vrijdag 6 oktober 2017

Weekmenu #39 en een recept voor zoete restjes-couscous

Ik ging van de week op zoek naar een recept waar ik wat overschotjes in kwijt kon. We hadden hier nog een paar wortelen liggen, een courgette en een paprika, die dringend verwerkt moesten worden. Mijn eerste idee was om er een simpel groentesausje van te maken met pasta of de groenten te roosteren, maar ik wist dat ik de kinderen daar niet echt een plezier mee zou doen.
Toen bedacht ik me dat het al lang geleden was dat we nog eens tajine gegeten hadden en besloot ik "iets Marokkaans" te brouwen. Het werd couscous met groentjes, gedroogd fruit én noten, een topper!

Wat heb je nodig? (5 personen)

400gr couscous
een half blokje groentebouillon
1 teentje knoflook
1 pepertje
2 rode uien
3 wortelen
1 courgette
2 paprika's
enkele tomaten
een handvol gedroogde pruimen
een handvol rozijnen
een handvol gedroogde noten
korianderzaad
komijnHoe maak je het?

Snij de groenten in stukjes. Giet wat olie in een pot en stoof de knoflook en het pepertje aan. Voeg de uien en wortelen toe en laat sudderen tot de uien glazig zijn. Doe er de paprika's en courgette bij en laat verder stoven. Voeg de tomaten toe en laar verder garen op een laag vuur. 

Breng ondertussen de couscous aan de kook en voeg het bouillonblokje toe. Snij de gedroogde pruimen in kleine reepjes en de hak de noten fijn.

Kruid de gekookte couscous met korianderzaad en komijn. Voeg eventueel ook peper en zout toe. Meng de groenten onder de couscous en roer er op het laatste moment het gedroogd fruit en de noten door. Wij aten er nog groenteballetjes bij, maar eigenlijk is dit zo al een volwaardige maaltijd.Dit weekend staat er ten huize Tijdvoorietsanders alweer een mosselfestijn op het menu. Ik ben niet echt een fan van zo'n eetdagen, het is er vaak lawaaierig, al je kleren ruiken achteraf naar mosselen en er is zelden een vegetarische optie. Toch vind ik het belangrijk om er te zijn, het is voor sportclubs, verenigingen en scholen nu eenmaal een noodzakelijke manier om extra geld in het laatje te brengen. Ik piekerde me al suf over mogelijke alternatieven, maar vind er niet meteen eentje dat toch sociaal en hartelijk is...

Heb jij een idee hoe we deze manier van sponsoring rustiger en duurzamer kunnen maken? Laat het me dan zeker weten! De introverte medemens zal je dankbaar zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten