dinsdag 3 oktober 2017

5 redenen waarom je NU met je kinderen naar het bos moet!

Ineens was daar, helemaal onaangekondigd, oktober! Ik heb een haat-liefde-relatie met deze maand, de zomer is echt volledig voorbij, maar af en toe zit er nog een heerlijk zachte nazomerdag tussen. Hét moment om nog snel vitamientjes te tanken vooraleer de lange, donkere winter weer komt aangeslopen. De beste manier om die vitamientjes te tanken is voor mij een lange boswandeling. Ik hou van het bos, van de geuren, het ruisen van de bladeren en de stille opwinding als je een diertje ontdekt. Ook de kleinste Tijdvoorietsanders heeft de bosmicrobe te pakken. Toen ik haar dit weekend bezig zag in het bos, bedacht ik dat iedereen hier met zijn of haar kinderen regelmatig heen zou moeten komen. Er zijn zoveel redenen om een pleidooi te houden voor meer kinderen in het bos. Deze zijn volgens mij het belangrijkst:

Gelukkigere kinderen!

Met stip op nummer 1: doe regenlaarzen aan en laat je kinderen los! Laat ze klauteren over omgevallen bomen, ploeteren door de modder, springen en lopen. Ja, ze zullen zeker vuil worden en ook een paar keer vallen, maar ze zullen ook wel weer opstaan en verder gaan met ontdekken. Door hen de kans te geven om zelf dingen uit te zoeken, kweken ze meer zelfvertrouwen. Bovendien zijn ze de hele tijd actief bezig. Dé perfecte cocktail, want fitte kinderen die in zichzelf geloven zijn gelukkiger!


Gezonde kinderen!

Kinderen bewegen niet alleen veel in het bos, ze ademen er ook zuivere lucht in. De boslucht zit vol goede bacteriën en essentiële oliën, ideaal voor een verbeterde weerstand. In Japan bestaat er zelfs een term voor het heilzame karakter van het bos, zij noemen het "Shinrin-yoku" of bos baden.


Rustigere kinderen!

Als je al een keertje met kinderen bent gaan wandelen in het bos, denk je misschien al snel het omgekeerde. Kinderen maken inderdaad veel lawaai in het bos (de kans is dan ook bijzonder klein dat je een dier spot), maar achteraf zijn ze een pak rustiger. Een boswandeling doet het niveau van het stresshormoon cortisol in je lichaam verlagen, ook je hartslag vertraagt en je bloeddruk gaat omlaag. In deze drukke tijden is het ook voor kinderen van belang om af en toe te kunnen ontspannen. 


Creatieve kinderen!


Mensen die veel tijd in de natuur doorbrengen blijken beter te zijn in probleemoplossend denken. De natuur verhoogt ook onze creativiteit. Kinderen zijn van nature uit nieuwsgierig en zullen graag op ontdekking gaan in het bos. Probeer een antwoord te geven op hun vragen (ook al zijn het er honderdduizenden) of zoek later thuis samen naar de antwoorden - zo leren ze meteen dat het niet erg is als je het antwoord niet weet. Bekijk planten of paddestoelen in detail - raak hen wel niet aan! Jonge kinderen vinden het fijn om opdrachten uit te voeren, laat hen op zoek gaan naar het mooiste blad, de grootste noot,... En maak er samen achteraf een mooi kunstwerk van. Uit onderzoek blijkt dat kinderen zich na een boswandeling beter kunnen concentreren en dan ook minder last hebben van aandachtsstoornissen.


Bewuste kinderen!

Als je kinderen genieten van het bos, is de kans meteen een pak kleiner dat ze er geen respect voor zullen hebben. Vertel hen hoe belangrijk de natuur om ons heen is, en leg uit waarom je geen afval mag laten slingeren of kleine insecten mag vertrappelen, waarom je op de paden moet blijven en geen geen bloemen mag plukken in het bos. Maar laat hen vooral kijken en genieten!
Wij ontdekten dit weekend voor het eerst het Haachts Broek, een bos in onze eigen gemeente. Je hoeft echt niet ver te gaan om een leuke natuurwandeling te kunnen maken. Op de site van Natuurpunt staan een heleboel wandelroutes. Je kan via een zoekfunctie een selectie maken op gemeente, provincie en afstand. Je kan zelfs opzoeken welke gebieden toegankelijk zijn voor kinderwagens. 
En jij, heb jij nog fijne bostips voor mij? Laat het me zeker weten!

2 opmerkingen:

  1. Awel ik vind dat dit alles ook voor volwassenen geldt :-) :-) Mijn favoriet bos in Vlaams-Brabant is het Walenbos.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Leen,
    Bedankt voor je tip voor het Walenbos, ik ben er nog niet geweest, daar moeten we eens verandering in brengen. En ja, ik vind dat dit ZEKER ook voor volwassenen geldt, ik gebruik mijn kinderen gewoon als excuus :-)

    BeantwoordenVerwijderen