Om te weten of je confituur klaar is, doe je er een kleine lepel van op een bordje. Hou het bordje schuin, als de confituur er niet afloopt, is hij perfect. Doe de confituur in de potjes (dat is bij mij altijd een knoeiboel), vul tot aan de rand, zet het deksel erop en draai om. Laat zo rustig afkoelen.Heb je zelf een confituurrecept dat je graag wil delen? En welke heerlijke dessertjes maak jij van rode bessen? Laat het zeker weten in een reactie hieronder!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten