donderdag 24 augustus 2017

Die zotte zomer...


Opeens is het eind augustus en heb ik al twee maanden niets meer geschreven op deze blog. Ik had jullie hier misschien voor moeten waarschuwen, maar eigenlijk paste het "poef" verdwijnen helemaal in mijn zomerse strategie.

Ik gebruikte de vakantie om wat afstand te nemen en eens na te denken over wat ik nu eigenlijk allemaal wil. Want ik wil nogal veel, het is te zeggen, ik moét nogal veel van mezelf. Het begon veelbelovend want ik las tijdens onze reis naar Valencia in "Rust", een boek van Robert Bridgeman. Het heeft als ondertitel "Geheim recept voor levenskwaliteit". En het moet gezegd, ik stak er heel wat van op. Bridgeman vertelt graag over zichzelf en over alles wat hij al verwezenlijkt heeft in zijn leven, maar als je door dat geblaas heen leest, ontdek je een heleboel interessante tips om het rustiger aan te doen. Het boek is wetenschappelijk onderbouwd, waardoor ik heel wat bijleerde over bijvoorbeeld de werking van mijn hersenen, maar er staan vooral ook een heleboel voorbeelden in van hoe je aan de slag kan gaan met jezelf. Ik heb vooral één les goed onthouden: "Maak keuzes". Hier loopt het bij mij vaak fout. Ik wil zo graag zo veel doen, en ik wil dat allemaal ook nog eens perfect. Kwam de belangrijke vraag: "Wat ga ik dan schrappen?".

Het lag voor de hand dat ik aan deze blog dacht: ik steek hier behoorlijk wat tijd in en was bovendien op een dood spoor beland. Ik had het gevoel dat ik jullie alles al verteld heb, dat wat ik doe gerommel in de marge is en eigenlijk had ik ook even geen zin om het geweten te zijn van de mensen om me heen. Ik was het gewoon eventjes beu allemaal. En dus liet ik dit alles even rusten.

Werd het dan een rustige zomer?
Euh nee, niet echt! We reisden naar Valencia, waar er veel te veel te zien en te doen was. Wat een geweldige stad is me dat zeg! Ik hoop dat ik binnenkort de tijd vind om jullie er wat meer over te vertellen. Op dit eigenste moment help ik ook een vriendin bij het schrijven van een boek (het onderwerp heeft helemaal niets met eco of groen te maken, maar het is gewoon té leuk om niet aan mee te werken). En bovendien is er heel binnenkort ook nog onze trouwfuif. Er was dus echt gewoon geen tijd meer voor deze blog!


Maar waarom ben ik er toch opnieuw mee begonnen?
Gaandeweg merkte ik dat ik helemaal niet aan het vechten was tegen de bierkaai. Er waren van die kleine signalen die ik niet kon negeren. De mevrouw aan de kassa in de Colruyt die me prees omdat ik mijn eigen tasjes meehad, het artikel in de krant over jongeren die het hip vinden om met goedkope t-shirts uit de kringwinkel rond te lopen, VEJA-sneakers die overal in het straatbeeld lijken op te duiken...

In een interview in Humo vertelt Hans Bruyninckx (directeur van het Europees Milieu-agentschap) dat hij veel optimistischer is dan vijf jaar geleden. Hernieuwbare energie breekt veel sneller door dan verwacht, er is een Europees plan voor kringloopeconomie opgestart en Kopenhagen wil de eerste klimaatneutrale hoofdstad ter wereld worden. De toestand is nog altijd kritiek, maar misschien dan toch niet hopeloos. Kortom, het is nu niet het moment om deze zoektocht te staken, integendeel. Ik acht de tijd rijp om meer en meer mensen te laten proeven van onze manier van leven. En dus ga ik binnenkort hier en daar eens een samenwerking aan, zal je hier vaker tips zien verschijnen en verhalen kunnen lezen over mensen en plaatsen die me inspireren.

Om nog eens terug te komen op de vraag wat ik dan ga schrappen: ik leerde uit "Rust" dat ik de dingen die ik niet kan veranderen, los moet leren laten. Het lukt me de laatste tijd ook steeds beter om me niks aan te trekken van wat anderen over me zouden kunnen denken. Dit kostte me zoveel energie en leverde niets op, alleen maar twijfel over mezelf. Ik probeer wat vaker mijn eigen beste vriendin te zijn, in plaats van de grootste criticus, en dat lijkt echt te helpen. Hopelijk houd ik dit nog een tijdje vol!

Ik ga ook veel bewuster om met sociale media, check mijn facebookpagina niet meer om de haverklap en heb elke notificatie uitgeschakeld. Wat een rust krijg je daarvoor in ruil! Ik vind dit een hele moeilijke opdracht, want die sociale media zijn een manier om mensen te bereiken, om mensen uit te nodigen om hier wat te komen lezen, om reclame te maken met andere woorden. Maar dat wil daarom niet zeggen dat ik de hele dag alles moet checken. In plaats van naar mijn smartphone te grijpen tijdens een wachtmoment, probeer ik nu even gewoon rond me heen te kijken en even te rusten. Benieuwd of ik ook deze truc kan volhouden...

Heb jij tijdens de vakantie plannen gemaakt voor het najaar? Wat doe jij om wat meer rust in je leven te krijgen? En wat zijn jouw energie-verslinders? Laat het me zeker weten in een reactie!

7 opmerkingen:

 1. Klinkt heel erg goed!! Ik kijk uit naar je schrijfsels en inderdaad, eco is booming!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw! Nieuwe blog gevonden. Klinkt interessant! Ik ga je volgen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je vraag hield me gisteren bezig in het zwembad (nieuwe sport gezocht voor de komende maanden ;-)). Ik geloof dat ik een beetje op hetzelfde uitkwam: dat die oude smartphone misschien eigenlijk een zegen is (want hij gaat meteen plat als ik te lang online zit :-)). De Facebook app en Messenger app gooide ik er al een tijdje geleden af, na een verjaardag was ik gewoon opgejaagd geraakt van al dat gepingel ;-) Toch vind ik dat ik er nog altijd teveel tijd in stop. Het is een moeilijk grens, want het zijn ook inspirerende media die veel ideeën geven. Waarvoor dan weer niet altijd tijd is om ze uit te voeren ;-)

  Ook dat (te) kritisch zijn op mezelf slorpt inderdaad veel energie, maar blijkt erg moeilijk af te leren. Misschien een volgende blogpost eens met tips hoe jij dat aanpakt?

  En ja, ik/wij hebben tijdens de vakantie veel plannen gemaakt voor het najaar - er moest plots veel geregeld worden ;-) Je boek kwam dus als geroepen! Ik heb het nog niet helemaal uit, en ben nog niet in m'n schriftje durven beginnen schrijven - maar die bullet journal, da's mijn plan voor het najaar! Want zo'n schriftje, dat pingelt ook niet hé ;-) x

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oef zeg, ik had je nog maar pas ontdekt... dus ben blij dat je toch doorgaat :) Dat boek lijkt me reuze-interessant, nu wachten tot het beschikbaar is in de bib want ik ben blijkbaar niet de enige die dat denkt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Fijn om lezen dat je wat hebt aan mijn blog, doet deugd :-)

   Verwijderen