dinsdag 5 september 2017

10 vragen aan... #6
Elke maand sta ik even stil bij een duurzaam initiatief waarvan ik vind dat het wat meer in de aandacht gezet mag worden. Ik stel de man of de vrouw achter het plan 10 vragen. De antwoorden kan je hier lezen! 
Deze keer is het woord aan Laurence, van Linked.farm. We leerden elkaar kennen tijdens de eerste editie van de Burgerschool, een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant om mensen die met ecologische ideeën bezig zijn met elkaar in contact te brengen. Het klikte al snel met Laurence én met  haar idee. Lees je mee?

1. Wat is Linked.farm?
Linked.farm is een website waarop je hoeve-producten kan bestellen, recht van bij 30 boeren. Elke vrijdag worden je boodschappen aan huis geleverd, voorlopig enkel in Asse. De producten waaruit je kan kiezen zijn natuurlijk, eerlijk voor de boer én de klant, en lokaal. We dromen ervan om dit model in heel België uit te bouwen.

2. Hoe ben je op het idee gekomen om met Linked.farm te beginnen?
Ik zag hier overal busjes rondrijden van thuisgeleverde maaltijdboxen en van andere dingen die mensen online bestellen. Waarom zouden hoeveproducten voor thuisleveringen uit de boot moeten vallen? We zijn ervan overtuigd dat je ook met kleinschalig en lokaal snel een (h)eerlijke maaltijd op tafel kan toveren. Bovendien is thuislevering een pluspunt voor gezinnen met een druk leven. 

3. Hoe zie je Linked.farm over vijf jaar?
Onze toekomstige coöperatieve wil een open netwerk zijn om kwalitatieve en gezonde voeding vanop kleine boerderijen op een eenvoudige manier beschikbaar te maken, voor een eerlijke prijs voor jou en voor de boer. Overal in België kan je via kleine lokale projecten nieuwe jobs in de korte keten creëren. In de toekomst willen wij van Linked.farm een coöperatieve maken waarin we samen met jou ons voedselsysteem heruitvinden. We willen de korte keten efficiënt en gemeenschappelijk organiseren, samen met alle betrokken actoren : eters, boeren, gemeenschappen (scholen, ziekenhuizen), chefs, horecazaken, grootkeukens, food-bloggers, andere korte keten-initiatieven, …  


4. Wat geeft je energie?
Als ik zie hoe hard de boeren werken en met passie hun product creëren, dan krijg ik daar energie van. Tijdens mijn boerderijbezoeken ontdek ik met veel bewondering hoeveel talent er hier bij ons bestaat. Mensen die artisanaal werken, fier zijn op wat ze doen en op hun producten. Die tegen weer en wind blijven geloven in wat ze doen. Je hoeft ze niet altijd ver te gaan zoeken. 

5. Wat houdt je 's nachts wakker?
Hoe ik mijn dochters moet klaarstomen voor de wereld die hen te wachten staat. Ik probeer altijd een optimistische houding aan te nemen, maar soms lijkt de uitdaging me toch wel erg groot.  

6. Welk ander duurzaam initiatief mag weleens in de bloemetjes gezet worden?
De Poids-Gourmand-coöperatieve in Vorst. Aurélie Labarge streeft ernaar om duurzame voeding betaalbaar te maken voor haar buurt. 

7. Met wie zou je graag eens op café gaan?
Met Olivier De Schutter, voormalig VN rapporteur voor het recht op voeding. Of Vandana Shiva, de Indische wetenschapper en ecologiste, die het opneemt voor een eerlijke landbouw in India. 


8. Wat zou je klaarmaken mocht die café-gast later bij je komen eten?
Een vegetarisch gerecht natuurlijk, waarschijnlijk een makkelijk ovengerecht, zodat ik lang met hen aan tafel kan blijven zitten om te babbelen. 

9. Wat is je levensmotto?
Be the change you want to see in this world. 

10.  Als je één wens zou mogen doen, welke zou je dan het liefst zien uitkomen?
Dat ik nog verder kan openbloeien in mijn werk en dat dit een positief effect heeft op mijn gezin en mijn omgeving.


Ken je zelf een duurzaam initiatief dat wel wat meer aandacht verdient? Laat het me dan zeker weten, wie weet wijd ik er binnenkort een nieuwe "10 vragen..." aan. 

De aandachtige lezer heeft wellicht opgemerkt dat we eind augustus een groots feest hebben georganiseerd. Uiteraard schenk ik daar binnenkort nog heel wat aandacht aan, het is gewoon nog even wachten op de foto's van de fotograaf. Nog even geduld!

2 opmerkingen:

  1. Ja hoor, ik weet nog wel zo'n tof initiatief! Www.plukboerderijdenhof.be in Steenhuffel... Een ecologische en lokale zelfpluktuin en hoevewinkel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor je tip! Een blogpost met een overzichtje van zelfpluktuinen in Vlaanderen zou hier niet misstaan eigenlijk. Dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen