woensdag 30 augustus 2017

5 tips voor een groener schooljaarHebben jullie ook zo'n dubbel gevoel bij de maand september?
Ik hou van de zomer, van het zorgeloze van lange vakantiedagen en van mijn voeten in slippers. Maar ook wel van routine, van het opvragen van toetsen en van de praatjes bij de zwemles. Bovendien is de herfst ook wel een zalig seizoen, met bomen in de prachtigste kleuren, de geur van het bos na een malse regenbui, en eindelijk opnieuw frisse nachten.
De kleinste Tijdvoorietsanders kent de septemberblues helemaal niet, zij staat te popelen om terug naar school te gaan. Wil jij dat nieuwe schooljaar graag op een duurzamere manier inzetten? Lees dan zeker de 5 tips die ik hieronder op een rijtje heb gezet!

1. Ga voor herbruikbaar
Een makkelijke manier om afval te voorkomen is het schrappen van plastic flesjes en aluminiumfolie. Geef je kinderen een drinkbus mee en zorg voor een leuke brooddoos. Je hoeft deze overigens niet per se nieuw te kopen: in de kringloopwinkel vind je lunchboxen in alle maten en kleuren. Veel scholen blijven na het vorige schooljaar achter met een hoop verloren voorwerpen. Hoor eens rond of jouw school deze in september aanbiedt, voor je het weet heb je er gratis een hip koekendoosje erbij! Vul de drinkbus van je kind met kraantjeswater, dat is in België volkomen veilig, goed voor de gezondheid en je spaart er een hoop plastic flessen mee uit.

2. Neem een kijkje in de tweedehandswinkel
Heeft je kind een nieuwe outfit nodig voor die eerste schooldag? Ga dan eens een keertje kijken in een tweedehandswinkel. Er zijn er in België ondertussen een heleboel voor kinderen. De kledij die er aangeboden wordt is vaak kwaliteitsvoller dan de spullen uit de ketens, ik koop er regelmatig merkkledij voor een prikje.
Wil je je kroost toch graag een spiksplinternieuwe outfit cadeau doen? Kies dan voor een fair fashion merk! Hier vind je een overzicht van duurzame kinderkledij in Vlaanderen.

3. Geef je oude boekentas een nieuw leven
Is je kind toe aan een nieuw exemplaar, ruil de oude boekentas dan in. Heel wat winkels doen mee aan zo'n inruilactie. Vind je er niet meteen eentje in je buurt? Breng de schooltas dan binnen bij de Kringloopwinkel of hoor eens bij je plaatselijke OCMW, wellicht kan je er echt wel nog iemand gelukkig mee maken!

4. Kies voor ecologisch materiaal
Ga voor gerecycleerd papier en duurzame producten. Loop met andere woorden met een grote boog rond alle schreeuwerige plastic spullen die je je kind zogezegd écht niet mag misgunnen. Adem diep in en vraag je af wat je kroost wel of niet nodig heeft. Laat je niet afleiden door reclamefolders en kortingsmoesjes, gebruik je gezond verstand en hergebruik waar mogelijk. Je kind wordt er echt niet minder gelukkig van om twee jaar op rij met dezelfde pennenzak rond te lopen.5. Ga te voet of met de fiets naar school, of doe aan carpoolen
De kleinste Tijdvoorietsanders was vorig voorjaar eindelijk groot genoeg om de 6 kilometer naar school met gemak met de fiets af te leggen. Sindsdien fiets ik samen met haar op woensdag naar school en terug. Zo rustig is dat, ik hoef niet te staan foeteren op het verkeer dat tegenzit, en - anders dan met de auto - vertrekken we steeds keurig op tijd naar school omdat de dochter het zo leuk vindt op de fiets. Op andere dagen is de fiets jammer genoeg vaak niet haalbaar, door onze werkuren. Om het autoverbruik van en naar school toch wat te verminderen, hebben we een beurtrol met een vriendin uitgedokterd. De ene dag pikt zij onze dochter op, op de andere dag nemen wij haar kroost mee naar school. Werkt prima!

Heb jij nog andere tips om het schooljaar wat ecologischer in te zetten? Laat dan zeker een reactie achter!Geen opmerkingen:

Een reactie posten