woensdag 13 september 2017

Potten vol zelfgemaakte passata
Van een echt weekmenu is er voorlopig geen sprake ten huize Tijdvoorietsanders. Sinds vorige week zijn wij hier in de ban van een hardnekkige buikgriep waardoor ik me de voorbije dagen beperkte tot liters muntthee met rietsuiker, het enige wat mijn buik met plezier wil aanvaarden. Ook de eetlust van de overige gezinsleden is nog niet wat het moet zijn, het koken staat hier met andere woorden op een laag pitje.

Maar dat geeft me dan weer de tijd om eindelijk eens een recept voor homemade passata te posten. Nu de herfst in het land is, is het hét moment om de zomer nog even vast te houden, en niks wat de zomer meer in huis brengt dan blozende tomaten. Voeg daar een stormachtige dag aan toe, en je hebt de ideale omstandigheden om achter je kookpotten te kruipen (als jij niet geveld bent door een begin-van-het-schooljaar-microbe toch).

Wil je heerlijke passata dan moet je er vooral over waken dat de kwaliteit van je tomaten top is. Je smaakt het echt als zo'n tomaat de tijd heeft gekregen om in de zon te rijpen. Ga dus niet voor de exemplaren uit de supermarkt, maar tik ze op de kop op een boerenmarkt, in een zelfoogsttuin, of via een initiatief als Linked.Farm. Of kweek ze gewoon zelf! Ik viel met mijn gat in de boter en kreeg een massa tomaten van de buurman en van onze papa. Zalig!Naast de kwaliteit van je tomaten is het ook belangrijk dat je potten goed proper zijn vooraleer je aan het inkoken begint. Je kan echte weckpotten gebruiken maar ik werk gewoon met glazen potten waar eerst wat anders ingezeten heeft. Zorg ervoor dat ze steriel zijn door ze in heet water te laten afkoken.

Wat heb je nodig?
een heleboel tomaten
een snufje zout

Hoe maak je het?
Spoel de tomaten en snij ze in vieren. Breng ze aan de kook in een grote kookpot, voeg wat zout toe. Laat gedurende een twintigtal minuten sudderen. Giet de tomaten door een roerzeef of passe-vite (bedankt moemoe!) en draaien maar!

Passata maken lukt het best als je je gezicht in een vlinder beschildert
en een t-shirt in dezelfde kleur draagt als het product dat je verwerkt.Schenk de passata in een bokaal, giet tot net onder de rand, doe het deksel goed vast en laat ondersteboven afkoelen.

Wat zijn jouw beste trucs om de zomer nog even te koesteren? 

2 opmerkingen:

  1. Damn dit wou ik dus écht proberen te maken maar toen is mijn tomatenoogst euhm weggerot zeg maar, door de vele regen in juli-augustus. Zeer zeer spijtig maar volgend jaar beter en dan probeer ik het zéker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is echt de moeite waard, vind ik. Straks doe ik nog een potje open voor bij de bonenchili! Mmmh :-)

      Verwijderen