woensdag 20 september 2017

Weekmenu #37 en veggie gevulde courgette



Dit weekend hield Kelly Deriemaeker in De Standaard een pleidooi voor routine-koken. Het concept is simpel: elke maandag staat er hetzelfde op het menu, op dinsdag keert een ander gerecht steeds weer, elke woensdag is spaghettidag, en ga zo maar door. Zoals met zowat alles wat Kelly schrijft (neem maar eens een kijkje op haar blog Tales from the Crib), bleef het artikel nog een tijdje in mijn hoofd zitten. Kelly kan het nogal goed uitleggen, vind ik. En hoewel ik aanvankelijk dacht dat ik nooit een routine-kok zou kunnen worden die volgens een strak weekschema werkt, had ze me bijna overtuigd. Bijna, zei ik. Want hoe aanlokkelijk het me soms lijkt om niet te hoeven na te denken over het weekmenu, ik kan er toch ook van genieten om variatie in ons diner in te voeren. Af en toe te bedenken dat het al veel te lang geleden is dat we nog eens ramen gegeten hebben of dat ik dringend nog eens risotto met venkel en erwtjes moet maken, ik word daar vrolijk van.

Zeker nu ik een wekelijks groentepakket aan het uittesten ben, is routine-koken niet aan de orde. Bovendien is september ook nog eens zo'n rijkelijke maand wat groenten betreft (bekijk het aanbod van Linked.farm bijvoorbeeld maar eens), het is bijna jammer om niet te variëren tijdens deze oogstweelde. Voorlopig ben ik dus geen fan, maar - nog eens - ik begrijp maar al te goed hoe simpel het kan zijn om wat routine in te bouwen in je avondeten. Dus wie weet komt het er ooit nog eens van. Dat wil dan wel zeggen dat ik geen weekmenu's meer zou kunnen posten...

Dit eten wij deze week:
Maandag: gevulde courgettes en paprika's
Dinsdag: witte kool met visburger
Woensdag: Indische pompoencurry met naan
Donderdag: lauw herfstslaatje met appeltjes
Vrijdag: nacho's!
Zaterdag: ovenschotel met wortel en pastinaak en gebraad
Zondag: mosselfestijn van de harmonie

Maandag aten wij hier dus gevulde seizoensgroenten, de kinderen kozen voor paprika en gehakt maar ik ging voor een vegetarische variant! Eentje met courgettes, want die zijn er nu toch in overvloed. Alles kan tegelijk de oven in, lekker makkelijk! Al zullen die-hard vegetariërs het daar misschien wat moeilijk mee hebben.

Gevulde courgette met ricotta en pijnboompitten

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
2 grote courgettes
1 potje ricotta
pijnboompitten
olijfolie


Hoe maak je het?
Snij de courgettes in twee, en haal er het zachte middengedeelte uit. Dit heb je niet nodig voor dit recept, maar kan je makkelijk gebruiken in soep of in een groentesausje. Vul elke halve courgette op met de ricottakaas, strooi er een handjevol pijnboompitten over en besprenkel met olijfolie. Schuif in een voorverwarmde oven (180°C) en laat zo'n 25 minuten sudderen.

Serveer met pasta of rijst en een tomatensaus.


Deze blogpost kwam er in samenwerking met Linked.farm, dat me vroeg om recepten met seizoensgroenten in de kijker te zetten. Dit recept zal ook te vinden zijn op hun website. Ik kies zelf nog steeds waarover ik schrijf, en blijf volledig onafhankelijk. Wat niet wegneemt dat ik graag samenwerk met mensen met interessante ideeën!





2 opmerkingen:

  1. Courgettes heb ik van de zomer zoveel gegeten... Ik kook ook het liefst volgens de seizoenen maar werk sinds enkele maanden toch met een vaste weekmenu. Ik merk dat daar minder tijd en energie in kruipt en da's wel zo handig. Wat niet wil zeggen dat we elke dag hetzelfde eten; door de week is het dikwijls restjes uit de diepvries (hutsepot, curry, tomatensaus, stoofvlees, die dingen) en in het weekend wordt er wel gekookt (en meestal in 't groot zodat de overschot de diepvries in kan). Maar dus die hutsepot en curry's en tomatensaus bijvoorbeeld da's nooit twee keer hetzelfde want ik draai daar de groenten van het moment in. Bij mijn ouders thuis hadden ze vroeger ook nogal vaste maaltijden, was wel zo handig, maar op den duur toch wat saai :-D

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zalig he, als je weet dat je gewoon wat uit de diepvries moet halen en klaar :-)

      Verwijderen