dinsdag 9 januari 2018

Een nieuwe traditie...Op een burenbarbecue in de zomer ontdekten de buurvrouw en ik dat we op een gelijkaardig plan zaten te broeden. Iets met een vegetarisch feest, en voedseloverschotten, en lange tafels waaraan iedereen welkom was,... We besloten de handen in elkaar te slaan en doopten ons initiatief De Tafel van de Buren. Ons plan: op 23 december een duurzaam kerstdiner organiseren voor alle inwoners van onze gemeente!"Alle inwoners van onze gemeente" moet ik wat nuanceren, we werkten met inschrijvingen en zouden afkloppen op 50 man. Dat leek ons al meer dan ambitieus genoeg voor ons allereerste evenement. De kerstperiode is voor veel mensen niet makkelijk, door al het gefeest om je heen word je nog meer met je neus op de feiten gedrukt als je zelf alleen bent, of geen geld hebt om een feestje te organiseren. We vonden het dan ook heel erg belangrijk dat net deze mensen op ons diner aanwezig zouden zijn, en dus klopten we aan bij het OCMW.

Ondertussen zochten en vonden we een geweldige kok (hoe geweldig ze is kan je hier ook al lezen) die met plezier wilde meewerken aan ons project.
Er kwam een Empty Shop om geld in het laatje te brengen voor het diner. Mensen mochten kledij binnenbrengen, wij prijsden de stuks en verkochten ze de dag erop. Op die manier verzamelden we een aardig bedrag waarmee we een weekje later zorgeloos inkopen konden doen voor het diner.

Heel veel extra's hadden we niet meer nodig want we hebben ook flink gebedeld bij plaatselijke handelaars.Velen waren ons idee genegen en zo kwam het dat we gratis cava als aperitief konden schenken, dat we konden koken met voedseloverschotten van de Delhaize en de Spar, én dat we een onvoorstelbaar dessertbuffet op tafel konden toveren met behulp van een aantal lokale bakkers. De reserveringen liepen snel binnen en voor we het wisten was ons diner volledig volzet!

Op dé dag zaten we toch met behoorlijk wat stress. Zou iedereen die toegezegd had wel komen opdagen? Zouden ze het lekker vinden? Zouden ze het niet vreemd vinden dat we enkel vegetarisch kookten? Zouden we het eten op tijd op tafel krijgen? Zou het wel gezellig worden?

Wel, in onze ogen werd dat kerstdiner een succes! Het werd een gezellige, warme avond waarop iedereen voldaan van tafel ging. Het publiek was divers: jong, oud; geboren en getogen Haachtenaar, nieuwkomer; arm, rijk; Iedereen sprak met iedereen, en kon bij afloop nog wat lekkers mee naar huis nemen. Missie geslaagd!Nu, twee weken later, zijn we bekomen van de rollercoaster die de avond met zich mee bracht. Het was heel vermoeiend, we hadden best wat zenuwen, maar kregen zoveel voldoening van wat we die avond zagen. Als je het mij vraagt is er een nieuwe traditie geboren...

De foto's waren tijdens ons kerstdiner duidelijk van ondergeschikt belang, dat kan je zien aan de kwaliteit ervan. Volgend jaar beter!

Ons initiatief werd door de plaatselijke media opgepikt, je kan het artikel hier lezen. Heb je zelf zin gekregen om iets gelijkaardigs te organiseren? Aarzel dan niet om me te contacteren voor advies!


2 opmerkingen: